Veszprém „Obersovszkyja”?

2013-12-20 20:33:40

Meglehetősen elszomorító, amit a veszprémi- magát függetlennek valló-média újságírásnak álcázva megenged magának. Az önkormányzat jelentős forrásokat "áldoz" arra, hogy a veszprémiek ingyenesen jussanak hozzá a várost érintő legfontosabb közéleti hírekhez.

 Városi Tv-t működtet és hetilapot, amelyet éves szinten 23 millió forinttal támogat az adófizetők pénzéből. Ha ezek a felületek a Fidesz szócsövévé válnak, az azért is felháborító, mert a városban nem csak a Fidesz szimpatizánsok fizetnek adót. Azzal, ha egy nem a közpénzekből működő lap, vagy hírportál művel ilyet, nincs dolgom, mert ők legalább közpénzhez direkt módon nem jutnak, és nem abból művelik a tömegek manipulálását. (Arról majd írok máskor, hogy indirekten persze ők is sok-sok adóforintot emésztenek fel trükkök ezrein át.)

A tegnapi közgyűlésre a Napló-ki tudja milyen ok miatt- nem ért rá tudósítót küldeni. Az, hogy ők hogyan írnak, annak is van jelentősége, de ők legalább az olvasóik pénzéből teszik, amit tesznek. S ha az olvasók rájönnek, miként manipulálják őket, legfeljebb majd nem lesznek hajlandóak többé előfizetésekkel és lapvásárlással segíteni azt a napilapot, amelyik nem korrektül tájékoztatja őket ezekben az ügyekben.

A Veszprémi 7 Nap felelős főszerkesztője írta a Napló számára is a közgyűlési tudósítást a mai számba. Elképesztő-de sajnos kortünet is egyben-, mennyire manipulatív módon. Már az sem semmi, hogy a 7 Nap felelős főszerkesztője az évi 23 milliós támogatáshoz jutó lap fotósa és tudósítója is egyben. Ezúttal még a Naplónál is ő segédkezett az olvasók („félre-”) tájékoztatását elvégezni. (Két legyet (fizetést) ütött egy csapásra?)

A tudósítás minden lényeges elemét elhallgatja annak, ami az ügyelet kórházba költözésével kapcsolatosan megfogalmazásra került. Ahhoz már hozzászoktam, hogy ha a Fidesz tevékenységét bíráló gondolatokat, a felelőtlenségüket nyilvánvalóvá tévő állításokat fogalmazok meg, akkor erről helyhiányra hivatkozva "elfelejtenek" beszámolni. Az viszont, hogy úgy közvetítik az eseményeket, mintha ellenzéki kritika sem hangzott volna el, az bizony felháborító és a sajtószabadság megcsúfolása, lábbal tiprása.

Felháborító, ha ilyet újságíró –még csak nem is utasításra- önként tesz. Azzal, hogy csak azt írta le, mindenki támogatta a sürgősséggel az önkormányzati testület elé vitt anyagot, azt a látszatot kelti, hogy mindenki, még az ellenzék is helyeselni, amit a Fideszes többség tesz. Pedig ez egyáltalán nem így van. S egy igencsak barátságtalan szóváltás közepette hangzott a kritika el. (A vita kimondottan éles volt.) A jobboldali hírportál, a Vehir Mátyussal ellentétesen korrekt módon számolt be minderről. (lsd. alább) Ezek alapján okkal lehet mondani a felelős főszerkesztőre, ő lett mára Veszprém „Obersovszkyja”.

A Fideszes sürgősséggel benyújtott javaslatot azért voltam kénytelen támogatni én is, -ezt a testületi ülésen is elmondva, -mert a döntés hiányában vélhetően olyan zavar támadhatna az ügyeleti ellátásban, aminek beláthatatlanok a következményei. (Még ha valóban kevés lenne az a karakterszám, amit erre a hírre szánnak, akkor sem lenne szabad egy etikusan eljárni akaró újságírónak megtenni, hogy a vitát teljesen elhallgatja. Mátyus úgy ír a történtekről, mintha a testületi ülésen ezt a döntést a jelenlévők a legnagyobb egyetértés mellett hozták volna.)

Az ügy egyébként 2012 májusára nyúlik vissza. 18 hónapja nem tesz mást ebben az ügyben a Fidesz, mint hogy magyarázkodik. S most, hogy végleg körmére égett a dolog, a háziorvosok érveire is fittyet hányva, kiszervezi alóluk az ügyeletet. Mivel a háziorvosok világossá tették az uniós támogatással megvalósuló kórházi helyszín a betegek érdekeire egyáltalán nincs tekintettel, és ebből ők így nem kérnek, előbb ezért rájuk mutogattak, mintha ők lennének a realitásokat nélkülöző igényeik miatt a hibásak. Aztán próbáltak a jogi képviseletet is kereső orvosok közé éket verni. Megtalálni azokat, akik valami módon meggyőzhetők, maguk mellé állíthatóak.

November elején a képviselő-testület minden tagja kapott egy levelet Bősze ügyvéd úrtól, amiben mint a háziorvosok képviseletét ellátó személy a következőket írja:

„A Kórház és a háziorvosok között nincs nehezen feloldható ellentét, mert jogviszony sincs közöttük. A Kórházzal az Önkormányzat állapodott meg, neki kell elérni a szerződés szerinti tárgyi feltételek teljesítését. A feltételek hiányában a háziorvosok nemcsak jogszerűen, de a betegek érdekeit is érvényesítő szándékkal zárkóztak el a beköltözéstől. Miután mindháromban a helyzet változatlan, így a Kórház és az Önkormányzat- akiket tevőleges, illetve hallgatólagos mulasztás terhel e vonatkozásban-kénytelen megoldást találni, s ez lenne a már mindenki által tudott, de hivatalosan kimondott „B” terv, vagyis „külsősök” bevonásával biztosítani az ügyeletet, akiket a tárgyi feltételek hiánya „nem zavar”, ők ezt a kész helyzetet kapják.

Ami igazán figyelemre méltó és a tudósításokban véletlenül sem szerepel: a háziorvosok azt kérik, hogy „abban a jövőbeni- nem várt, de bekövetkezhető -esetben, ha ez a kísérlet kudarcot vall, a feladatátvállalási kötelezettség felelőssége nem szállhat vissza a veszprémi háziorvosi karra.

Miután elmondtam a csütörtöki közgyűlésen, hogy sajnálatos módon még ezt sem voltak hajlandóak megszívelni, a polgármester személyeskedő megjegyzései közepette közölte, hogy ha majd a közbeszerzésen sikerrel járnak, akkor szándékoznak ezt is a szerződés részévé tenni. S mikor azt mondtam a szabályzataink miatt illett volna mindezt a közgyűlési előterjesztésben is közérthetően megjeleníteni a képviselő-testület és minden érdeklődő számára, még barátságtalanabbá vált velem szemben.

Furcsa dolog, hogy erről Mátyus felelős főszerkesztő a Veszprémi 7 Nap mai számában semmit sem tartott fontosnak a független tájékoztatás jegyében megosztani a veszprémiekkel, illetve az olvasótáborával. Arra futotta csupán, hogy szinte szóról-szóra ugyanazt a hírt adja meg a Napló számára közlendő hírként, amit a 7 Napban is közölt ezzel a történettel kapcsolatosan. Van még ennél is lejjebb az újságírásban?

 

Sürgősségi indítvány

Az orvosi ügyeleti szolgálat külső szolgáltatóval történő ellátását tette lehetővé az önkormányzat. A legutóbbi szakmai egyeztetésen az orvosok és a kórház azt kérte, hogy ne szűkítsék a szolgálat létszámát a törvényi minimumra, ezt az igényt az önkormányzat megértette és elfogadta, így a jövőben is három orvos látná el az ügyeleti szolgálatot. Ehhez nyújt a korábbi döntéshez képest többlettámogatást az önkormányzat. 

Katanics Sándor (DK) szerint nem tehetünk úgy, mintha minden rendben lenne, miközben ég a ház. A központi orvosi ügyeletnek már tavaly át kellett volna költöznie a kórházba, ehhez képest a háziorvosok ügyvédhez fordultak és alkalmatlannak találták az új helyszínt. A képviselő szerint lényegi előrelépés nem történt az ügyben. Szerinte azzal, hogy közbeszerzést írtak ki a szolgálat ellátására, azzal lemondtunk arról, hogy helyi orvosokkal töltsük ki ezt a feladatot. 

Forrás: Vehir.hu

Vissza...