Skandalum

2014-03-05 18:21:21

Megdöbbenéssel és felháborodással olvastam kedden a hvg.hu beszámolóját arról, hogy „több mint 45,8 millió forintot kaszált az állam egyetlen budapesti választókerületben”, Zuglóban (Budapesti 8. egyéni választókerület). Arról van szó, hogy a törvény szerint minden elhagyott vagy késve leadott ajánlóívért a minimálbér felének megfelelő, 50 750 forintos büntetés jár.

Volt olyan párt, amely 12 milliós bírsággal lett sújtva, és olyan független jelölt is, aki négymillióssal. Állítólag „volt olyan jelölőszervezet, amelynek jelöltje csak pár perccel késte le a délután 4 órás határidőt, de a választási bizottság könyörtelenül ragaszkodott a törvény betűjéhez, és kirótta a milliós bírságot”.

Őszintén szólva az én figyelmemet eddig elkerülte ez a törvényi rendelkezés, amelynek most utána néztem. A választási eljárásról szóló 2013.évi XXXVI. Tv. 124. §-a szerint:

(1) A jelöltet az ajánlóívek átadásával kell bejelenteni a nyilvántartásba vételére illetékes választási bizottságnál.

(2) A független jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jelöltet állítani szándékozó jelölő szervezet a rendelkezésére bocsátott összes ajánlóívet köteles átadni a választási irodának a jelölt bejelentésére rendelkezésre álló határidőben. E kötelezettség elmulasztása esetén a jelölt nyilvántartásba vételére illetékes választási bizottság hivatalból eljárva bírságot szab ki. A bírság összege minden be nem nyújtott ajánlóív után a kötelező legkisebb munkabér havi összegének fele.

A MOMA még február elején közleményt adott ki, amelyben részletesen indokolta, hogy miért értelmetlen ez a rendelkezés, és hogy szerintük katasztrofális következményei lesznek. Követelték a szabály eltörlését.

Kiszámolták például, hogy egy egyéni jelölt 500 aláírásához 62,5 lapra van szükség. Ha ezek bármely okból – esetleg a jelölt önhibáján kívüli okból – elvesznek, megsemmisülnek vagy (teszem én hozzá) akár csak tíz perccel lekésik velük a határidőt, akkor az 3 millió 197 ezer 250 forintos bírságot jelent. Jól látta a MOMA, hogy a következmények beláthatatlanok lesznek. Most még csak azokra nézve állapíthatjuk meg ezt, akiket ténylegesen érint a szankció. Hosszabb távon azonban a jelenleginél is nagyobb lesz a közéleti passzivitás, a politikai részvételtől nem egyszerűen elfordulni fognak, hanem félni tőle. S joggal fognak félni, mert olyan dzsungellé vált, amelyben csak eltévedni lehet, s valamelyik bokorból bármikor a tévelygőre ronthat egy vadállat vagy haramia. (Nem kétséges, hogy a cél éppen a félelem felkeltése.) A hvg.hu-n leírt esetek olvastán egész egyszerűen megáll az ész. Ez a rendelkezés a maga pőreségében láttatja, hogy mit jelent, amikor az állam nem az állampolgárért van, hanem már megint ellene. A bírság mérhetetlenül aránytalan, de főként értelmetlenül szigorú. Nem illeszkedik a szankciók rendszerébe, nincs olyan társadalomra veszélyessége a büntetni kívánt cselekménynek, amely ezt indokolna. A törvény ráadásul nem szól jogorvoslati lehetőségről, miközben a megfogalmazása pongyola. Egy normális jogállamban elképzelhetetlen lenne, hogy abból a szövegezésből, miszerint a „bejelentésére rendelkezésre álló határidőben” kell átadni a választási irodának a rendelkezésre bocsátott ajánló íveket, olyan következményekre lehessen számítani, hogy pár perces, de akár egyórás késés is milliós bírságot von maga után. A magyar állampolgárokat eddig nem ilyen magatartáshoz szoktatta az állam választási ügyekben. Nem tesz különbséget a szabályozás például a késés és az elvesztés következménye között. Nincs eltérés az értékelésben a késés mértéke szerint. Nem gondoltak előre nem látható helyzetekre. E mögött a norma mögött nincs morál, csak önkény. Mint cseppben a tenger, mutatja az egész új választási rendszer sandaságát, antidemokratikus voltát, cirkuszjellegét.

Forrás: Galamus.hu

Vissza...