Ez itt a kérdés!

2014-05-03 18:51:46

Felesküszünk Orbán alkotmányára?

Az Orbán-rendszer ellenzéke felesküdhet Orbán alkotmányára? Ez a következő időszak egyik legbonyolultabb kérdése. A hírekből azt tudjuk, hogy a kormány erre kívánja kényszeríteni a közszférát. Eskütételre kötelezhetik a kormánytisztviselőket, a köztisztviselőket, a honvédelem és a rendvédelem tagjait, a bírókat és számos, az állam közvetlen fennhatósága alatt működő szerv, szervezet, intézmény munkatársát.

A szükség nagy úr. S mi tagadás, a túlnyomó többség számára a munkahely megtartása a legfontosabb. Én ezt emberileg megértem. Brecht mondta talán, hogy gyalázatos az az ország, ahol hősnek kell lenni ahhoz, hogy tisztességes maradjon az ember. Magyarország ilyen országgá válhat Orbán uralmával. Nem biztatok senkit a hősködésre. De mi legyen akkor, ha a forradalmi kétharmad hasonló eskütevésre kívánja kényszeríteni az országgyűlési és/vagy helyi képviselőket. Ez bizony bonyolultabb helyzet. Mi, a demokratikus ellenzék pártjai azért maradtunk távol az alkotmányozástól, mert elvileg utasítjuk el azt a módot, ahogy Orbán alkotmánya készül, valamint azt a tartalmat, amit belefoglalni kívánnak. Fel lehet-e esküdni erre az alkotmányra? A jelenleg hatályos képviselői esküszöveg szerint minden képviselő azt vállalja, hogy „az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom”. Ez teljesen rendben van. A törvény megtartása ugyanis azoknak is kötelező, akik azzal nem értenek egyet. Ha tehát a jelenlegi esküszöveg marad érvényben, akkor az eskü minden további nélkül megtehető.

Orbán rendszerének egyik alapdokumentuma, az eszmeileg, politikailag egyébként zavaros tartalmú és szándékú Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata ennél azonban tovább megy. Azt mondja, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere „lehetőség mindenki számára és elvárás”. Jól látják: elvárás. Mi történik akkor, ha Orbán elvárja, hogy alkotmányával mindenki egyetértsen? Ha úgy változtatja meg az esküszöveget, hogy az nem az alkotmány megtartására, hanem az azzal való azonosulásra, az egyetértésre szólít fel. Ez esetben nehéz döntés elé kerülnek a képviselők. Ha hűek kívánnak maradni elveikhez, akkor nem tehetik le az Orbán kényszerítette esküt. Ha viszont megtagadják az esküt, akkor elveszítik mandátumukat. Vajon képesek erre a döntésre?

De nézzük a dolog másik oldalát! Mi történne, ha az ellenzék egésze, de legalább a demokratikus ellenzék egyhangúan megtagadná Orbán diktátumát? Ha képes lenne feláldozni képviselői helyét elveinek védelmében? Akkor Magyarországon egypárti csonkaparlament jönne létre. Orbán hatalma elvesztené legitimitását. Megbukna. Előbb a világ előtt, aztán meg itthon. Hát itt tartunk most. Biztosíthatom a miniszterelnököt, hogy sokan leszünk, akik nem teszünk esküt arra, hogy egyetértünk Orbán alkotmányával. Nem ér annyit a képviselőség, hogy engednénk megtörni magunkat. De figyelmeztetem Orbánt: ha diktálni akar, akkor lehet ugyan, hogy mi elveszítjük mandátumunkat, de neki sem marad sok ideje ezek után kormányozni. Mert ráomlik a dölyfös erőszak általa épített vára.

Úgy hogy azt tanácsolom: ne merészelje megpróbálni!

Forrás Facebook 2011. április 1.

Vissza...