Jó pontot szereznek

2013-11-29 21:13:26

Azt hiszem észbe kapott a veszprémi Fidesz és ezúttal nagyon is odafigyelt arra, hogy a veszprémi zsidóságot és az értük és mellettük kiálló demokratákat ne távolítsák el végleg maguktól. Porga Gyula indítványozta az utcanév bizottság számára, hogy a Kossuth utcát a Budapest úttal összekötő gyalogos utat Hoffer Ármin sétánynak nevezzék el.

Még a nyár elején kért Veszprém lakóitól javaslatokat egy az önkormányzat által felkért munkacsoport a felújított Kossuth utcán közterületek elnevezésére. Ha megnézi az előterjesztést a kedves olvasó, láthatja, hogy volt is bőségesen ötlet. Az igencsak elgondolkodtató, hogy az előterjesztésbe nem került be, hogy melyik területre milyen elképzeléseket fogalmaztak meg a felhívásra reagáló polgárok, társadalmi szervezetek és civilek. Talán azért, mert voltak igazán kiválóak is és talán így elejét lehetett venni annak, hogy nagyobb visszhangot kapjanak az egyéb javaslatok is. (Az elutasított ötletek: Szabad Európa tér, Őzike tér, Simonyi Zsigmond tér, Wass Albert tér, Három Grácia tér, Zámbó István tér.)

A posta előtti teret végül is Főposta térnek nevezték el, bár nekem személy szerint meggyőződésem, hogy a Szabad Európa tér elnevezés legalább annyira jó elnevezés lett volna, ha nem jobb. A bíráló bizottság nem is beszélt erről a Világos Veszprém mozgalom által megfogalmazott javaslatról negatívan. Indoklásában inkább pozitív volt a hozzáállás. Ami a Főposta tér elnevezés melletti érvelésüket illeti, kevésbé tűnik meggyőzőnek. A közgyűlésen elmondtam, nem igazán értem, hogy az 1.számú posta miért is főposta. Volt Veszprémnek főpostája, de annak az épülete a Színházkerttel szemben, a VMK közelében található.

A másik nagy területet, amit a Zöld Ház, a Bástya áruház, a Hotel és a Kossuth utca határol nem Testvérvárosok terének, hanem Szent Imre térnek hívják ezentúl. Meggyőződésem, hogy ahhoz a miliőhöz ez az elnevezés egyáltalán nem illik.(Elutasított javaslatok: Mindszenty József tér, Szarvas tér, Búza tér, Auer Lipót zeneliget, Auer Lipót tér, Gizella tér, Májusi eső aranya tér, Testvérvárosok tere, Horthy Miklós tér, Kalász tér, Continental tér, Kollár Kálmán tér, Szent Borbála tér, Vonósok tere, Apolló(n) tér, Zongora udvar.)

Vita egyébként nem alakult ki erről az elnevezésről sem igazán. A kereszténydemokraták Mindszenty nevét akarták itt, illetve a tér egy részéhez rendelve megjeleníteni, de úgy tűnik a Fidesz frakción belül legyűrték őket. A közgyűlés szünetében vélhetően erről folyt a frakción belül egy kis „iszapbirkózás” de megegyeztek abban, a Budapesti úti körforgalom és a Radnóti tér közötti új utcát a későbbiekben a bíborosról nevezik majd el.

Polémia a Kossuth utcát a Budapest úttal összekötő gyalogos tengely elnevezése miatt alakult ki. Nem a Hoffer Ármin (rabbi) elnevezést vitatta a Jobbikos képviselő, hanem a sétány elnevezést kérdőjelezte meg. Volt legalább hivatkozási alapja ahhoz, hogy a mindenki más által támogatott javaslatot ő miért nem támogatja. Érdekes, hogy a Jobbik városi szervezetének az irodája pont a Hoffer Ármin sétány mellett található épületben van. Nyilván azért, mert a Jobbik a volt Bányász székházba költözött be, amely épület helyén egykor a zsinagóga és a zsidó iskola, majd az ezekből az épületekből kialakított gettó állt.

Milyen meglepő, hogy a névadást megelőzően falragaszos mozgalom bontakozott ki ezen a területen és szélsőségesek ilyen módon próbálták a veszprémieket az elnevezés elfogadása ellen hangolni.

Persze az is érdekes, hogy a névadáson kívül a veszprémi Fideszt sem sok minden érdekli ezen a területen. A gettó helyét jelölő emléktábla igencsak csúfos környezetét nem próbálták megszépíteni. S amikor itt tartott a Jobbik szervezésében a Parlamentben listázni akaró Jobbikos képviselő fórumot, a Fidesz ez ellen nem emelt szót és nem tartotta egyáltalán furcsának és kegyeletsértőnek a történteket. Akárcsak azt sem, hogy tavaly szeptember 8-án itt masírozott a városban Vona és Morvai vezetésével a Jobbik által szervezett „Magyar élet menete”, ami elég egyértelmű, hogy miről is szólt valójában.

Vissza...