Bizonyíték

2014-02-06 18:16:15

Peter Falk? Na, róla tudom, kicsoda. Nem azért, mert ballonkabátos alakjának a Falk Miksa utcában, talán márciusban szobrot állítanak. Erről, meg magyar felmenőinek dolgáról adjon majd ki értekezést kétszáz év múlva a szobortörténeti vagy földrajzinévbizottság. Inkább csak azért, mert a most Pesten bronzba öntött színész Columbo felügyelőként gyermekkorom meghatározó tévés rendőre volt. És annyi tuti, ha rajta múlik, Simon Gábor már régen lebukott volna.

A szivarozó nyomozó zavarba ejtő tekintete előtt a szocialisták immár exelnökhelyettesének, képviselőjének Ausztriában „elbankolt” százmilliói akár rejtve is maradhattak volna, hiszen a banktitkot rendes demokráciákban komolyan veszik. De biztosan feltűnt volna neki, ha egy országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozata és életvitele finoman szólva nincs összhangban. Éppen ezért, ha Columbo a magyar Parlament folyosóin kezdene nyomozni, sokan vizesre izzadnák az alsójukat.

De legalábbis akadnának, akik aggódni kezdenek, ha azt hallják, a szerencsétlenkedő hadnagy éppen Pintér Sándortól kért tanácsot. Mondjuk abban: vajon hogyan ússza meg, hogy a rend őrei a belügyminiszter vagyonnyilatkozatában említett Wartburgjáról levegyék a rendszámot, amikor felettesük huszonkét ingatlanját látogatja éppen végig. Mert ugye Columbónak nyomozásai során gyakran akadt gondja kivénhedt Peugeot-jával. Hol az egyik lámpa nem világított, hol a kürt nem szólt.

És a parlamenti büfében néhány képviselőnek biztosan megakadna a kaszinótojás a torkán, ha fültanúja lenne, amint a szoborra is méltónak talált nyomozó együttérzéséről biztosítaná Orbán Viktort. Mert hát, kis fizetésű Los Angeles-i zsaru létére, ő maga is nehezen tudná beadni a feleségének, hogy 2002-ben felvett húszmillió forintos jelzáloghitelüket még mindig nem fizették ki. Akkor pedig milyen nehéz lehet ez az elszámolás a magyar miniszterelnöknek? Pláne, hogy költőpénzük is alig van: a magyar kormány fejének – feleségével közös – számláján az újságok híradásai szerint alig 1,354 millió forintot tart nyilván a bank.

Tiszta szerencse, hogy Columbo megjelenésétől a magyar Országgyűlésben senkinek nem kell tartania. Budapesten pedig még a szobrát sem állították fel. Egyébként is, a mozis leleplezésekkor a Columbót kísérő rendőrök beismerő vallomás vagy bizonyíték nélkül senkinek nem kattintottak bilincset a csuklójára. És hát beismerő vallomást magyar honatyától a legcsekélyebb realitásérzékkel megáldott közlekedési rendőr sem vár már jó néhány éve.

Bizonyíték egyedül Simon Gábor esetében van. Így nálunk Columbo is tehetetlen lenne. Mi, választópolgárok pedig elhisszük, hogy a szocialisták lebukott képviselőjén kívül a Tisztelt Házban mindenki más az igazat írta vagyonnyilatkozatába.

Kapitány Szabó Attila

Forrás: Nol.hu

Vissza...