Mantráznak

2013-12-11 17:59:42

Hétfő óta mást sem hallok az ellenzéket támogató médiamunkásoktól, mint hogy van egy olyan opció is, mely szerint a Demokratikus Koalíció belátja, hogy Orbán legyőzése érdekében neki kell félreállnia. Indoklásul az hangzik el, (hiába mérik őket önállóan is bejutónak) a közvélemény-kutatási eredmények szerint változatlanul ők a leggyengébb láncszem.

(Meg a Gyurcsány legalább annyira taszít, mint amennyire vonz. S bár ezt soha sehol nem igazolta egyetlen méréssel sem senki, ezt a gyártott hírt makacsul életben tartják.)

 

Ez a hétfői Sajtóklubban is erősítgetett idea a napokban többször köszönt vissza más műsoraiban is az érintetteknek. Mintha csak feladatot kaptak volna. (Vagy csak az igen erős küldetéstudatuk miatt ismételgetik ezt a javaslatukat?) Bolgár úr ma Gréczy Zsolttal beszélgetve is kifejtette, meg kellene gondolnia a DK-nak, hogy visszavonulót fújva átengedi a győzelem esélye megteremtése érdekében az MSZP-nek a terepet. Egy betelefonálóval beszélgetve annak a véleményének is hangot adott, hogy ha a közvélemény-kutatók nem mérnek további erősödést a DK-nál, akkor az MSZP-nek nincs is miért megegyezni a Demokratikus Koalícióval. (Hoppá!)

Maguk az MSZP-s politikusok is erről beszélnek már napok óta. Reggel Tóbiás József az ATV-n is azt mondogatta, a DK lehet annak a felelőse, ha nem sikerül csupán egy demokratikus jelölttel szembe menni a Fidesz választókerületekben jelölt politikusaival. Mészáros Antónia azon felvetésére, hogy a Schmuck -féle szociáldemokraták is mind a 106 választókerületben jelöltet állítanak és a Szili -féle tömörülés is ezt jelentette be a hétvégén, különösebben meg sem érintette. Rezignáltan mondta el újra, az a „kicsik” felelőssége, ha nem állnak félre a „nagyok” útjából.

Magukat politikusnak és felkészült embernek tartó véleményformálók, hogy az ördögben lehetnek ennyire szűk látókörűek?

Nem képesek felfogni, hogy a magukat „kellően erősnek” látóknak és hirdetőknek a felelőssége egyértelműen jóval nagyobb? Képtelenek voltak megegyezni a kezdeti elképzeléseiknek megfelelően a szocialisták és a Bajnai -féle tömörülés is. Mert hogy ők is egy közös miniszterelnök jelöltet és közös listát akartak eredetileg. Amit egy évnyi szerencsétlenkedés után elfogadtak (nem lesz ott a jelölt neve mellett mindkét párt logója, de lesz külön-külön listájuk a listájukban reménykedők neveivel), ők is tudják, hogy működésképtelen. S azt is látniuk kell, ebből a választók annyit értenek, nem a győzelem és az országnak az Orbáni autokráciától a megszabadítása a cél, hanem mindössze pár listás hely megszerzése.

Hiába osztották fel egymás között 75-31 arányban a választókerületeket, ha szavazók százezrei ezt nem fogadják el és nem fogják -ha ló nincs jó a szamár is- alapon támogatni az általuk megnevezett jelölteket.

Azt a felelősséget senki sem fogja levenni a vállukról, amit most ők próbálnak a kisebb támogatottságú pártok és az alig mérhetőek vállára átpakolni. Most mondom, ennek csúnya vége lesz.

Tudomásul kellene venniük, nem azért hoztunk létre egy demokratikus pártot, hogy azt most a célkitűzéseinkkel együtt feladjuk. Főleg úgy, hogy akik ezt várják el tőlünk, azok amit képviselnek Orbánnal szemben, az a annyiban ki is merül, hogy majd tessék csak megnézni, mi másként és jobban fogjuk csinálni, mint a Fidesz. S közben úgy viselkednek, akár a Fidesz.

Meg kellene végre érteniük, ha a DK vezetése látva a vészhelyzetet, kezét feltéve félre is állna, a tagság, (igen a tagság,) a több százezer támogató ezt nem fogadná el a vezetőiktől sem. Ha nem lesz valódi összefogás, s nem partneri viszonyban alakul ki a kezdeti elképzeléseknek megfelelően az egy közös miniszterelnök jelölt és egy választókerületben egy (minden ellenzéki demokratikus erő által támogatott) közös jelölt, akkor azok, akiknek már nem kell önmagában sem az MSZP, sem a Bajnai -féle tömörülés- ilyenek pedig igen szép számban vannak-, azok bizony otthon maradnak a választás napján. S ezek után a vereség és az azt követő vesszőfutás, minden elképzelést felülmúlóan válhat elsöprő erejűvé.

Vissza...