Gréczy Zsolt: Torta

2013-11-26 17:58:00

Mielőtt cukrászati tudományommal lepem meg az Olvasót, muszáj kitérnem arra, hogy Botka László az utóbbi napokban folyamatosan ismételget valótlanságokat a DK-ról és az MSZP-vel folytatott tárgyalásokról földön, vízen, levegőben.

Az MSZP választmányi elnöke szünet nélkül méltányos, és a Demokratikus Koalíció által el nem fogadott szocialista ajánlatról beszél. Az ajánlat két listás hely volt, mai tudásunk szerint nem is befutó helyen, ezen kívül néhány, eleve vesztes körzetben az egyéni indulás lehetősége. Továbbá Mesterházy Attila a tárgyaláson elmondta: sem Gyurcsány Ferenc, sem Molnár Csaba, sem Vadai Ágnes, sem Varju László nem szerepelhet a listán. Az MSZP elnöke hozzátette azt is, hogy a DK nem képviselheti saját politikáját, nekik vétójoguk lenne, kit indítunk, nekünk ellenben ez a jog nem jár.

Ez volt a "tisztességes" ajánlat. Botkával ellentétben ott ültem, mindent a saját szememmel láttam, a saját fülemmel hallottam. Azért is különös, amit állít, mert két és fél hónap telt el az ominózus "tárgyalás" óta. Gyurcsány Ferenc azonnal kiállt a sajtó elé a Jókai utcai MSZP-székház bejárata elé. Ott ugyanezt elmondta. Az MSZP nem reagált, nem cáfolt, nem tiltakozott. Eltelt egy nap, egy hét, egy hónap, még egy hét, még kettő és így tovább - és az MSZP nem reagált, nem tiltakozott, nem cáfolt. 

Nem is tehette volna, mert amit elmondtunk, így volt igaz. Botka, vagyis az MSZP most azt a taktikát választja, amit a Fidesz 2006. október 23-ával. Mindenkit látta, mi történt. Nyitray képviselőtársuk korábban még az éleslőszer elmaradt használatát kifogásolta. Aztán fordítottak a dolgon és addig hajtogatták, hogy csúnya rendőr kontra békés tüntető, míg az ország nagy része ezt el nem hitte. Most Botka is mantráz egy valótlanságot, hátha "átmegy" és befúrja magát a köztudatba, de legalább az MSZP-bázis fejébe. Ha ki akarják hagyni az Együtt-PM-mel nagyjából megegyező méretűre taksált DK-t az együttműködésből, legalább utólag hitelteleníteni kell Gyurcsány Ferenc szavait: "az nem is úgy volt." Persze, ettől még amit mond, nem lesz igaz.

Azért rossz ez így, mert nagyjából három és fél felhasználható hónap van a választásig és nekünk mindenképpen muszáj lesz összefogni. Nem értem, szocialista barátaink miért ássák és miért nem temetik az árkot. Boldogtalanság, hogy nem a programról beszélünk, hogy hogyan akarjuk rendbe tenni az országot, hanem ez a marakodás látszik rólunk. A végeken MSZP-sek, DK-sok, Szolidaritás-tagok békében keresik az együttműködést, nem is értik, mi történik odafent... 

Be kéne fejezni, amíg végképp el nem fordulnak a választók. Rajtunk eddig sem múlt. Keressük meg a közös miniszterelnök-jelöltet, a közös listát és a közös egyéni jelölteket, hogy legyen esély a győzelemre.

Az is butaság, hogy nem állnak szóba azokkal, akik a már meglevő tortát, vagyis választói bázist képviselik. Mindenkitől megkérdezték, kire szavazptt korábban és most kire szeretne? Amúgy mekkora a torta? Legyen a méret a 2006-os 2,4 millió, ahányan a Gyurcsány vezette MSZP-re szavaztak. Annyi most is elég lehet a győzelemhez. Ebből ma az MSZP - a kutatások szerint - valamivel több, mint egymilliót ér el, a DK és az Együtt-PM külön-külön három-négyszázezret. Az nagyjából 1,7 millió. Ha ebből a tortából bármelyik szeletet levesszük a háromból, csak kisebb lesz. Aki pedig abban bízik, hogy Gyurcsány nélkül a DK-szelet ugyanúgy hozzáadódik az egészhez, súlyosan téved. A DK szavazója azért a DK szavazója, mert oda szeretne voksolni. Ezért vagyunk külön pártban. Meglehet, az annyira keresett és vágyott aktív bizonytalan tömeg éppen akkor csatlakozna, kiegészítve a tortát akár a 2,4 millióig, ha meglenne az összefogás, vagyis a szavazatmaximalizálás a győzelem érdekében.

Érdemes lenne megpróbálni, amíg nem késő.

Forrás: Hírhatár

Vissza...