"Reklámmutyi"

2014-02-01 13:06:46

Pár napja jegyeztem be az alábbiakat a Facebook-ra. Már akkor is mérget mertem volna venni rá, hogy amit tapasztaltam a megyei napilap esetében, az fog megtörténni az éves szinten 23 millió forint önkormányzati támogatásból ingyenesen megjelenő városi hetilapban is.

„A Vehir mint jobboldali helyi portál az alábbiakat írja: "Katanics Sándor (DK) arra kérdezett rá, hogy van-e bármiféle mód a még az előző önkormányzati ciklusban az Euro Publicity Kft. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata között kötött szerződés felbontására? A képviselő szerint a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó céggel kötött szerződés "Veszprém egésze szempontjából előnytelen, a városunkban élő állampolgárok érdekeit figyelmen kívül hagyva, az a számukra hátrányos". Úgy látja, hogy az érintett hirdetési felületet politikai célokra, a Fidesz népszerűsítésére használják. A polgármester nem tartja indokoltnak a szerződés felülvizsgálatát." Érdekes, hogy a "független" megyei napilap még ennyit sem tart fontosnak hírül adni. Talán azért, mert még a végén sokak számára válna világossá, a Simicska birodalom része a veszprémi reklámpiac is?”

Ahhoz, hogy a magát „függetlennek” tartó megyei napilap mit művel, végül is semmi közöm. Mert nem adóforintokból teszi mindezt. Az az ő bajuk, ha egyre többen lesznek, akik felismerik, nem érdemes ebből a lapból tájékozódniuk, hiszen lényeges információkat hallgatnak el. Annál inkább tartom bajnak, hogy az adófizetők pénzéből éves szinten 23 millióval támogatott városi hetilap is ezt műveli.

Azt írja a felelős szerkesztő a pénteken megjelent és a közgyűlésről szóló tudósításában, hogy: „Katanics Sándor( DK) azt kérdezte van-e lehetőség a közterületi reklámozásra kötött szerződés felülvizsgálatára. Porga Gyula közölte, nem tartja ezt indokoltnak.”

Hát, ez azért igencsak szűkszavú tudósítás. Elfelejtett arról tájékoztatni a cikk írója, hogy szóvá tettem, a cég, akivel a szerződést kötötték, Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozik. Nem írta meg azt sem -ami pedig szintén elhangzott a közgyűlésen, -hogy az un. hatósági szerződés átruházott hatáskörben került megkötésre. (A polgármester aláírta, oszt jónapot). Még 2010 nyarán 10 éves időtartamra, ráadásul úgy, hogy az minden különösebb „jogcselekmény nélkül”, további 10 évre meghosszabbítható. 2030-ig el van rendezve ez a "reklámmutyi"- no nem a város lakóinak- hanem a Fidesz érdekeinek megfelelően.

Mondhatják, ehhez sincs semmi közöm, de én mégiscsak leírom: ezért is baj, ha ugyanaz az ember a tudósítója a közgyűlésen történteknek a megyei napilap és az ingyenes városi hetilap esetében is. Ráadásul ha még ennyire szolgálatkész is a Fideszes többség számára, annál az információkra éhes városlakók számára rémesebb nem is történhet. Oda a sajtószabadság!

Ha el szeretné olvasni a HVG. hu-n 2013 májusában megjelent, a reklámpiac körüli furcsaságokról szóló hírt, kattintson ide! Veszprémről ebben a hírben -csak a véletlen műve, hogy-nem talál adatokat.

Vissza...