ĂŤgy telt a napom a nemzeti ĂĽnnepen

2014-03-16 07:54:00

Egy éve ilyenkor Veszprémben hóviharban ünnepeltük alig egy tucat mindenre elszánt barátommal március 15-ét. Idén sokkal kedvezőbbek voltak a feltételek. Délután még Budapesten voltam.

A közelgő szélvihar és eső miatt alig két órával a rendezvény kezdete előtt lefújták a szervezők a kormányváltásra készülő erők Erzsébet híd pesti hídfőjénél tervezett demonstrációját. Sokan még meg sem érkeztek, mielőtt a hírek hallatán visszafordulni kényszerültek.

(Ha már ott voltam meglestem a most átadott Kossuth teret. Megnyugodtam, van annyira szürke, mint a veszprémi belváros. A házelnök szerint az elmúlt négy esztendőben a rájuk bízott munka javát, miként az országban, úgy a Kossuth téren is elvégezték. Nekem nem úgy tűnt. A Kossuth- szoborcsoport térrel átellenes részén még jelentős mértékű felületen hiányzott a talapzat borítása, s a szoborcsoportból egyedül Kossuth szobra áll szomorkásan a fehér márványrengetegben. A tér másik oldalán szegény József Attilának a Dunát szomorúan néző szobra körül sokkal nagyobb volt az átadás után is a felfordulás.)

Szóval-ahogyan már írtam- idén hónak nyoma sem volt. Csupán orkánerejű szél fújt az ország jelentős részében, s az illetékesek ki is adták a narancssárga riasztást. Sikerült időben hazaérnem és mire sor került az este 8-ra a veszprémi Polgármesteri Hivatal elé meghirdetett csendes demonstrációra, sem esőnek, sem szélnek nem volt nyoma. Csak a levegő hűlt le alaposan.

 A Világos Veszprémért Mozgalom tagjai, s mi szervezők úgy terveztük, hogy néma csendben emlékezünk meg az 1989-ben kivívott szabadságunkra, a demokráciára, köztársaságra, alkotmányra, önkormányzatiságra, sajtószabadságra, gyülekezési- és választójogra, a demokratikusan működtetett intézményrendszerünkre. Bár vélhetően sokan hihették azt, hogy ez a rendezvény sem kerül megtartásra, mi a helyszínen lévő rendőrök tájékoztatását tudomásul véve, mely szerint változatlanul érvényben van a narancssárga riasztás, mégis megtartottuk a demonstrációt.

Örömömre sok veszprémi és Veszprém környéki jött el, s sok fiatal is ott voltak velünk. Jó volt látni, hogy ők is féltik azokat a szabadságjogokat, amelyek veszni látszanak. S még nagyobb öröm volt azt hallani, hogy közülük többen ott voltak a délelőtti városi rendezvényen is, ahol transzparenseikkel a Jobbik elleni szavazásra buzdítottak. (Igen kíváncsian várom a sajtószabadság napján kitüntetettek tudósításait erről. Félek, hogy vagy nekik, vagy a „felelős” szerkesztőknek köszönhetően, de erről nem fogok olvasni semmit.) A tábláikkal a nemzeti ünnepen megjelenő fiatalok már jól értik, nem szabad engedni hatalomhoz jutni azokat, akik a gyűlölet magvainak elvetésében jeleskednek.

No, de azoknak sem kellene engedni megőrizni a hatalmukat, akik tudatosan és tendenciózusan veszik vissza az 1989-ben megszerzett jogaink egyre jelentősebb részét.

Legközelebb március 21-én (pénteken) este 8 órakor találkozunk Veszprémben az Óváros téren a Polgármesteri Hivatal előtt.  Demonstrálunk a hazánkban egyre erősödő gyűlölködés visszaszorítása érdekében a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapján.

 

Vissza...