Ultimátum lenne?

2013-11-30 15:42:15

A Népszabadság és a Magyar Nemzet egyetért. Nincs különbség köztük abban, hogy szerintük Gyurcsány Ferenc ultimátumot adott az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, hogy december 10-ig szerezzék meg testületeiktől a mandátumot a kiszélesített ellenzéki tárgyalásra.

Ez tehát az ultimátum. Brutális dolgot tett a DK elnöke, nem vitás. Rá mert nézni a naptárra, amelyről az olvasható le, hogy alig több, mint három felhasználható hónap maradt a választásig. Gyurcsány Ferenc úgy látja, ha esélyt akarunk a nyerésre a demokratikus oldal számára, akkor sürgősen össze kell fogni. Nincs idő a további halogatásra. Ezen aztán a Magyar Nemzet és a Népszabadság is értetlenkedik. Elvileg más-más okból, de a lényeget tekintve ugyanarra a következtetésre jutnak.

Pedig ez nem ultimátum, hanem korparancs. Orbán úgy buherálta meg a választójogi törvényt, hogy csak a teljes összefogás ad reményt még akkor is, ha sokszor alig összeegyeztethető nézetű és világképű politikusok közös munkálkodására van szükség. Nem szeretni kell egymást, hanem megérteni, hogy nincs más út. Ennyi lenne a feladat. Erről, és nem többről szól Gyurcsány kérése. Ő még a saját hátralépését is felajánlotta, ha ezen múlik, hogy Bajnai és Mesterházy maguk közül kiválaszt egyet a közös lista élére, és ha van méltányos megállapodás a közös jelöltekről. Gyurcsány Ferenc javasolta azt is, hogy 27 biztos vesztes körzetben induljon mindenki, hogy listát állíthassanak a pártok, a többit pedig osszák el arányosan.. Erre sem reagáltak. Volt harmadik javaslat is, hogy keressünk egy teljesen új, mindenki számára vállalható közös listavezetőt. Jött válasz? Nem jött. A DK bemondta egyik javaslatát a másik után, hogy kimozdítsuk a helyzetet a jelenlegi tespedtségéből, de hiába minden. Dacosan visszaver vagy semmibe vesz minden, orbánváltó hangulatot teremteni óhajtó kezdeményezést a morcos kétpárti paktum. Pedig ordít róluk, hogy belül ők is boldogtalanok.

Közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, közös egyéni jelöltek. Tudta ezt tavaly október 23-án Bajnai Gordon és idén nyáron az ugyanezt nyilatkozó Mesterházy Attila is. Aztán ők ketten mégis csak külön megállapodtak, meghazudtolva saját korábbi álláspontjukat. Most pedig azt játsszák, hogy mindenkire megsértődnek, akinek ez nem tetszik. Pedig sokaknak nem tetszik, hogy meggondolták magukat, vagy durvábban: átverték a választókat. Teszik ezt úgy, hogy a közvéleménykutatások szerint amit tettek, az országnak sem tetszik. Ha ultimátumot keres a Népszabadság és a Magyar Nemzet, akkor azt október 22-én találja meg, amikor Mesterházy Attila és Bajnai Gordon aláírt egy, rajtuk kívül senkinek sem megfelelő papírt, és most képtelenek elmozdulni. Úgy fest, fontosabb nekik Gyurcsány, mint Orbán legyőzése. Azt írja ma a Népszabadság, hogy Gyurcsány Ferenc emlékezhetne arra, hogy az MSZP-t ultimátumokkal nem lehet irányváltásra kényszeríteni (lásd: Orbán 72 órát adó szövege). Majd megérnek a folyamatok... Ezzel csak az a gond, hogy holnap már december. Mire itt megérik valami az MSZP-ben, addigra eldől a választás, vagyis Magyarország jövője. És miért Gyurcsány adott ultimátumot, miért nem a még dátumában is ugyanezt megfogalmazó Bokros Lajos? Azt is írja a Népszabadság, hogy akkor Gyurcsány Ferenc tegyen nagyvonalú ajánlatot. Kinek? Mikor? Hol? Közölték, hogy nem állnak vele szóba. Sem ő, sem Molnár Csaba, sem Vadai Ágnes, sem Varju László nem kell. Azt mondták szocialista politikusok, hogy "húzzon el", hogy "csak a szavazói kellenek, ő nem." Azt mondják, többet visz, mint hoz, csak éppen erről semmilyen felmérést nem mutatnak be. Nem is lenne könnyű, mert nincs ilyen. Visszavonulást követelnek attól az embertől, aki Bajnai és Mesterházy után toronymagasan harmadik azon a listán, ahol azt kérdezik, ki legyen a közös lista elején... Azok, akik őt eltüntetnék, és szaladnak nyilatkozni tévébe, rádióba, újságba, ugyanezen a listán a poros nyomába sem érnek.

Az lenne az ultimátum, hogy egy párt be akar jutni a parlamentbe? Az lenne az ultimátum, hogy méltánytalannak tartja, hogy két hasonló támogatottságú párt közül az egyiknek 31 egyéni hely jár, a másiknak 2? Muszáj kimondani: ultimátumot itt azok kaptak, akik szenvednek egy kétpárti paktum szorításában, látva, hogy fogy az idő, és a végén Orbán marad. Megértem, hogy zavarja az MSZP-t és az Együtt-PM-et az egyéni jelöltek eloszlása: a 106 több, mint a 75, és sokkal több, mint a 31. Az első szám a DK-é, a második az MSZP-é, a harmadik az Együtt-PM-é. A DK - az ország érdekében - ezen is hajlandó változtatni, de önfeladást remélni értelmetlen és sikertelen lesz.
Az utolsó fél mondatot lehet ultimátumnak venni.

Forrás: Hírhatár

Vissza...