Veszprémben alábbhagyott a rezsicsökkentési láz

2013-11-20 18:23:51

Ma ülésezett a város köznevelési bizottsága. A létszám ezúttal teljes volt. Megjelent a két új tag is, akiknek persze az oktatáshoz nem sok köze van. (Hacsak nem az, hogy jártak iskolába.) Az egyikük a Fidelitas új delegáltja (3 év alatt ő már a harmadik és ezért is írom, aggasztó ez a gyors amortizáció), a másikuk a veszprémi kóbor kutyák legjelesebb képviselője, volt robbanóipari szakmunkás.

(Reméljük nem a robbanóipari szakmai tudása miatt delegálták a bizottságunkba egy fideszes tanárnő helyére. Bár az is lehet, hogy a képviselő asszony ápolási asszisztensi tudására lesz nagy szüksége hamarosan az egyre enerváltabban működő szakbizottságnak) Ha az oktatás nem is szakterülete az új tagoknak, azt már az első alkalommal fényesen vissza is igazolták, szavazni hibátlanul tudnak. A számos napirend közül egy olyan sem akadt, amihez hozzá kívántak volna szólni. Talán majd legközelebb. (Igaz a Fidelitasos ifjú elődje úgy ült ott két éven keresztül, hogy egy szót sem szólt az előterjesztésekhez emlékeim szerint a két év alatt.)

Változatlanul nem értem, miért fontos a Fidesznek ebben a bizottságban az egyszerű többség helyett a 6:3-as arányú többséget biztosítani. Azon kívül, hogy sokba kerül semmi értelme. Hacsak nem rám készülnek még mindig ilyen nagy túlerővel. (Bocsánat a szerénytelenségért.) Mivel erről írtam már pár gondolatot legutóbb, most inkább azt szeretném kiemelni, mekkora csalódást okozott a város legnagyobb „rezsiharcosa”, Némedi alpolgármester. Nemrég még olyan felszólalást tett napirend előtt a közgyűlésen, amit vélhetően egyenesen a pártközpontból „adtak” a szájába. S amelynek a végén, még egy aláíró ívvel is megörvendeztetett bennünket. Kicsit meg is sajnáltam, hisz láthatóan csalódott volt, hogy a médiának szóló nagy jelenet ellenére, azt mi mégsem írtuk alá.

Nos, ma a napirendi pontok között szerepelt „A köznevelési intézményekben alkalmazandó gyermekétkeztetési térítési díjról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.”

Az előterjesztésben leírtak szerint: „az étkeztető vállalatokkal folytatott egyeztetés, illetve a saját konyhát üzemeltető intézményvezetők véleményeinek figyelembevételével arra teszek javaslatot, hogy a gyermekétkeztetés térítési díja 2014. január 1-jétől az előző évi szinten maradjon.”

Miután a bizottsági ülésen az étkeztetést biztosító vállalatok egyetlen képviselője sem jelent meg (eddig eljöttek ilyenkor), arról érdeklődtem először, mégis ők minként vélekedtek erről az elképzelésről? Egyetértenek vele? Tudjuk-e, hogy miként érintette őket a gáz és az áramdíjak csökkentése, s mi várható a dolgozóik bére körül? Nekem olyan információim vannak, hogy sokan minimálbéren dolgoznak a konyhákon és ha most azt emelik, akkor nyilván a munkáltatók kiadása több lesz és járulékfizetési kötelezettsége is növekedni fog. No,de engem igazán az érdekelt, hogy ha már ilyen "hihetetlen sikereket" ért el a kormány a rezsicsökkentés terén és még az infláció is megtorpant, akkor hogyan lehetséges, hogy a többség beéri a változatlansággal, amikor éppen csökkenthetne is? Némi zavart láttam a „sorokban”. Reméljük a jövő hét csütörtöki közgyűlésig sikerül rendezniük azt.

Vissza...