Nyílt levél Balog Zoltánnak

2014-03-17 14:45:03

Egy kollégám kért arra, hogy közöljem Balog Zoltán miniszter úrhoz címzett nyílt levelét. Csabával régóta dolgozunk együtt. Kiváló szakember véleményem szerint. Sohasem foglalkozott politikával. Mélyen hívő embernek tartom, aki nagyon komolyan és elhivatottan végzi nevelő-oktató feladatát, napi tevékenységét.

Azzal sem kíván politikai állásfoglalást kinyilvánítani, hogy az én honlapomon jelenik meg levele. Pusztán olyan felületet keresett, ahol nyilvánossá tudja tenni álláspontját. Ha a levél tartalmát is elolvassák, egészen biztos vagyok abban, hogy érzékelni fogják, ezzel a levéllel sem az a célja, hogy a problémát politikai síkra terelje. Ezúttal viszont „hangosan” akar megszólalni, arra felhívni sokak figyelmét, hogy a portfólió-készítés szükségszerűsége a döntéshozók részéről olyan módon került kommunikálásra, ami sérti a munkájukat jól végző pedagógusokat. S abban reménykedik, így nagyobb figyelmet kap felvetése. Úgy legyen!

„Ha pedig az őrálló látja a fegyvert jőni, s nem fújja meg a trombitát, és a nép nem kap intést, és eljő a fegyver s utolér közülök valamely lelket, ez a maga vétke miatt éretett utól, de vérét az őrálló kezéből kérem elő. És te, embernek fia, őrállóul adtalak téged Izráel házának, hogy ha szót hallasz számból, megintsed őket az én nevemben.” (Ezékel 33: 6-7)

„Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért, királyokért és minden méltóságban lévőkért …” (2 Tim 2:1-2)

 

 Tisztelt Miniszter úr, kedves Testvérem!


Mélységes szomorúsággal hallgattam az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjújában a pedagógus életpályamodellhez és a portfólió feltöltéséhez kapcsolódó gondolatait. Itt elmondta, egyszerűen nem érti, miért okozhat problémát egy évtizedek óta tanuló, tanító pedagógusnak tíz óravázlatot beemelni a rendszerbe. Meg kell tanulni átállni a mennyiségi szemléletről a minőségire, amihez ezt a kisebb-nagyobb kényelmetlenséget vállalni kell, mert csak így mérhető, ellenőrizhető és kérhető számon tisztességesen a pedagógus munkája.

Ha valakinek leírni egy oldalt az iskolájáról, a pályájáról most „csicskáztatás”, meglehet, a tárca is rosszul kommunikált, de ez a munka minden pedagógus érdeke, hiszen ehhez kötődik például a béremelés is. (hirado.hu)

 A portfólió feltöltése nem csupán tíz óravázlat elkészítéséből, egy oldalas, az intézményről írandó összefoglaló feltöltéséből áll. Nem lett volna akkor szükség mintegy 160 oldalas, az Oktatási Hivatal által írt anyag összeállítására, amely részletesen leírja a portfólió elkészítésének feltételeit, formai és tartalmi elemeit. Elegendő lenne ugyanis egy olyan táblázat, mint amilyet 20 éves mentori-tanári munkám során magam is több száz esetben ellenőriztem, arról konzultáltam pedagógusi pályára készülő egyetemista diákjaimmal.

Ennek hátterén pénteken elhangzott rádiónyilatkozata alkalmas

  • a közvĂ©lemĂ©ny megtĂ©vesztĂ©sĂ©re,
  • azon pedagĂłguskollĂ©gák munkájának lebecsĂĽlĂ©sĂ©re, akik a közeljövĹ‘ben szabad akaratbĂłl vagy kĂ©nyszer által vezĂ©relve megalkotják portfĂłliĂłjukat, nagyságrendekkel több munkaĂłrát fordĂ­tva erre, mint amibe egyĂ©bkĂ©nt tĂ­z Ăłravázlat elkĂ©szĂ­tĂ©se kerĂĽl,
  • azon kollĂ©gák tiltakozásának hiteltelenĂ­tĂ©sĂ©re, akik aggályaikat Ă©s szakmai Ă©rvekkel alátámasztott kifogásaikat fogalmazták meg internetes felĂĽleten (atlatszooktatas.blog.hu)
  • továbbá a pedagĂłgusok ĂşjbĂłli lejáratására, akikrĹ‘l a nyilatkozat után a társadalomban az a kĂ©p alakul ki, hogy a bĂ©remelĂ©s után nem kĂ©pesek/nem hajlandĂłk megdolgozni járandĂłságukĂ©rt.

Egyidejűleg mint Isten szolgálatára felszentelt református lelkész jól ismeri Jézus szavait a Hegyibeszédből, amelyben az Ön esetére is alkalmazható jelenség forrására irányítja a figyelmet: „…legyen a ti beszédetek: Úgy, úgy; nem, nem; ami pedig ezeken felül van, a gonosztól van.„ (Máté evangéliuma 5:37). Jézus szavai szerint tehát az igazság hamis színben való feltüntetése, részigazságok képviselése, tények elhallgatása, ezek elferdítése Isten előtt nem elfogadható. Más szóval bűn.

A bűn elrendezésére megvannak a Jézus által ajánlott lépcsők is: a személyes vétkeket személyesen, a nyilvános bűnöket nyilvánosan kell rendezni (Mt 18:15-18). Az Ön esetében Istennel a belső szobában folytatott párbeszéd után kívánatos lenne az Ön, a hiteles tájékoztatás valamint a pedagógustársadalom védelmében a nyilvánosság elé lépni és azon a fórumon helyreigazítást és bocsánatot kérni, ahol a féligazság elhangzott. A rádió munkatársai bizonyára nyitottak lesznek erre a kérésre.

Tudom, hogy ez a fajta tisztázás politikusi körökben nem jellemző. Mi akadálya van azonban annak, hogy példát mutasson megmutatván, hogy a politika nem feltétlenül kell, hogy elnyomja az etikát.

Ehhez kívánok az őrálló felelősségét magaménak tekintve Önnek - mint aki miniszterként és lelkészként kétszeresen is tisztában van az írástudók felelősségével, és akit teremtettségünk okán testvéremnek tekintelek - kellő bölcsességet, alázatot és bátorságot. Magam pedig a mottó második idézetének szellemében járok el.

Veszprém, 2014. 03.16.

Tisztelettel: Márkus Csaba

Vissza...