Minden a legnagyobb rendben (látszólag)

2014-03-24 17:44:45

Ahogyan azt előzetesen jeleztem is, Veszprém polgármesteréhez és jegyzőjéhez fordultam levélben, kérve, hogy vizsgáltassák felül az alapellátási orvosi ügyelettel kapcsolatos közbeszerzési eljárást, hisz előkerült egy olyan információ, amely szerint fennállhat annak a gyanúja, hogy a közbeszerzési eljárás irányított módon zajlott.

Ezúttal meglehetősen gyorsan kaptam meg a választ. Ennek lényege röviden és tömören: Az eljárás a jogszabályoknak megfelelően történt. Mindezt a polgármester mondja és írja. Akinek nyilvánvalóan érdeke az, hogy ne induljon semmiféle vizsgálat. Arra viszont még véletlenül sem reagál válaszában, amit az alább megfogalmazott és hozzá eljuttatott levelemben is leírtam.”2012. augusztus 29-én a Kórház nagytermében az hangzott el, hogy „van egy debreceni társaság, amelyik, ha kell, kiváltja a veszprémi orvosokat az alapellátási ügyeletből””. Ennek a közbeszerzési eljárásnak a lefolytatása előtt másfél évvel elhangzó mondatnak egyáltalán nem tulajdonítanak jelentőséget. Velem ellentétben. Mert ebből a mondatból szerintem csak arra lehet következtetni, hogy volt, aki akkor már nagyon jól tudta, vagy csak ördöge volt és kitalálta (?), ki fog pályázni a közbeszerzési eljárás során és ki fogja el is nyerni azt.

Tisztelt Polgármester úr! Tisztelt Jegyző úr! 2014. február 27-én, a Közgyűlés reggelén minden képviselő, Polgármester úr és Jegyző úr is megkapta a címzés szerint azt az elektronikus levelet, amelyben Dr. Bősze Ferenc ügyvéd úr az általa képviselt háziorvosok nevében kérést fogalmaz meg Polgármester úr számára.  Azt kéri, hogy dokumentummal alátámasztott nyilatkozattal erősítse meg, hogy a feladat átvállalási kötelezettség nem szállhat vissza a veszprémi háziorvosi karra.

Másnap, 2014. február 28-án ismét levelet írt Bősze ügyvéd úr Polgármester úrnak és a Jegyző úrnak is a levél tartalmáról a képviselő-testület tagjait is tájékoztatva. Ebben a levélben az is olvasható, hogy 2012. augusztus 29-én a Kórház nagytermében az hangzott el, hogy „van egy debreceni társaság, amelyik, ha kell, kiváltja a veszprémi orvosokat az alapellátási ügyeletből”.

Ez a mondat engem aggodalommal tölt el. Csodálkozom, ha képviselőtársaim egyike se kapta fel ezen sorok olvastán a fejét.  Most, hogy a február 27-i Közgyűlésen ki is derült, ki valójában a közbeszerzési eljárás nyertese, véleményem szerint felmerül annak a gyanúja, hogy a közbeszerzési eljárás irányított módon zajlott. Mindezek miatt arra kérem Polgármester urat és Jegyző urat is vizsgáltassák felül a közbeszerzési eljárást és a vizsgálat tapasztalatairól tájékoztassák a veszprémi képviselő-testület tagjait.  Amennyiben a vizsgálat során szabálytalanságokat tárnak fel, a szükséges intézkedéseket mielőbb tegyék meg.

Veszprém, 2014. március 13.

Katanics Sándor (képviselő)

Érdemes elolvasni a Népszabadságban ma megjelent riportot, amelynek címe: A veszprémi beteg: kinek ketyeg az aranyóra?

A veszprémi Csolnoky kórházban május elsejétől egy debreceni cég szervezi a háziorvosi ügyeletet. Az alapellátás az önkormányzat feladata, ők kötötték meg a szerződést velük, mert 47 veszprémi és a város környékén dolgozó háziorvos nem volt hajlandó beköltözni a kórházban kialakított ügyelet helyiségeibe

A háziorvosok jogi képviselőjük, Bősze Ferenc ügyvéd útján szólaltak meg.

- Mi a valódi oka, háttere annak, hogy az ön megbízói az ügyeleti időre nem költöznek be a nekik szánt helyiségekbe? – kérdeztük az ügyvédtől.

- A valódi oka az, amit mondanak. A rendelő a kórházi mentőmegálló fölött van, szellőztethetetlen, szűkös. Az orvosok a betegek érdekében álltak ellent az ultimátumnak.

- A háziorvosok milyen szándékokat sejtenek az átköltöztetés hátterében?

- Az önkormányzat meg a kórház úgy gondolja: a sürgősségi betegellátó osztály kialakításának velejáró, szükséges feltétele, hogy a háziorvosok is a kórházba költözzenek. Vannak olyan információink is, hogy a mostani ügyeleti helyiségekbe egy másik orvosi rendelőt helyeznek el, annak az eddigi ingatlanát viszont el akarja adni a város.

- Miután a háziorvosok megtagadták a beköltözést, az önkormányzat pályázatot írt ki. A nyertes debreceni céggel szemben mik a kifogásaik?

- Először is nehezen képzelhető el, hogy egy debreceni társaság Veszprémben hatékonyan, szakszerűen működtesse az ügyeletet a helyi háziorvosok bevonása nélkül. Ők viszont nem akarnak a debreceniek megbízásából sem ügyelni. Valószínűleg rezidenseket alkalmaznak a pályázat győztesei, s a helyismeret hiánya is súlyos kételyekre ad okot. Nem is beszélve arról – most finoman és jogszerűen akarok fogalmazni –, hogy a nyertes pályázóval kapcsolatban áll egy olyan személy, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakat 2009-ben holdingba szervezte és főigazgatóként irányította. Őt különösen nagy kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, s a rendőrség nemrég vádemelési javaslattal küldte át ügyét a főügyészségnek.

- Ezek szerint jogszerűtlennek tartják a szerződéskötést, érvénytelennek a pályázatot?

- Én nem ezt állítom, hiszen a társaság ügyvezetője időközben a gyanúsított felesége lett.  Az a kérdés, tudott-e a történtekről az önkormányzat, s elfogadhatónak tartja-e, hogy egy ilyen cég szervezze az ügyeletet a városban.

- Azt is hallani lehet háziorvosi körökből: kifejezetten azért hozták vállalhatatlan helyzetbe a háziorvosokat, hogy a pletykák szerint a debreceni polgármesterrel, Kósa Lajossal jó kapcsolatot ápoló céget meg lehessen bízni a feladattal. Osztja ezt a véleményt?

- Ezt nem gondolom. A cég vélhetően cinkelt jolly jokerként mindig benne volt a pakliban, de nem feltétlen ennek a lapnak a kijátszása miatt változtatták meg az ügyeletet helyszínét. Mindegy is, a joker piszkos lett, új paklit kellene kérni.

 A riport folytatása ide klikkelve érhető el!

Vissza...