A kudarc sem kizárt

2010-11-09 19:53:23

A Budapest Intézet két kutatója szerint óriási baj  jöhet és kudarcba fulladhat Orbán adócsomagja. "Amit most látunk, az adóátrendezés, nem adócsökkentés. Hasznát elsősorban a gazdagok, közülük is a kevés sokgyermekes látja majd. Óriási befektetési boomra, látványosan megugró növekedésre, magasabb foglalkoztatásra, vagy érdemben növekvő adóbevételekre nem számíthatunk általa és lényegesen több magyar sem fog születni.

Az Orbán-kormány a jobbulás igen csekély reményében tesz fel mindent egy dokumentálatlan, kockázatos, jelentős mellékhatásokkal járó, hosszú időre minden újabb próbálkozást lehetetlenné tevő terápiára, aminek több lehet a kára, mint a haszna."

Az adócsökkentéstől és az adóegyszerűsítéstől a kormány azt is várja, hogy a tőke számára vonzó célponttá teszi Magyarországot, és a tőke munkahelyeket teremt, növekedést és növekvő adóalapot hoz. A Költségvetési Tanács számításai alapján azonban a beruházás csak kismértékben nő: három év alatt mindössze a GDP 0,3 százalékával, azaz 80 milliárd körüli összeggel.

Ha a két szakember véleménye részletesebben is érdekli, ide klikkelve a Hírszerző.hu-n tájékozódhat a továbbiakról.

Az origo.hu-n pedig arról írnak, hogy pánikreakció volt a Fidesz részéről az Alkotmánybíróság jogkörének tervezett megnyírbálása. A két hír összecseng. S ha a kudarc valóban lehetőség, akkor leszünk csak igazán nagy bajban, ha valóban be is következik. Az origo.hu-n megjelent írást ide kattintva olvashatja. 

Vissza...