Megyesi GusztĂĄv: BirkĂĄknak

2014-01-18 17:30:25

Most, hogy Ășjabb rezsicsökkentĂ©sre kĂ©szĂŒl a kormĂĄny, sƑt a tervek szerint az orosz hitelbƑl finanszĂ­rozott paksi atomerƑmƱ-bƑvĂ­tĂ©snek köszönhetƑen mĂĄr jövƑre negatĂ­v tartomĂĄnyba lĂ©p MagyarorszĂĄgon a rezsi, miĂĄltal gĂĄzsinak fogjuk hĂ­vni, amit azĂ©rt fizetnek majd nekĂŒnk az energiaszolgĂĄltatĂłk, hogy energiĂĄt szolgĂĄltathassanak nekĂŒnk, szĂłval mindezek ellenĂ©re azt kell mondanunk sajnos, hogy komoly veszĂ©lyben van hazĂĄnkban a demokrĂĄcia.

ElƑször is MagyarorszĂĄgon lĂĄbbal tiporjĂĄk az alkotmĂĄnyossĂĄgot, Ă©s az Ă©rdemi vitĂĄk nĂ©lkĂŒl, öt hĂ©t alatt elfogadott alaptörvĂ©ny egyĂĄltalĂĄn nem felel meg az eurĂłpai demokratikus normĂĄknak. TĂ©ny az is, hogy MagyarorszĂĄgon nincs biztosĂ­tva a bĂ­rĂłsĂĄgok fĂŒggetlensĂ©ge, a hatalmon lĂ©vƑ politikai erƑ dönti el, hogy melyik vallĂĄsi közössĂ©g lehet egyhĂĄz, Ă©s melyik nem, mikĂ©nt a mĂ©dia is kormĂĄnykontroll alatt ĂĄll, mĂ©g akkor is, ha a tiltakozĂĄsok hatĂĄsĂĄra enyhĂ­tettek nĂ©mikĂ©pp a sajtĂłszabadsĂĄgot korlĂĄtozĂł törvĂ©nyeken.

Ami az esĂ©lyegyenlƑsĂ©get illeti, MagyarorszĂĄgon elnyomjĂĄk a romĂĄkat, nagy rĂ©szĂŒk munkanĂ©lkĂŒli vagy idĂ©nymunkĂĄs, az Ƒket Ă©rt diszkriminĂĄciĂł jegyĂ©ben nem veszik fel Ƒket dolgozni, vagy ha leĂ©pĂ­tĂ©s van egy munkahelyen, Ƒket rĂșgjĂĄk ki elsƑkĂ©nt. Nem hagyhatĂł szĂł nĂ©lkĂŒl az antiszemitizmus, a nĂĄci eszmĂ©k terjedĂ©se: az OrbĂĄn-kormĂĄny alatt szĂĄzötvennĂ©l is több antiszemita indĂ­ttatĂĄsĂș incidens törtĂ©nt.

Az emberi jogok tekintetĂ©ben sem jobb a helyzet: a börtönök pĂ©ldĂĄul tĂșlzsĂșfoltak, rossz a koszt, Ă­tĂ©let nĂ©lkĂŒl tartanak fogva embereket Ă©veken ĂĄt, a rendƑrsĂ©g nemegyszer brutĂĄlis eszközöket vet be, gyakran lƑ tĂșl a cĂ©lon, s ilyenkor elsƑsorban romĂĄk az ĂĄldozatai. Hogy hirtelenjĂ©ben csak ennyit emlĂ­tsĂŒnk. MĂĄrmost tudni kell, hogy a fenti megĂĄllapĂ­tĂĄsok nem BarrosĂłtĂłl, TavarestƑl, Reding asszonytĂłl vagy mĂĄs uniĂłs gazembertƑl szĂĄrmaznak, nem is az amerikai szenĂĄtus vagy a kneszet valamelyik, MagyarorszĂĄg elfoglalĂĄsĂĄra föleskĂŒdött tagja mondta, s mĂ©g csak nem is a multinacionĂĄlis vilĂĄgtƑke magyarorszĂĄgi helytartĂłi terjesztettĂ©k Heller ÁgnestƑl KonrĂĄd Györgyig, hanem – s itt mĂ©ly levegƑt veszĂŒnk – az orosz kĂŒlĂŒgyminisztĂ©riumnak az EurĂłpai UniĂłrĂłl kiadott 2013-as emberi jogi jelentĂ©sĂ©ben olvashatĂłk, a MagyarorszĂĄgrĂłl szĂłlĂł fejezetben; rĂ©szletek a 444.hu-n.

MondhatnĂłk Ășgy is, hogy azok az oroszok tartanak bennĂŒnket ennyire, akikkel mostantĂłl, LĂĄzĂĄr ĂĄllamtitkĂĄr szĂ©p szavaival szĂłlva, „érdekhĂĄzassĂĄgban Ă©lĂŒnk, de nagyon Ă©lvezzĂŒk”. Kicsit konkrĂ©tabban mondva: annak a Putyin elnöknek a kĂŒlĂŒgyminisztĂ©riuma vĂ©lekedik Ă­gy az OrbĂĄn-kormĂĄnyrĂłl, akinek a seggĂ©nĂ©l szakmĂĄnyban tĂŒstĂ©nkedik e napokban a kormĂĄnypĂĄrt összes politikusa, szĂłvivƑje Ă©s mĂ©diamunkĂĄsa.

A kĂ©rdĂ©sĂŒnk ebben a helyzetben (hĂĄromezermilliĂĄrdos hitel ide, OroszorszĂĄgtĂłl valĂł teljes energiafĂŒggetlensĂ©g oda), hogy lesz-e a Magyar Nemzetben vagy a Magyar HĂ­rlapban, de leginkĂĄbb a HĂ­r TV-ben meg abban a mĂĄsikban, a SzĂ©les GĂĄbor-fĂ©le, rossz arcĂșak tĂ©vĂ©jĂ©ben legalĂĄbb egyvalaki, aki el meri kĂŒldeni a bĂșsba Putyint, de legalĂĄbb lebuzizni Ƒt, ahogyan azt Cohn-Bendit Ă©s tĂĄrsai esetĂ©ben tette az egĂ©sz jobboldal igen nagy bĂĄtorsĂĄggal, termĂ©szetesen a nemzeti mĂ©ltĂłsĂĄgot fĂ©ltve az ellensĂ©gtƑl. Plusz mĂ©g a bĂ©kemenet, hogy nem leszĂŒnk gyarmat.

Igaz, vehetjĂŒk Ășgy is, hogy MagyarorszĂĄgon csakugyan sĂșlyos a helyzet, az ellenzĂ©ki összeborulĂĄssal vĂ©gveszĂ©lybe kerĂŒlt a demokratikusan felĂ©pĂ­tett nemzeti egyĂŒttmƱködĂ©si rendszer, Ă©s akkor OrbĂĄn Viktor tĂ©nyleg az utolsĂł pillanatban hĂ­vta be az oroszokat. Ez esetben le kell szögezni, hogy a kommunistĂĄk ebben is lemaradtak.

A szerzƑ az Élet Ă©s Irodalom munkatĂĄrsa

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...