Mit akar Orbán?

2014-05-12 17:40:35

Orbán Viktor magyar kormányfő először fogalmazta meg teljes nyíltsággal, hogy autonómiát akar az Ukrajnában élő magyarok lakta térségnek - emeli ki a miniszterelnök beiktatási beszédéből a WSJ. Választási győzelmét és előző kormánya gazdasági teljesítményét kevésbé ítélik meg pozitívan a külföldi tudósítások, mint ő.Magyarország ki fog állni jogaiért az Európai Unióban és autonómiát akar a kelet-közép-európai szomszédos országokban élő magyar kisebbségeknek, ezen belül ukrajnai magyaroknak - emelte ki Orbán Viktor kormányfő beiktatási beszédeiből a Reuters.

A régi-új miniszterelnök, akinek a választók meghosszabbították regnálását, úgy értékeli, hogy az etnikai közösségekben élő magyarok támogatják határokon átívelő nemzetegyesítési politikáját.

Orbán az elmúlt négy évben többször összeütközésbe került az EU-val egyéni húzásai miatt - emlékeztetett a hírügynökség. A Kárpát-medencében élő magyaroknak joguk van a kettős állampolgárságra, a közösségi jogok gyakorlására és az autonómiára - idézte hét végi beszédéből. A kormányfő soha nem tett célzást az első világháború után elvesztett magyarországi területek visszaszerzésére, ám egyes lépései bosszúságot okoztak néhány szomszédos ország kormányának.

Magyarok

A magyar miniszterelnök ugyan többször kifejezte aggodalmát a Kárpátalján élő magyarok biztonságával kapcsolatban, beiktatási beszédében fogalmazta meg először, hogy a 200 ezer magyar lakost is magában foglaló területnek autonómiát kellene kapnia - írta a Wall Street Journal (WSJ). Ezzel egyidejűleg - összhangban az EU politikájával - előző és mostani kormánya is támogatta, illetve támogatja a kijevi kormány demokratikus törekvéseit.

Hosszú beszédében Orbán támogatásáról biztosította az ukrán kormányt - emelte ki az AP is, emlékeztetve arra, hogy az első világháború után a határon túl rekedt 2,5 millió magyar ügye kényes kérdés Magyarországon. Az előző Orbán-kormány nagy részüknek állampolgárságot adott. A közösségi jogokkal és az autonómiával kapcsolatos magyar álláspontot fogja képviselni a kormány nemzetközi kapcsolataiban - idézte az amerikai hírügynökség a kormányfőt. Az utóbbival kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy az ország tagja, de nem túsza a NATO-nak és az EU-nak.

Gazdaság

Az első Orbán-kormány gazdasági teljesítményével összefüggésben az AP megemlíti az infláció és a munkanélküliség csökkenését és a gazdasági növekedés jeleinek megjelenését, ám hozzáteszi, hogy ezek az eredmények fenntarthatatlan körülményeknek köszönhetők. A munkanélküli-statisztikát a közmunkások és a külföldön dolgozók javítják, az áremelkedéseket a rezsicsökkentés vitte le.

A költségvetés egyenlegének javításához erősen hozzájárult a kötelező magánnyugdíjpénztárak 14 milliárd dolláros vagyonának államosítása, illetve a bank-, a kiskereskedelmi és a távközlési szektor kemény adóztatása. Emellett a 27 százalékos áfa Európa-rekorder.

A hírügynökségek megemlítik, hogy Orbán Viktort sokan populista politikusnak tartják, továbbá, hogy saját kezébe összpontosítja a hatalmat és gyengíti a demokratikus szabályok érvényesülését. A német dpa és a francia AFP emlékeztet az EBESZ megállapítására, miszerint az előző parlament idején megváltoztatott választási szabályok hozzájárultak a Fidesz jelentős győzelméhez.

Forrás: Napi.hu

Vissza...