Ha Mesterházy kormányfő akar lenni, nagyon meg kell verni a Fideszt

2014-02-03 19:33:31

Alapvetően a választókerületek kialakítása miatt az Összefogásnak legalább háromszázezerrel több szavazatra lesz szüksége a győzelemhez, mint a Fidesznek – állítja a Political Capital.

Az új választási rendszerben legalább 300 ezer belföldi szavazattal kell többet szereznie a baloldali ellenzéknek a Fidesz-KDNP-nél ahhoz, hogy megszerezze a parlamenti többséget – derül ki a Political Capitalnak a Hír24. portálon megjelent elemzéséből. Ennek fő oka a jobbra húzó kerülettérkép, sőt várhatóan a külhoni szavazatok sem az Összefogást segítik.

A kormánypártoknak a négy nagy közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint mintegy 2,5 millió szimpatizánsuk van (28-37 százalék között mozognak a mérések). Az Ipsos szerint 57 százalék mondja biztosra a részvételét, azaz jelenleg 1,4 millió voksot biztosan szerezne a Fidesz-KDNP. A legutóbbi választáson a kormányoldal 2.706.292 szavazatot kapott. Április 6-án minden bizonnyal valahol e két érték között lesz majd a kormánypártok belföldi támogatottsága.

Az intézet azt becsülte meg, hogy amennyiben a kormánypárti lista 1,7 millió és 2,3 millió közötti voksot kap, a baloldali Összefogásnak legalább hány szavazatra van szüksége a többség megszerzéséhez.

Az elemzésből kiderül, hogy az Összefogás számára az a kedvező, ha az LMP nem jut be a parlamentbe, mert az ökopárt elsősorban onnan venne el szavazatokat. Vagyis, ha az LMP 250 ezer szavazatot kap, és nem éri el az öt százalékot, míg a Jobbik 650 ezer voksot szerez, s a határon túli szavazók száma 400 ezer, a mandátumtöbbséghez az Összefogásnak mintegy 300 ezer szavazattal kell többet szereznie a Fidesz-KDNP-nél. Tehát 1,7 millió kormánypárti voks mellett 2 millióra van szüksége, 2,3 millió Fidesz-KDNP-szavazat mellett pedig 2,6 millióra. Előbbi esetben mindez 58 százalékos, utóbbi esetben pedig 73 százalékos belföldi részvételi arányt jelent.

Az intézet több más változattal is kalkulált, és megállapította, hogy a határon túliak választási kedvének alakulása, illetve a Jobbik esetleges erősödése alig – legfeljebb néhány tízezres mértékben – befolyásolja az Összefogás győzelmével szükséges szavazatok számát. Ha viszont az LMP parlamenti párt lesz, akár százezerrel több voksra is szüksége lehet a balliberálisoknak az abszolút többség megszerzéséhez.

Az aktuális pártpreferenciák szerint a Jobbik 650 ezer szavazatot szerez, az LMP 250 ezerrel nem jut be, a külhoni szavazatok száma 400 ezer lesz. Az Ipsos januári mérése szerint a Fidesz és az Összefogás pártjainak szimpatizánsai közel azonos mértékben (55-57 százalékban) mondják biztosra a részvételüket. A Fidesz, ha a jelenleg meglevő 1,4 millió támogatója mellé csak 450 ezer további szavazót mozgósít (ami minimumkövetelmény), az Összefogásnak legalább további egymillió aktív szimpatizánsra lesz szüksége a győzelemhez, aminek csak kisebb része látható jelenleg a passzív szavazótáborában.

Forrás: Nol.hu

Vissza...