Ferenc pĂĄpa a bĂ©kĂ©t sĂŒrgette karĂĄcsonyi ĂŒzenetĂ©ben

2013-12-25 21:18:59

SzĂ­riĂĄtĂłl a KongĂłi Demokratikus KöztĂĄrsasĂĄgig a vilĂĄg szĂĄmos hĂĄborĂș dĂșlta tĂ©rsĂ©gĂ©ben sĂŒrgetett bĂ©kĂ©t Ferenc pĂĄpa a Szent PĂ©ter bazilika lodzsĂĄjĂĄrĂłl szerda dĂ©lben mondott beszĂ©dĂ©ben, melyben szeretetet Ă©s törƑdĂ©st szorgalmazott a tĂĄrsadalom peremĂ©n Ă©lƑk irĂĄnt is.

A Szent PĂ©ter bazilika lodzsĂĄjĂĄra dĂ©lben kilĂ©pett Ferenc pĂĄpa Ășgy fogalmazott, a betlehemi pĂĄsztorokkal virrasztĂł emberek jobb vilĂĄgban remĂ©nykednek, amelyben “mĂĄsokkal törƑdĂŒnk alĂĄzatosan vĂ©gezve dolgunkat”.

A pĂĄpa karĂĄcsonyi ĂŒzenete a bĂ©kĂ©rƑl szĂłlt. Az igazi bĂ©ke nem az ellentĂ©tes erƑk közötti egyensĂșly. Nem szĂ©p “arculat”, mely mögött ellentĂ©t Ă©s megosztĂĄs rejlik. A bĂ©ke mindennapos, “kĂ©t kĂ©zzel teremtett” elkötelezettsĂ©g - mondta az egyhĂĄzfƑ. HozzĂĄtette: a hĂĄborĂșk legtörĂ©kenyebb ĂĄldozatai a gyermekek, de “ne feledkezzĂŒnk meg az idƑsekrƑl, a bĂĄntalmazott nƑkrƑl, a betegekrƑl
 a hĂĄborĂșk sok Ă©letet szakĂ­tanak meg Ă©s sebeznek meg!”

Az egyhĂĄzfƑ megszĂłlĂ­totta a nem hĂ­vƑket is, akiknek szerinte szintĂ©n feladata a vilĂĄgban valĂł bĂ©kĂ©re valĂł törekvĂ©s.

A konfliktusok felsorolĂĄsĂĄt a “gyƱlöletet Ă©s bosszĂșt tĂĄplĂĄló” szĂ­riai hĂĄborĂșval kezdte arra szĂłlĂ­tva fel a szemben ĂĄllĂł feleket, hogy vessenek vĂ©get az erƑszaknak Ă©s tegyĂ©k lehetƑvĂ© a humanitĂĄrius segĂ­tsĂ©get. Az egyhĂĄzfƑ megelĂ©gedĂ©sĂ©t fejezte ki, amiĂ©rt a szĂ­riai bĂ©kĂ©t a kĂŒlönbözƑ vallĂĄsok kĂ©pviselƑi közösen szorgalmazzĂĄk.

Ferenc pĂĄpa bĂ©kĂ©t kĂ©rt az emberek ĂĄltal elfelejtett KözĂ©p-Afrikai KöztĂĄrsasĂĄgban, ahol erƑszak Ă©s nyomorĂșsĂĄg pusztĂ­t, ahol sokan otthon, vĂ­z Ă©s Ă©lelem nĂ©lkĂŒl vannak. MegbĂ©kĂ©lĂ©st Ă©s fegyverletĂ©telt sĂŒrgetett DĂ©l-SzudĂĄnban Ă©s NigĂ©riĂĄban. ÁldĂĄst kĂ©rt a Szentföldre, valamint az izraeliek Ă©s palesztinok közötti bĂ©ketĂĄrgyalĂĄsok eredmĂ©nyes lezĂĄrĂĄsĂĄt sĂŒrgette. A gyakori merĂ©nyletektƑl sebzett “szeretett” Irak gyĂłgyulĂĄsĂĄt szorgalmazta.

VĂ©delmet kĂ©rt az ÚrtĂłl azoknak, akiket hitĂŒkĂ©rt ĂŒldöznek. RemĂ©nyt Ă©s vigaszt a menekĂŒlteknek elsƑsorban az Afrika Szarva terĂŒletĂ©n Ă©s a KongĂłi Demokratikus KöztĂĄrsasĂĄg keleti rĂ©szĂ©n. MĂ©ltĂł Ă©letet, befogadĂĄst Ă©s segĂ­tsĂ©get sĂŒrgetett a migrĂĄnsoknak. Soha többĂ© ne ismĂ©tlƑdjön meg olyan tragĂ©dia, mint amilyen az idĂ©n LampedusĂĄnĂĄl törtĂ©nt! - utalt az oktĂłber 3-i hajĂłszerencsĂ©tlensĂ©gre a katolikus egyhĂĄzfƑ.

A pĂĄpa az emberkereskedƑkhöz is szĂłlt. Kijelentette, hogy emberisĂ©gellenes bƱncselekmĂ©nyt követnek el. Arra kĂ©rte az Urat, fordĂ­tsa tekintetĂ©t arra a sok gyerekre, akit elrabolnak, megsebesĂ­tenek, megölnek a fegyveres konfliktusokban vagy gyermekkoruktĂłl megfosztva gyermek-katonĂĄkkĂĄ vĂĄlnak.

TörƑdĂ©st kĂ©rt az emberi kapzsisĂĄgtĂłl gyakran kizsĂĄkmĂĄnyolt bolygĂłnknak, segĂ­tsĂ©get a termĂ©szeti katasztrĂłfĂĄk sĂșjtotta nĂ©peknek közöttĂŒk a tĂĄjfun sĂșjtotta FĂŒlöp-szigetieknek.

Olaszul elmondott beszĂ©de vĂ©gĂ©n Ferenc pĂĄpa - II. JĂĄnos PĂĄl egykori jelmondatĂĄhoz kapcsolĂłdva - azt mondta, nem szabad fĂ©lni a szeretettƑl Ă©s a gyengĂ©dsĂ©gtƑl. BĂ©kĂ©s karĂĄcsonyt kĂ­vĂĄnt mindazoknak, akik a Szent PĂ©ter tĂ©ren Ă©s a vilĂĄg minden rĂ©szĂ©n a mĂ©diĂĄn keresztĂŒl hallgattĂĄk szavait. BĂ©kĂ©t Ă©s örömöt kĂ©rt a fiataloknak Ă©s csalĂĄdoknak, szegĂ©nyeknek Ă©s kiközösĂ­tetteknek, betegeknek Ă©s szenvedƑknek, Ă©s azoknak is, akik Ƒket segĂ­tik.

BeszĂ©de vĂ©gĂ©n az egyhĂĄzfƑ latinul Urbi et Orbi (RĂłma vĂĄrosĂĄra Ă©s a földkereksĂ©gre) ĂĄldĂĄsĂĄt adta.

Federico Lombardi szentszĂ©ki szĂłvivƑ az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłkat arrĂłl tĂĄjĂ©koztatta, hogy 70 ezren hallgattĂĄk Ferenc pĂĄpa elsƑ karĂĄcsonyi beszĂ©dĂ©t a Szent PĂ©ter tĂ©ren.

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...