„Az Orbán-klán kifosztotta az államkasszát”

2014-04-03 18:04:00

Szerdán a német Spiegel Online címlapján írt Orbán Viktorról, mint az államkassza  kifosztójáról. A harcias retorikájában az egyszerű polgárok ügyét felvállaló miniszterelnök és családja, illetve közeli barátai időközben az ország leggazdagabb emberei lettek.

 A cikkben Mong Attilát és Ferenczi Krisztinát is idézi a szerző, akik oknyomozó újságíróként a Fidesz holdudvarának üzleti ügyeit tárták fel. Mong Attila például úgy fogalmaz, hogy korrupció az előző szociállibeárlis kormányok idején is volt, de a Fidesz alatt az egész államot "túszul ejtették" a magán- és pártérdekek. Ferenczi Krisztina szerint pedig Orbán valójában szegényellenes politikát folytat, amit nacionalista ideológiával igyekszik elleplezni. Az osztrák Der Standardban ma Richter Sándor, a bécsi Nemzetközi Gazdaságösszehasonlító Intézet (WIIW) Magyarországgal foglalkozó szakértője elemezte a magyar kormány elmúlt négy évének gazdságpolitikáját. Richter szerint a számok ugyan kedvezőek, Magyarország kikerült a recesszióból, de kétséges, hogy mindez fenntartható-e. Különösen a beruházások alacsony voltát tartja aggasztónak – a fenntartható fejlődés érdekében ennek 20-23 százalékosnak kellene lennie, de Magyaroszágon mindössze 10 százalék – ennek okát pedig a bizonytalan környezetben látja.

Az egykulcsos adóról azt tartja, hogy csupán egy vékony réteget támogatott, viszont jókora lyukat ütött a költségvetésen. Mivel mindenképpen ki akartak kerülni az uniós deficiteljárás alól, a kormány különadók bevezetésére kényszerült. Nem állja meg a helyét – de ettől még könnyen eladható a magyar társadalomnak –, hogy Orbán a különadókkal csak a nagyvállalatokat adóztatja meg, hogy a lakosságot megkímélje. A rekordmagas áfát ugyanis mindenki megfizeti.

Richter szerint egyébként különadók nélkül is lehetett volna konszolidálni a gazdaságot, de ehhez a végrehajtott központosítás helyett valódi reformok kellettek volna. A szakértő azonban nem gondolja, hogy ha Orbán nyer vasárnap, akkor változtatna az irányvonalon. Ahhoz ugyanis az kellene, hogy több teret adjon a magánkezdeményezéseknek, a magántőkének, és valódi szakértőkkel, illetve a civil társadalom bevonásával vitassák meg az irányvonalat. Ez épp az ellenkezője annak, ami az elmúlt négy évben történt.

Forrás: Nol.hu

Vissza...