New York Times: "Falusi stadion" az Orbán Rt. jelképe

2014-04-04 17:14:16

Oligarchák új rendjéről, zsarnoki fordulatról és az épülő felcsúti stadionról ír hosszan a New York Times. Orbán úgy is keresztülviszi küldetését, hogy közben a magyar gazdaság vergődik, és a forint is padlóra kerül – írják.

A felcsúti stadionról ír a New York Times, a címben falusi stadionnak nevezve az Orbán Viktor háza mellett épülő monstrumot.

Az amerikai lap szerint furcsa ötlet 17 millió dolláros, 4000 férőhelyes stadiont építeni egy mindössze 1800 lelket számláló településen, bár ez a város történetesen a lelkes focirajongó Orbán Viktor szülőhelye, sőt a háza alig néhány méterre fekszik az épülő stadiontól – írják.

A lap megszólaltatja az egyik munkást, aki szerint az egész város itt dolgozik, "olyan, mintha katedrálist építenének". Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a lapnak Disneylandhez hasonlítja a felcsúti stadionprojektet. "Minden gyerek arról álmodik, hogy egyszer a kertje végében lesz Disneyland. Most ezt az álmot váltják valóra" – fogalmaz.

A cikkben a teljesség igénye nélkül sorra veszik a Fidesz-kormány néhány intézkedését az alkotmány átírásától kezdve a paksi bővítéshez szerzett orosz hitelig. Mindezzel a kormány "lökést adott az oligarchák új rendjének" – ahogy a New York Times fogalmaz. 

Mint írják, Orbán a vasárnapi választáson megszilárdítja hatalmát, bár a valaha volt antikommunista aktivista már így is Vlagyimir Putyinhoz hasonlítható.

A cikk említést tesz Mészáros Lőrincről, Felcsút polgármesteréről, aki gázszerelőből Magyarország egyik leggazdagabb emberévé avanzsált. Cége a felcsúti stadionépítésből és más állami megrendelésekből is alaposan kiveszi a részét. Mészáros a New York Timesnak nem kommentálta az állításokat.

A lap kitér arra is, hogy ki mindenki támogatja Orbánék Puskás Akadémiáját, – a Mol Nyrt., az OTP, a Közgép mellett a Suzuki és a Coca-Cola is – ahol a miniszterelnök fia, Gáspár is tanult.

"Felcsút az Orbán Rt. dísze"

"Felcsút az Orbán Rt. dísze", szövetség a kormány és a nagyvállalatok politikai érdekei között – fogalmaz a cikk szerzője, Danny Hakim.

Magyarországot a zsarnoki fordulat az EU fekete bárányává tette. Orbán úgy is keresztülviszi küldetését, hogy közben a magyar gazdaság vergődik, és a nemzeti valuta, a forint is padlóra kerül. A Fidesz különadókkal riasztja el a befektetőket, miközben más esetekben úgy alakítja az adótörvényeket, hogy a pártot támogató cégeknek tegyen a kedvére, írta a lap, itt téve említést arról a kiszivárgott hangfelvételről, amelyen a trafikkoncessziók elosztásáról beszélnek fideszesek.

Orbán Viktor nem nyilatkozott a New York Timesnak.

Forrás: HVG.hu

Vissza...