Jakab Attila: A téboly kezdete

2014-04-27 07:30:59

HĂșsvĂ©t hĂ©tfƑn FelcsĂșton felszenteltĂ©k/felavattĂĄk a Pancho ArĂ©nĂĄt. TermĂ©szetesen mindenki ott volt, aki az OrbĂĄn rezsimben szĂĄmĂ­t, hiszen mindenki tudja a kötelessĂ©gĂ©t. Ez egy nagy csalĂĄd, amelynek a csalĂĄdi ĂŒnnepsĂ©gĂ©n nem csupĂĄn illik, de tanĂĄcsos is ott lenni.

Az avatĂł beszĂ©det nem kisebb szemĂ©ly, mint a volt KöztĂĄrsasĂĄg volt elnöke, mindenki Plagi bĂĄcsija tartotta. Ennek a beszĂ©dnek volt egy döbbenetes kitĂ©tele. Schmitt PĂĄl Makovecz ImrĂ©t idĂ©zte, aki szerint „nemcsak templom Ă©s iskola lehet szentĂ©ly, hanem egy stadion is”. Nem tudom, hogy az Ă©pĂ­tĂ©sz ezt tĂ©nyleg Ă­gy mondta-e? Azt sem, hogy hol, mikor Ă©s milyen kontextusban? A lĂ©nyeg nem is ez. AnnĂĄl is kevĂ©sbĂ©, mivel Makovecz Imre organikus mƱvĂ©szetĂ©be – teljesen fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy ki hogyan Ă­tĂ©li meg – belefĂ©r mind a kĂ©pletes beszĂ©d, mind a misztika. A mƱvĂ©sz szabadsĂĄgĂĄrĂłl nem is beszĂ©lve. Mindezt azonban helyĂ©n lehet – Ă©s kell is – kezelni.

Egy – a magyar helyesĂ­rĂĄssal hadilĂĄbon ĂĄllĂł, intellektuĂĄlisan nem kĂŒlönösebben sziporkĂĄzĂł – politikussal azonban teljesen mĂĄs a helyzet. Az Ƒ szavainak mĂĄsfajta sĂșlya van. KĂ©t dolog miatt is. Egyik, hogy a hĂșsvĂ©t hĂ©tfƑi stadionavatĂĄs nem vonatkoztathatĂł el a 2011-ben ugyancsak Plagi bĂĄcsi ĂĄltal, Ă©s ugyancsak hĂșsvĂ©t hĂ©tfƑn alĂĄĂ­rt – idƑközben agyontoldozott-foldozott – AlaptörvĂ©nytƑl, amelyet hasonlĂłkĂ©ppen gĂĄlamƱsorral ĂŒnnepelt a rezsim. Hiszen az a jogi alapja mindennek. A nemzetiszocialista Carl Schmitt jogfilozĂłfiĂĄjĂĄra alapozott rendszer pedig igyekszik mindent jogszerƱvĂ© tenni. Ennek köszönhetƑen Ă©pĂŒlt fel a felcsĂști stadion-szentĂ©ly a vĂĄllalkozĂłk „közadakozĂĄsĂĄbĂłl”. Hogy magukĂ©nak Ă©rezhessĂ©k!

Mert mit is jelent tulajdonkĂ©ppen a szentĂ©ly? A modern nyelvekben a latin sanctuarium-bĂłl szĂĄrmazĂł teolĂłgiai/vallĂĄstudomĂĄnyi szakkifejezĂ©s a szenttel, a szakrĂĄlissal, az Istennek/istensĂ©gnek szentelttel van szerves (organikus) összefĂŒggĂ©sben. Olyan helyet jelöl, ahovĂĄ az emberek elzarĂĄndokolnak az Istennel/istensĂ©ggel valĂł szemĂ©lyes talĂĄlkozĂĄs cĂ©ljĂĄbĂłl. A Magyar Katolikus Lexikon szĂłcikke szerint a jeruzsĂĄlemi zsidĂł templomban a szentek szentjĂ©t jelöli, ahovĂĄ a fƑpap Ă©vente csak egyszer (jom kippur ĂŒnnepĂ©n, az engesztelĂ©s napjĂĄn) lĂ©phetett be. KeresztĂ©ny kontextusban a szentĂ©ly a templom (mint Ă©pĂŒlet) azon rĂ©sze, ahol a fƑoltĂĄr Ă©s többnyire a papsĂĄg helye talĂĄlhatĂł. Minden esetben olyan hely, amely elkĂŒlönĂŒl a profĂĄntĂłl, a vilĂĄgitĂłl, Ă©s ahovĂĄ csak a kivĂĄlasztottaknak, az arra Ă©rdemeseknek van belĂ©pĂ©si jogosultsĂĄguk.

Mindezek fĂ©nyĂ©ben elmondhatĂł, hogy mind az AlaptörvĂ©ny alĂĄĂ­rĂĄsĂĄnak, mind a stadion-szentĂ©ly avatĂĄsĂĄnak hĂșsvĂ©t hĂ©tfƑi idƑzĂ­tĂ©se nem vĂ©letlen. Nagyon erƑs szimbolikus, ideolĂłgiai ĂŒzenete van. AnnĂĄl is inkĂĄbb, mivel az orbĂĄni szĂłhasznĂĄlatban a hĂșsvĂ©t nem Krisztus feltĂĄmadĂĄsĂĄt, hanem valamifĂ©le ĂșjpogĂĄny szĂ­nezetƱ Ă©s szinkretista ĂșjjĂĄszĂŒletĂ©st jelent. MĂ©gpedig a magyar nemzet OrbĂĄn Viktor ĂĄltal elkĂ©pzelt Ă©s megvalĂłsĂ­tandĂł ĂșjjĂĄszĂŒletĂ©sĂ©t. Ez az a cĂ©l, amely minden eszközt szentesĂ­t; amiĂ©rt semmi nem drĂĄga Ă©s minden megengedett. Most mĂĄr annĂĄl is inkĂĄbb, mert a kĂŒldetĂ©studatos VezĂ©r a nĂ©p ĂĄltal felhatalmazva – mintegy felkenve – Ă©rzi magĂĄt erre a feladatra.

Ha eddig nem volt elĂ©ggĂ© vilĂĄgos, akkor mostantĂłl az kellene hogy legyen. Az orbĂĄnizmus nem csupĂĄn politikai rendszer vagy hatalmi ideolĂłgia, hanem tulajdonkĂ©ppen vallĂĄs. Ez az ĂșjpogĂĄny szinkretizmus hĂșzĂłdik meg a nemzeti-keresztĂ©ny mĂĄz mögött (lasd a kereszteny.mandiner kommentjeit). A tekintĂ©lytiszteletre Ă©s engedelmessĂ©gre nevelni hivatott kötelezƑ hit- Ă©s erkölcstannak azt kell elkendƑznie, hogy Isten helyĂ©t lassan-lassan ĂĄtveszi OrbĂĄn Viktor, a bĂ©kemenetesek Ă©lƑ Istene.

Ez a vallĂĄs Ă©pĂ­tett magĂĄnak stadion-szentĂ©lyt FelcsĂșton, ahovĂĄ a hĂ­vƑk elzarĂĄndokolhatnak, Ă©s szemĂ©lyesen talĂĄlkozhatnak (pontosabban megszemlĂ©lhetik) a kivĂĄlasztottak Ă©s a kivĂĄltsĂĄgosok körĂ©ben a dĂ­szpĂĄholyban (a szentek szentjĂ©ben) trĂłnolĂł istenĂŒket.

A stadion-szentĂ©ly felszentelĂ©sĂ©hez azonban kellett valaki, aki tĂ©nylegesen kapcsolatban van a szakrĂĄlissal. Ezt a szerepet töltötte be Kiss-RigĂł LĂĄszlĂł szegedi megyĂ©spĂŒspök, aki szereplĂ©sĂ©vel mintegy nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ is tette, hogy a magyarorszĂĄgi katolikus egyhĂĄzat nem Ă©rdeklik sem a VatikĂĄnban, sem pedig a vilĂĄgegyhĂĄzban zajlĂł folyamatok. OrbĂĄnisztĂĄn – a putyini OroszorszĂĄgot leszĂĄmĂ­tva – mindentƑl Ă©s mindenkitƑl fĂŒggetlen; minden vonatkozĂĄsban! BogĂĄrdi SzabĂł IstvĂĄn reformĂĄtus pĂŒspök jelenlĂ©te ne tĂ©vesszen meg senkit. Ɛ csupĂĄn dĂ­szlet volt ezen a kultikus rendezvĂ©nyen. Hiszen a protestantizmusban nincs szakralitĂĄs; Ă­gy ezt Ƒ nem is tudta megjelenĂ­teni.

Kiss-RigĂł Ă©s SzabĂł pĂŒspökök azt tettĂ©k nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ, hogy az OrbĂĄn-rezsim a katolikus Ă©s a reformĂĄtus egyhĂĄzakra mindenkor Ă©s mindenben bizton szĂĄmĂ­that. MeghĂĄlĂĄljĂĄk Ă©s leszolgĂĄljĂĄk azt a tömĂ©ntelen pĂ©nzt, amit szĂĄmolatlanul kaptak Ă©s kapnak. SzabĂł pĂŒspök (mint Balogh ZoltĂĄn lelkĂ©szkedƑ csĂșcsminiszter embere) egyben azt is Ă©rzĂ©keltette, hogy Ă©rdemes lenne Ƒt a MagyarorszĂĄgi ReformĂĄtus EgyhĂĄz zsinata lelkĂ©szi elnökĂ©nek pozĂ­ciĂłjĂĄba juttatni, mert hƱ Ă©s megbĂ­zhatĂł szolga lesz. Ennek fĂ©nyĂ©ben jobban Ă©rthetƑ Bölcskei GusztĂĄv pĂŒspök Ășn. „beszĂłlĂĄsa” a kormĂĄnynak. MellƑzĂ©se a kultikus stadion-szentelĂ©si esemĂ©nyrƑl jelzĂ©s Ă©rtĂ©kƱ: sok minden miatt rezeg a lĂ©c a lĂĄba alatt. A reformĂĄtus egyhĂĄzban Ă©s egyhĂĄzĂ©rt zajlĂł harc igazi tĂ©tje: tovĂĄbb erƑsödik-e a Jobbik, vagy sikerĂŒl tƑlĂŒk visszavenni az egyhĂĄzat? Ez lenne SzabĂł pĂŒspök, mint lelkĂ©szi elnök, nagy feladata.

Az orbĂĄnizmust azĂ©rt fontos vallĂĄskĂ©nt tudatosĂ­tani, mert egy hĂ­vƑ tömeggel szemben nem mƱködik sem a racionĂĄlis beszĂ©d, sem a bejĂĄratott politikai kommunikĂĄciĂł. KĂŒlönösen akkor nem, ha a tĂĄrsadalmi agymosĂĄsban Ă©s lebutĂ­tĂĄsban a legnagyobb keresztĂ©ny egyhĂĄzak is tevĂ©keny szereplƑkĂ©nt vesznek rĂ©szt a hatalom oldalĂĄn. Nem vĂ©letlen az oktatĂĄs gƑzerƑvel folyĂł lepusztĂ­tĂĄsa; ennek van racionalitĂĄsa.

Ma mĂĄr közhely, hogy a baloldalnak ĂșjjĂĄ kell Ă©pĂ­tenie önmagĂĄt. Ellenben pontosan ilyen fontos – ha nem fontosabb –, hogy az eurĂłpai Ă©s demokratikus Ă©rtĂ©krendet kĂ©pviselƑ konzervatĂ­v jobboldal is ĂșjjĂĄszervezze önmagĂĄt MagyarorszĂĄgon. Kell egy eurĂłpai Ă©s demokratikus centrĂĄlis erƑtĂ©r, ahol lehetsĂ©ges a szakmai pĂĄrbeszĂ©d Ă©s ĂŒgyek alapjĂĄn az egyĂŒttmƱködĂ©s. Ma ez az orszĂĄg legelemibb Ă©rdeke. Mert a felcsĂști stadion-szentĂ©ly felszentelĂ©sĂ©vel teljesen egyĂ©rtelmƱvĂ© vĂĄlt, hogy az OrbĂĄn-rezsim rĂĄlĂ©pett a ceausescui Ăștra. Ebben vĂ©lelmezhetƑen oroszlĂĄnrĂ©szĂŒk van azoknak az erdĂ©lyieknek is, akik az orbĂĄni holdudvarban fontos hĂĄttĂ©rszerepet töltenek be, s akik a romĂĄn nemzeti-bolsevizmusban szocializĂĄlĂłdtak.

Mindennek fĂŒggvĂ©nyekĂ©nt a szemĂ©lyi kultusz kibontakozĂĄsa gyakorlatilag elkerĂŒlhetetlen. És ez, mondhatni, fĂŒggetlen OrbĂĄn ViktortĂłl. Neki csupĂĄn jĂłlesik. Erre elsƑsorban a körĂŒlötte levƑ alattvalĂłkban, a rendszerbƑl Ă©lƑ rendszermƱködtetƑkben van elemi kĂ©nyszer. Ennek oka a VezĂ©r kegyeiĂ©rt egymĂĄssal folytatott kĂŒzdelemben keresendƑ. Hiszen hatalmuk Ă©s jĂłlĂ©tĂŒk most mĂĄr teljesen a rendszerfĂŒggƑ, mondhatni VezĂ©rfĂŒggƑ lett. Abban Ă©rdekeltek tehĂĄt, hogy a rendszer a lehetƑ legtovĂĄbb fennmaradjon; s Ƒk szemĂ©ly szerint ne vĂĄljanak kegyvesztettĂ©.

Egy dolgon azonban ezeknek az embereknek mindenkĂ©ppen Ă©rdemes lenne elgondolkodniuk. Amikor 1987-ben Ceausescu szĂŒlƑfalujĂĄban (Scornicesti) felavattĂĄk a szintĂ©n modernnek szĂĄmĂ­tĂł stadiont, akkor a Ceausescu-rendszer csĂșcsvezetĂ©se mĂĄr rĂ©gen nem Ă©rtette, mi zajlik körĂŒlötte a vilĂĄgban, Ă©s a tĂĄrsadalommal sem volt mĂĄr kapcsolata. Ceausescunak mĂ©g nagyjĂĄbĂłl kĂ©t Ă©ve volt hĂĄtra. Erre, akkor, ott, a scornicesti avatĂĄson szinte biztos hogy senki nem gondolt!

1987-ben a romĂĄniai tĂ©boly a vĂ©ge fele közeledett; MagyarorszĂĄgon valĂłjĂĄban most kezdƑdik. IdƑközben azonban az idƑ nagyon felgyorsult.

ForrĂĄs: Galamus.hu

Vissza...