KĂŒzdelem, de nem csak az ArĂ©nĂĄban

2013-11-24 18:11:59

Tegnap rangadĂł volt. A VeszprĂ©m (MKB- MVM- volt ÉpĂ­tƑk) kupameccsen a CeljĂ©vel mĂ©rkƑzött. MĂ©g szĂ©p, hogy telt hĂĄz volt. Az ArĂ©nĂĄba befogadĂłkĂ©pessĂ©ge közel 6000 fƑ. S mivel esett az esƑ, annyian jöttek gĂ©pkocsival, mint mĂ©g soha. MĂĄr a mĂ©rkƑzĂ©s megkezdĂ©se elƑtt egy jĂł fĂ©lĂłrĂĄval a parkolĂłba Ă©rkeztem, de mĂĄr alig-alig volt fĂ©rƑhely.

Aki mĂ©g nem jĂĄrt a 82-es szĂĄmĂș Ășt ArĂ©nĂĄhoz közeli szakaszĂĄn egy ilyen jeles esemĂ©ny alkalmĂĄval, el sem tudja kĂ©pzelni mi zajlik ilyenkor itt. Az autĂłk nem az erre a cĂ©lra lĂ©tesĂ­tett parkolĂłkban (maximum 750 fĂ©rƑhely) kezdik feltölteni a szabad helyeket, sokkal inkĂĄbb a körforgalomban (a közlekedĂ©stƑl elzĂĄrt terĂŒleteken) a 82. szĂĄmĂș Ășt mindkĂ©t szĂ©lĂ©n, a TESCO, az OBI parkolĂłiban Ă©s a szervĂ­zĂștjain, az OMV benzinkĂșt egĂ©sz terĂŒletĂ©n, szemben az erdƑ szĂ©lĂ©n a földĂșton, no Ă©s a KĂĄdĂĄrtai kerĂ©kpĂĄrĂșt egy rĂ©szĂ©t is elfoglalva. Minden hely totĂĄlisan tele van. (Kis tĂșlzĂĄssal autĂł autĂł hĂĄtĂĄn). Ennek az az elsƑdleges oka, hogy a kihajtĂĄs egyirĂĄnyban lehetsĂ©ges csak. Annak idejĂ©n szĂł volt ugyan arrĂłl, hogy megĂ©pĂŒl a 8-as felĂ© is egy Ăștkapcsolat, de abbĂłl a spĂłrolĂĄs miatt a mai napig nem lett semmi. Amikor vĂ©ge van egy ilyen megarendezvĂ©nynek, ha nem vagy fĂŒrge, legalĂĄbb egy-mĂĄsfĂ©l ĂłrĂĄba kerĂŒl, mire a parkolĂłbĂłl ki tudsz jutni a fƑĂștvonalra. Majdnem annyi idƑt töltöttem el tegnap is a gĂ©pjĂĄrmƱvemben, mint a meccsen. Volt olyan izgalmas a hazajutĂĄs is, mint a kĂŒzdƑtĂ©ren a jĂĄtĂ©k. Tisztelet a kis szĂĄmĂș kivĂ©telnek, de ilyenkor szinte mindenki megvadul. A közlekedĂ©si szabĂĄlyokra, a jobbkĂ©z szabĂĄlyra ugyanĂșgy ejt mindenki, mint az erkölcsös magatartĂĄsra. Ha nem döbbensz rĂĄ egy idƑ utĂĄn, hogy itt muszĂĄj kĂŒzdened, akkor magadra vess, mert utolsĂłkĂ©nt hagyhatod csak el a parkolĂłt. KĂ©nytelen - kelletlen megy ĂĄt ilyenkor az ember agresszĂ­vba Ă©s tolja csak egyre beljebb az autĂłja orrĂĄt az autĂłfolyamba. EgĂ©szen addig, mĂ­g a mĂĄsik fel nem adja Ă©s be nem tudsz nyomulni kĂ©t autĂł közĂ©. A rendƑrök ugyan ott vannak, de nem avatkoznak be ilyenkor, nem segĂ­tik a forgalomirĂĄnyĂ­tĂĄst. Ki tudja miĂ©rt? Én arra tippelek, hogy ezĂ©rt fizetni kellene a rendezƑnek. Azt meg minek, hisz elƑbb- utĂłbb csak megoldĂłdik magĂĄtĂłl is a problĂ©ma. AbbĂłl Ă­tĂ©lve, ami ilyenkor zajlik, a legkevĂ©sbĂ© sem csodĂĄlkozom azon, hogy a közöny a mĂĄsik irĂĄnyĂĄba naprĂłl napra nƑ.

Olvastam, hogy szombaton dĂ©l körĂŒl Budapesten egy közĂ©pkorĂș fĂ©rfi egy szĂĄllodĂĄbĂłl a legforgalmasabb utak egyikĂ©re, a RĂĄkĂłczi Ăștra zuhant teljesen mezĂ­telenĂŒl. Az, hogy mi törtĂ©nt pontosan, mĂ©g nem lehet tudni. Öngyilkos lett, kiesett? Nincs rĂłla informĂĄciĂł. Ma hallottam, hogy nem halt meg azonnal. Az autĂłk meg csak egyre kerĂŒlgettĂ©k, az emberek messzebbrƑl nĂ©ztĂ©k, fotĂłzgattĂĄk, amĂ­g az oda Ă©rkezƑ rendƑrök paravĂĄnnal nem takartĂĄk el, illetve amĂ­g a szĂĄllodĂĄbĂłl nem kerĂŒlt oda egy takarĂł, amivel elfedtĂ©k a szerencsĂ©tlenĂŒl jĂĄrt ember testĂ©t. Egyelten ember segĂ­tett a sok szĂĄzbĂłl, aki a tudĂłsĂ­tĂĄsok szerint kĂŒlföldi volt. (Most olvastam, mĂ©gis honfitĂĄrsunk volt, aki segĂ­tett. Van remĂ©ny?) Ɛ rĂ©szvĂ©ttel fogta az illetƑ fejĂ©t, mĂĄst tenni nem tudott. VĂĄrta a mentƑt, ami akkor Ă©rkezett csak meg, amikor mĂĄr elszĂĄllt az Ă©let a haldoklĂłbĂłl. A körĂŒlötte lĂ©vƑk kĂ­vĂĄncsiskodĂłk mindezt rezzenĂ©stelen arccal, esetleg fotĂłkat kĂ©szĂ­tve, közönyösen nĂ©ztĂ©k. Volt aki a Facebookon is posztolta.

MiĂ©rt is csodĂĄlkozunk, hogy ez a kĂĄosz Ă©s teljes Ă©rzĂ©ketlensĂ©g van egy parkolĂł kiĂŒrĂ­tĂ©sekor, ha mĂĄr egy tragikus halĂĄleset sem érint mĂĄr meg szinte senkit? Elveszett belƑlĂŒnk vĂ©gleg a szolidaritĂĄs. Akkor hogyan is marad volna meg az udvariassĂĄg?

Vissza...