Veszélytelen kaland Ukrajnában

2014-02-23 16:52:55

Íme, egy tegnap éjszaka megjelent tudósítás részlete Ukrajnából. „Ellentmondásos hírek jelentek meg Viktor Janukovics hollétéről: az egyik ukrán televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról adott hírt, hogy az ukrán elnök Oroszországba repült, más források szerint viszont nem sikerült elhagynia az országot, a határőrök feltartóztatták és most Donyeckben van.

Olekszandr Turcsinov házelnök közben bejelentette, hogy a Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát.
Az ukrán határszolgálat pedig megerősítette, hogy elhagyta az országot és Oroszországba távozott Viktor Janukovics elnök két hű embere, Mihail Dobkin, a harkivi adminisztráció vezetője, valamint Hennagyij Kernesz, a kelet-ukrajnai város polgármestere. (mti)”

Sokan mások is elmenekültek Janukovics hű emberei és oligarchái közül szombaton az országból. Egyre inkább vagyok biztos abban, hogy ami a velünk szomszédos országban történt az az ukrán oligarchák belháborújának a következménye. S nálunk talán még sokan nem ébredtek erre rá, de hazánkban most épül az ki csak igazán, ami Ukrajnában már régen kiépült. Itt jószerével ma már csak a jelenleg regnáló hatalomnak (rezsimnek) vannak oligarchái, s érdekes módon sorra rakják rá a kezüket mindenre, beleértve az országos lefedettségű tv csatornákat is. Mindarra igényt formálnak, amiben pénzt látnak, s ami számukra a teljhatalmat biztosítja. A korrupciós mutatóink nem véletlenül romlanak. A magyar oligarchák is mindenütt ott vannak, ahol uniós forrásokhoz lehet jutni, ahol állami megrendeléseket lehet törvényesnek látszó közbeszerzési eljárásokban megszerezni. S ott vannak éppen ezért ezek az oligarchák a sportklubok elnökségeiben, elnökeiként is természetesen. Érdemes elolvasni egy a Galamus.hu-n megjelent írást, hogy jobban értsék a létező párhuzamot. (Klikk ide!) Ennek konklúziójaként írtam ma a Facebookra: Orbán hatalmon ebben az országban addig marad, amíg az oligarchái nem kapnak egymás között össze a még több pénz miatt. Egyelőre ennek kevés az esélye, hisz nincsenek sokan, a piacot egymás között békésen felosztották. A bábuik meg ott ülnek a Duna parton és törvényeket alkotnak. Választási törvényt is. Akkor lesz majd nálunk máshogy, ha az egymással marakodó oligarchák a maguk által üzemeltetett médiafelületen megmutatják ellenfelükről és kitartottjaikról az igazságot. (Egyelőre érdekeik szerint jószerével mindenhol csak az Orbáni hazugságot.)

Ma délelőtti hírek szerint Janukovics még mindig Harkovban van, nem tudta elhagyni Ukrajnát.

Az MKB kézilabdázói már szerencsére túl vannak a nehezén és haza is utaztak ebből az orosz határhoz közeli ukrán városból. Abból a városból, amelyiket teljesen veszélytelennek látott elutazásukkor még mindazok, akik döntést hozhattak arról, hogy mi legyen ebben a nehéz helyzetben a visszavágóval.

Tegnap elvesztették a fiúk veretlenségüket, de ez legyen a legnagyobb bajunk. Ahogyan a Vehir.hu írja: „Az MKB-MVM Veszprém számára „csak” a veretlenség megőrzése volt a tét a BL-csoportkör záró fordulójában, hiszen a biztos elsőséget már az előző körben kiharcolták. A Zaporizzsja azonban a még továbbjutást érő negyedik helyért harcolt. A mieink dolgát alaposan megnehezítette, hogy sérülés miatt Nagy László, Carlos Ruesga, Chema Rodriguez és Iváncsik Tamás is kimaradt az utazó keretből.” No, a tét szerintem sokkal inkább az volt, hogy a veretlenségük megőrzése helyett épségben hazaérjenek. Azok, akiknek utazni kellett annak érdekében, hogy szégyenben ne maradjunk. Mint ahogyan azóta bebizonyosodott, egyáltalán nem volt veszélytelen az út, bárki bármit is mond. Tegnap váratlanul tolódott át Kijevről Harkovba a figyelem. Nap közben olyan hírek jelenetek meg, hogy "A kelet-ukrajnai Harkovban tituskák és különleges rendfenntartó erők tartanak a tüntetők felé, írja az Ukrajnszka Pravda."

A Magyar Nemzet meg ezt írja „Az MKB-MVM Veszprém játékosai délelőtt érkeztek a kelet-ukrajnai városba, hogy lejátsszák az utolsó BL-selejtezőjüket. Korábban aggódtak az ukrajnai események miatt, de végül semmilyen rendkívüli eseményt nem tapasztaltak. „Délelőtt érkeztünk Harkovba és az utcákon teljes nyugalom van. Egy dolog, ami igazán feltűnt, hogy hosszú sorok álltak a bankautomatáknál, tehát innen látható volt a bizonytalanságnak egy jele, de ezt leszámítva ugye a főtéren, amitől egy pár száz méterre volt a csapat szállása, néhány tucat tüntető volt csak jelen. Tehát ezt leszámítva a média középpontjába került ukrán eseményeknek semmi jele nem volt látható Harkovban. Azt tudjuk, hogy a délelőtt folyamán itt volt az elnök úr és tartott egy nagygyűlést a híveinek, de ez körülbelül egy órát, másfelet tartott, ahogy megtudtuk az itteni barátainktól, és utána egy nagy kísérettel eltávozott. Hogy merre, azt igazán nem tudjuk” – számolt be Fonyó Károly, az MKB-MVM Veszprém elnöke.” Nekem rettentően bántja a szememet ez a Janukovicsnak szóló nagy „tiszteletadás. („a délelőtt folyamán itt volt az elnök úr és tartott egy nagygyűlést a híveinek”) Fonyó Károly ezek szerint Orbán Viktorhoz hasonlóan nagy tisztelője Janukovicsnak? (Az, hogy mit tudhatunk Fonyó Károlyról elnökké válásakor a honlapomon már egyszer írtam.)

No, de a lényeg most az, hogy a fiúk szerencsésen hazaértek. S a meccsnek is előbb lett vége, minthogy ellenzéki tüntetők több ezres tömege a harkovi Lenin szobor ledöntését megkísérelte volna. Ukrajna más településeivel ellentétesen Harkovban Janukovics hívei a szobor ledöntését megakadályozták. Az, hogy még mi mindent képesek megakadályozni az a következő napokban fog kiderülni.

Vissza...