Talpra magyar!

2013-12-04 18:11:27

Amikor néhány éve Oroszországban, Szentpéterváron jártam egy egyetemen, és professzor kollégám benyitott egy előadásra, a diákok azonnal felpattantak, a professzort köszöntve felálltak. Meglepődtem, mert több mint két évtizede német egyetemen tanítottam, ahol ez nem szokás. Eszembe jutott, hogy annak idején, a hatvanas években a budapesti Közgázon is felálltunk az óra elején, amikor bejött a tanár. Gondolom, ma már nem.

Miről jut ez most eszembe? Arról, hogy fideszes képviselők (Rogán frakcióvezető és társai) benyújtották az Országgyűlésnek a választások után alakuló Országgyűlés Házszabályának (pontosabban: a házszabályi rendelkezésekről szóló országgyűlési határozat) tervezetét. Ez tartalmazza a következő új rendelkezést: „Az ülés kezdéseként az ülést vezető elnök elnöki emelvényre érkezésekor az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. Amennyiben a köztársasági elnök részt vesz az ülésen, az ülésterembe érkezésekor az ülést vezető elnök felszólítására az ülés résztvevői felállva köszöntik.”

Ki hitte volna? Ilyen a pártállamban sem volt! Az első Orbán-kormány idején vált ismertté, hogy a kormány tagjai állva várták a miniszterelnököt, s csak akkor ülhettek le, ha ő is leült. Ahogy Mark Twain regényében, a Koldus és királyfiban elmesélik, hogy a király jelenlétében mások csak az ő engedélyével ülhettek le. Azt a szabályt, amit az ifjú Orbán miniszterelnök a kormány tagjaira vezetett be, s alighanem ma is alkalmazza a kormányüléseken, most az egész Országgyűlésre terjesztik ki. Újabb lépés, egyre messzebb a köztársaságtól.

Ha megnyerik az áprilisi választást.

Bauer Tamás

Forrás: Galamus

Vissza...