Az igazi szabadságharcról

2014-03-25 17:40:48

2014. március 27-én (csütörtökön) este 8 órakor Veszprémben az Óváros téren a Polgármesteri Hivatal előtt megemlékezést tart a Világos Veszprémért Mozgalom II. Rákóczi Ferencről.

Felsővadászi II. Rákóczi Ferenc (Borsi, 1676. március 27. – Rodostó, 1735. április 8.) magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem. Erdélyben fejedelemmé választották, ami a Diploma Leopoldinum után nem volt jogszerű aktus. Az ónodi országgyűlésen a rendek vezére címet kapta.

Neve szorosan összefügg az általa 1703-ban indított Rákóczi-szabadságharccal, mely révén Magyarország teljes függetlenségét kívánta visszaszerezni, hogy a Habsburg Birodalomtól független állammá váljék. E célnak megfelelően választották Erdély és Magyarország fejedelmévé, amelyhez tökéletesen megfelelt, mivel Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem leszármazottja volt, azonkívül dédapja és nagyapja I. Rákóczi György és II. Rákóczi György, továbbá apja I. Rákóczi Ferenc is erdélyi fejedelmek voltak. Szabadságharca nem érte el a kívánt eredményt. A magyarság körében ma is tisztalelkű és becsületes vezetőként él tovább emléke, mivel a szatmári békekötés után a felkínált közkegyelmet nem volt hajlandó elfogadni, és végig kitartott a magyar függetlenség ügye mellett. (Forrás: wikipédia)

Vissza...