Mély nyomot hagyott

2013-11-28 19:57:17

Bevallom nem gondoltam volna, hogy a mai közgyűlésen napirend előtt feltett kérdéseim ennyire nehezen viseli a többség. Pontosabban a többség nevében válaszoló Porga Gyula.

Mivel november első napjaiban írtam a Kossuth utcai pavilonsor és a Kossuth utcán lerakott gránitlapok minősége ügyében is kérdéssort nemcsak a polgármesternek, hanem a városfejlesztési iroda vezetőjének is -akik persze nem válaszoltak erre az elmúlt 3 hétben-, így kénytelen-kelletlen a testületi ülésen tettem fel újra a kérdéseim. Még jó, hogy a hivatal ISO minősített intézmény. Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy akadozik a gépezet. A velem kapcsolatban lévők közül sokan panaszkodtak már arra, hogy hiába fordulnak levéllel a polgármesterhez, vagy a hivatalhoz, arra nem jön válasz. Nos, most már nekem is sikerült ezt tényszerűen megtapasztalnom. S ami meglepett, megmagyarázni sem igyekeztek a történteket. A mondandóm felvezetésekor jeleztem, ezúttal nem zavar az sem, ha nem ma kapok választ, de a szervezeti és működési szabályzatunk szerint a testületi ülést követően,15 nap elteltével muszáj lesz a választ megküldeni a számomra. Kár volt minden igyekeztem, s kár volt előzékenynek lenni, mert Porga Gyula most nagyon eltökélt volt és nagyon ütős választ akart adni.

Felolvasta a hivatal által összeállított szakmainak nevezett anyagot. Ha már úgy döntött Porga Gyula, hogy elmondja, azért legalább egyszer a szöveget az ismertetés előtt is elolvashatta volna, mert bizonyos része-főleg a gránitban fellelhető egyéb ásványi anyagok neveinek ismertetése- nem ment valami lendületesen. Hiába, a „leckéztetésem” mindennél fontosabb és vonzóbb volt. Mondandója elején felvezetésként azt is a szememre vetette, hogy évekkel ezelőtt a másik projektben, a "Kolostorok és kertek" nevet viselő beruházásban is borsot igyekeztem törni az orruk alá. Pedig szerintem csak tettem a dolgom és elmondtam, milyen problémákat észlelek. S ezt kutya kötelességem megtenni képviselőként, hisz közpénzek elköltéséről volt akkor is szó.

Mint kiderült, mély nyomot hagyott a városvezetőkben (a bólogatásból láttam, hogy nemcsak Porga Gyulában, hanem másokban is), hogy annak idején a Margit - romok közelében egy kannával a közeli Sédből szorgalmasan igyekeztem vízhez juttatni az akkor még nemrégen beültetett, de már igencsak kókadozó növényzetet.

A polgármester pikírt módon azt jelezte, emlékszik egy olyan képre, amin valami virágkarót öntözgetek. Még jó, hogy van honlapom, hiszen azon láthatják időnként, mi is történik a városunkban. Mert más média nem igazán mer ilyesmiről manapság számot adni. A közgyűlésen némi vita erről is kialakult, mert én valóban úgy emlékeztem, hogy mindezt a honlapomon láthatta. Ő meg azt közölte, hogy a veszprémi indexen. S meg kell ennyiben követnem, hiszen tényleg írt róla az indexveszprém is és a honlapomra ezt a hírt vettem át. No, de az is tény, hogy ezt a hírt ma már csak az én portálomon lehet megtalálni. Íme. S az is igaz, hogy egyáltalán nem én „csináltam” ezt a hírt, hanem egy valóban civil fiatalember, aki kiakadt azon, hogy a növények pusztulnak, mert az átadásra beültették ugyan a virágokat és cserjéket, de a gondozásukról teljesen elfeledkeztek. A saját kézzel írt felhívásokat gyártó lelkes ifjú öntözést szervezett, ahová, olvasva a felhívást én is elmentem. Más politikust rajtam kívül nem láttam ott. Akik viszont velem együtt eljöttek, azok jó része keményen és órákon keresztül dolgozott. A polgármesternek arra futotta, hogy most is azt jegyezze meg, a Kossuth utcára ültetett növények már alá vannak csövezve, oda tehát ne menjek locsolni. No, erről azért még annyit, volt szerencsém látni, mennyire volt sikeres a frissen telepített fű gondozása a körforgalomban. Amíg elért a vízsugár, addig maradt meg a fű, a többi helyen simán kiégett. Akkor működött például az öntözőkészülék, amikor az eső is esett és a körforgalmat övező fák zöme teljesen elszáradt a nyári aszályos napokban. Azóta néhány csodák csodája, őszre és a sok azóta eső csapadék hatására életre kelt.

A pavilonsorral kapcsolatos elképzelésük kudarcát sem ismerték persze el. Azt hitték tavasszal, hasra esnek tőlük a Kossuth utcai vállalkozók és évekre előre leperkálnak egy bőröndnyi pénzt úgy, hogy a pavilonok nem is kerülnek a tulajdonukba. Tessék csak utána nézni, Brányi alpolgármester asszony már kész tényként kezelte, hogy gazdára, pontosabban bérlőre találnak a pavilonok. Aztán persze nem. Pedig még azzal is fenyegették a vállalkozókat, ha véglegessé válik a burkolat, akkor azt évekig nem bontják fel, úgy hogy tessék csak sietni azzal a pályázással. Most meg úgy állítják be a dolgokat, mintha mindig is azt tervezték volna, hogy a kicsatlakozásokat megépítik és ha majd megegyeznek, akkor állnak csak neki a pavilonok megépítésének. A VKSZ Zrt. által elkészített és a kudarcról számot adó előterjesztést nem is engedték bizottság elé megtárgyalni. Most meg folyik az egyezkedés, pontosabban a mutyi, ki tudja miként.

No és a kínai gránit általam felvetett minőségi kritikája végképp kivágta a biztosítékot. Pedig udvarias voltam és kíméletes, amennyire ez csak lehetséges. Meggyőződésem, hogy itt valami nagyon nincs rendben. A kvarcit-csíkos lapok száma több százra rúg, a polgármester szerint pedig alig pár van. Hiába hívtam egy sétára az esőben, nem hajlott arra, hogy elfogadja a kedves invitálást. Pedig akkor karöltve számolhattunk volna el több százig. Nem értem miért hivatkozott arra Porga úr annak idején, hogy Európában is van gránitlelőhely, csak drága, ha végül is Kínába mentek pocsék áruért, ami így legalább ugyanolyan drága. (Igaz nem mindegy, hogy kinek a pénzéből és kinek kell ezért mélyre nyúlni a zsebébe.)

Kértem minden esetre, hogy a nehezen felolvasott szöveget küldje meg a hivatal a képviselőknek és így nekem is elektronikusan, hogy ezt is megoszthassam a honlapom olvasóival. Amint megkapom, közzé teszem. Úgy sejtem, nem kapkodják el.

Vissza...