Megyesi Gusztáv: Kicsatornázva

2014-03-08 21:20:17

Azt mondja Szabó László 55 éves tanár Ungár Tamás pénteki cikkében, hogy nem hajlandó elárulni jelenlegi lakcímét, mert „a mostani hatalom nem bocsátja meg, ha valaki ellene fordul. Jobb, ha nem tudják, hol vagyok, utánam nyúlnának”. 

Tudni kell, hogy a magyar–történelem szakos tanár nyár óta külföldön él a feleségével, miután másfél évvel ezelőtt kirúgták a siklósi iskolából. A bíróság hiába neki adott igazat, nem vették vissza, sőt értésére adták, hogy másutt se nagyon próbálkozzék, mert a Klik nevű iskolai hatóság úgysem engedi, hogy tanítson.

Hozzá kell tenni gyorsan, Szabó tanár úrnak elég súlyos priusza van: korábban például nemcsak hogy igazgatóhelyettes, majd igazgató volt a helyi iskolákban, de később az összevont tanintézmények vezetését is rábízták; kell-e mondani, hogy a kommunisták. A hivatalos magyarázat szerint persze nem erről van szó, az iskolában le kellett építeni egy embert, aki véletlenül épp Szabó tanár úr lett; az aztán már nyilván nem ide tartozik, hogy a kirúgása után azonnal fölvettek a helyére egy tanárt, s éppen magyar–történelem szakost.

Mármost az a nagy helyzet, hogy mindebből ma már nemigen ír jegyzetet az ember, nincs benne semmi különös. Nemrég Tanács István számolt be a mezőhegyesi esetről, amikor Bod Péter magyartanárt rúgták ki tanév elején, négy tanítási nap múltával, miután augusztus végén szerződtette az iskola. Bod tanár úrnak, ha lehet, még nagyobb a bűnlajstroma: korábban bíráló cikkeket tett közzé különféle lapokban, mi több, ikertestvére is újságíró, aki ráadásul ellenzéki képviselőjelöltként még politizál is.Igaz, a Klik a lehető legnagyobb komolysággal azt adta elő a munkaügyi bíróságon, hogy a tanárt már eleve csak négy napra vették fel tanítani. Ami eléggé életszerűnek tűnik, mi magunk is úgy hallottuk, hogy legújabban a pedagógusokat is úgy toborozzák alkalmi munkára, mint a Moszkva téri emberpiacon műbőr kalapos munkavezetők a napszámosokat: akinél van körző, az tanít majd mértant, az a lófejű meg, ott hátul, a madaras reklámszatyorral, biológiát; a fizetség mellé fél liter bor is jár.

Hanem ennél azért többről volna szó. Most nem arra gondolunk, hogy vajh létezik-e a földgolyóbisnak oly pontja, ahová nem ér el a Fidesz igazságosztó keze, hanem hogy nemrég olvastuk újra Spiró György 1982-ben írt, Bada tanár úr című csodálatos portréját, a „drapp köpenyes, alacsony, kopasz, szemüveges, kis emberről”, aki csakis a tudás előtt hajolt meg. S amely portré után mi is meg akartuk örökíteni a magunk Bada tanár urát, mert akkor még sokunknak jutottak Bada tanár urak; ezt a tőkét éljük fel még ma is.

Ám hol vannak a mai Bada tanár urak, kérdezhetnénk költőien; no jó, egy-egy Gerőcs tanár úr még akad, aki nem hagyja megalázni magát minisztériumtól, ám aztán semmi. Ma kétségkívül Szabó tanár úr a csodálat tárgya, de nem feltétlenül a tudása miatt, hanem mert itt merte hagyni, nem is az országot, az iskolát, de egész addigi életét, s volt bátorsága újba fogni, bármibe, akármibe, csak valahogy megmaradjon legalább a méltósága.

Szabó tanár úrnak tizenkét pontban foglalták össze a kirúgása okát. Az egyik így szól: „a döntés meghozatalához szükséges információ nem megfelelő szintű becsatornázása”. Nincs kétségünk afelől, hogy az az ember, aki mindezt képes volt leírni, majd Szabó tanár úrnak átadni, záros határidőn belül megfelelő szintre lesz becsatornázva, és minimum a kormány által hamarosan felállítandó nyelvstratégiai intézet élén találja magát. Megdolgozott érte.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Forrás: Nol.hu

Vissza...