Megfejthette a Die Zeit az Orbán-rejtélyt

2014-05-09 16:14:39

Magyarországon "illiberális demokráciát betonoztak be" Orbán Viktor vezetésével, az európai kereszténydemokraták pedig "cinikus hatalmi számításból" támogathatják a magyar kormányfőt – írta a Die Zeit című német liberális hetilap online kiadása a miniszterelnök berlini látogatásával kapcsolatban.

A beszámoló szerint ez lehet annak a rejtélynek a kulcsa is, hogy miért állnak ki az Európai Néppárt tagjai Orbán mellett.

Az EU-ban formálódó "nemzetek feletti" politikának "egyáltalán nem szándékolt" kockázatai és mellékhatásai lehetnek, amire a legjobb példa Magyarország, ahol "illiberális demokráciát betonoztak be" Orbán Viktor vezetésével és európai néppártbeli barátai segítségével – írta a Die Zeit online kiadásában Jan-Werner Müller eszmetörténész, az amerikai Princeton egyetem kutatója.

A Térdhajtás az antidemokrata előtt című írásban a szerző hozzátette, az Európai Néppártnak "égető szüksége van Orbán pártjának a szavazataira" az európai parlamenti választáson, ezért a magyar esetben az uniós, "nemzetek feletti demokrácia" erősítése azt jelenti, hogy a közösség egyik tagállamában gyengül a demokrácia.

Azzal, hogy az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul részt vett a Fidesz országgyűlési választási kampányában, az EU kereszténydemokrata erőit összefogó párt "legitimálta Orbán unióellenes kirohanásait" – tette hozzá. Szerinte csak a "cinikus hatalmi számítás" lehet a megoldása annak a "rejtélynek", hogy miért támogatnak egy ilyen politikust a kereszténydemokraták.

Forrás: HVG.hu

Vissza...