A lényeg megint kimaradt

2014-03-31 19:06:04

Már egyáltalán nem lepődöm meg azon, amit olvasok a Veszprémi 7 Nap közgyűlésről szóló tudósításában. Lakonikusan veszem tudomásul, amit eddig is tudtam, s amiről eddig sem volt kétségem. A tartalom tudatos lebutítása folyik. Erre van igény. A Fidesz részéről. S az adófizetők évi 23 millió Ft-jából ennyire "futja".

Már hozzászokhattunk, hogy ami kínos a mai többség számára, arról inkább hallgat- helyhiányra hivatkozva- a felelős szerkesztő, mint tudósító. A vagyongazdálkodási rendelet módosítása volt legutóbb napirenden. Ezzel a témával kapcsolatosan hoztam elő azt az ügyet, ami egy éve ilyenkor a sikerpropaganda részeként került előtérbe. Közel 20 pavilon építését tervezték akkoriban az 1700 millióból felújított Kossuth utcára. Brányi alpolgármester asszony a nyilvánosság elé állt és sikerről beszélt. Azt vizionálta, hogy 2013 nyarára állnak majd a pavilonok, amit a Kossuth utcai vállalkozók finanszíroznak meg és működtetnek. A sikerből kudarc lett, a vállalkozók beintettek és eszük ágában sem volt 10 évre előre egy bizonytalan kimenetelű üzlet reményében kifizetni az önkormányzatnak a helypénzt. Közel 200 milliós beruházásról volt szó összességében. Egy pavilon épült meg mindösszesen. Azt is az önkormányzat "állta". A tulajdonosi bizottság átruházott hatáskörben próbált ebben az ügyben előre jutni. Amikor a VKSZ Zrt. közreműködésével kiírt pályáztatási elképzelés megbukott, levették a témát napirendről. Arra a kérdésemre, hogy a közgyűlés erről miért nem kapott tájékoztatást, nem volt válasz. Mind ahogyan arra sem, miként lehetséges, hogy az átruházott hatáskörben megszabott összeghatárnál, azaz az 50 millió Ft-nál mintegy négyszer nagyobb összegű beruházással miért nem foglalkozik egyáltalán a képviselő-testület.

 

Kéretlenül is elmondtam, hogy a jegyzővel folytatott levelezésem eredményeként az derült ki, hogy nem mondtak le a véleményem szerint a Kossuth utcát minden bizonnyal tovább csúfító pavilonok megépítéséről. Csak mivel a vállalkozók okkal nem voltak hajlandóak semmiféle kockázatot vállalni, az önkormányzat tulajdonában lévő Közüzemi Zrt. nyakába varrták ezt a beruházást is. Majd kinyögik a rávalót a VKSZ Zrt. szolgáltatásait egyéb területeken igénybe vevők? Miért ne gondolhatnánk okkal erre, ennek a lépésnek a láttán?

Nem csoda, hogy az erre utaló megjegyzéseim ismertetésére nem volt hely a 7 Nap tudósításában. Helyette azzal próbáltak negatív színben feltüntetni, hogy már megint a Hangvilla ügyben „akadékoskodtam”. Az előterjesztés valóban tartalmazta azt a Fideszes szándékot is, hogy a Veszprémi Programiroda, mint egyszemélyes (Fidesz-közeli) kft. kizárólagosságot kap a Hangvilla programszervezésében. Fizetünk azért- a polgármester szerint szerény összeget, éves szinte 10 millió Ft-ot,- hogy jó programokkal töltse meg az önkormányzat által vásárolt időkeretben ez az iroda a Hangvilla rendezvénytermeit. Alpolgármester asszony azzal próbált "beledöngölni" a talajba, hogy megjegyezte, eddig több mint negyvenezer fizető vendég járt a Hangvillában. Ha gondolkodik is egy picit, ezt inkább nem mondja. Ebből az adatból derül ki ugyanis a leginkább -már ha igaz egyáltalán ez az állítás- hogy azon kívül, hogy mi fizetünk, s azon kívül, hogy az adófizetők pénzéből sok évre előre mi rendeztük valójában az építkezés költségeit, a hitelfelvételhez a készfizető kezességet, más kaszál a kultúra jól fizető részéből a mi nevünkben. (A közpénztárba semmi sem folyik vissza, magánzsebekbe ki tudja mennyi.) Indoklás annyi, ez más városokban is így szokás. Ott is így lesz magánvagyon a közvagyon működtetéséből. Miközben közalkalmazottként egy a kultúrához végzettsége alapján is értő csapat, kis pénzből kénytelen egy egészen más helyszínen, a HEMO-ban "kenyéren és vízen" tengődve (azaz valójában eszköztelenül) a kötelező gyakorlatokat elvégezni.

Nem csodálom, hogy ez a fajta megvilágítás, a tudósításokból kimaradt.

Részlet egy régebbi írásomból:

"A pavilonsorral kapcsolatos elképzelésük kudarcát sem ismerték persze el. Azt hitték tavasszal, hasra esnek tőlük a Kossuth utcai vállalkozók és évekre előre leperkálnak egy bőröndnyi pénzt úgy, hogy a pavilonok nem is kerülnek a tulajdonukba. Tessék csak utána nézni, Brányi alpolgármester asszony már kész tényként kezelte, hogy gazdára, pontosabban bérlőre találnak a pavilonok. Aztán persze nem. Pedig még azzal is fenyegették a vállalkozókat, ha véglegessé válik a burkolat, akkor azt évekig nem bontják fel, úgy hogy tessék csak sietni azzal a pályázással. Most meg úgy állítják be a dolgokat, mintha mindig is azt tervezték volna, hogy a kicsatlakozásokat megépítik és ha majd megegyeznek, akkor állnak csak neki a pavilonok megépítésének. A VKSZ Zrt. által elkészített és a kudarcról számot adó előterjesztést nem is engedték bizottság elé megtárgyalni. Most meg folyik az egyezkedés, pontosabban a mutyi, ki tudja miként."

 

Vissza...