Demonstráció Veszprémben a demokráciáért

2014-03-18 17:42:38

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1966. október 26-án, a 2142. számú határozatával jelölte ki e napot, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és ölt meg 69 embert, az apartheid rezsim által hozott, a nem fehér lakosság mozgását korlátozó törvény elleni békés tüntetés során. (Forrás: Wikipédia)

Ha most azt gondolják, nálunk- Magyarországon- ez (mármint a faji megkülönböztetés) nem létező probléma, akkor szerintem súlyosan tévednek.

Jöjjenek el március 21-én (pénteken) 20.00 órára Veszprémben az Óváros térre, a Polgármesteri Hivatal elé, ahol csendesen demonstrálunk egy-egy mécsest meggyújtva a demokráciáért.  S ekkor arról is szót válthatunk, miként látják, hova vezet a hazánkban egyre erősödő gyűlölködés, az antiszemitizmus, a rasszizmus és nem utolsó sorban a megosztottság. (A demonstrációt a Világos Veszprémért Mozgalom tagjai szervezik.)

A demonstráción a magunkkal hozott és meggyújtott gyertyák, mécsesek fénye mellett néma csendben emlékezünk meg az 1989-ben kivívott szabadságunkra, a demokráciára, köztársaságra, alkotmányra, önkormányzatiságra, sajtószabadságra, gyülekezési- és választójogra, demokratikusan működtetett intézményrendszerünkre.

Az első rendezvényünk március 15-én volt. A demonstrációsorozat március 15-ét követő további eseményei:

Március 21. Gondolatok az egyre erősödő gyűlöletkeltés társadalomra gyakorolt káros hatásairól a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapján
Március 23. Megemlékezünk a II. világháború veszprémi polgári áldozatairól
Március 27. Az igazi szabadságharcokról és szabadságharcosokról, II. Rákóczi Ferenc születésnapján
Április 4. Prózával, lírával a magyarság sorsának alakulásáért, Juhász Gyula születésnapján
Április 5. Akiket elvittek és akik visszajöttek, Örkény István születésnapján

Vissza...