Megyesi Gusztáv: Kéjutazók

2013-11-17 07:52:57

Most, hogy a debreceni Vagy.hu hírportál közzétette, hogy tizenöt magas beosztású városi vezető egyelőre tisztázatlan forrásokból, nagyjából 22 millió forintért egyfajta kéjutazáson vett részt Floridában, az egész város azt kérdi, jó, jó, de mi célból.

Hát abból az egyetlen célból, felelhetünk a kérdésre, mintegy azonnal rátapintva a lényegre, hogy utána a kéjutazáson részt vevő vezető fölmenvén a Facebook-oldalára, fotókkal gazdagon illusztrálva megüzenhesse otthon maradt felebarátainak, hogy amíg ti otthon dolgoztok, én itt ülök a napsütötte Floridában, úgyhogy mindenkinek nyasgem.

Más célja eleve nem lehetett az utazásnak. A hivatalos vagy annak szánt magyarázatok szerint ugyanis a tizenöt debreceni vezető azért utazott Floridába, hogy részt vegyen Orlandóban egy energetikai konferencián, amely a megújuló energiákról szólt. Az egyre kibírhatatlanabb magyar sajtó azonban kiderítette, hogy a szervezők nem tudnak semmiféle tizenöt debreceni vezetőről, se együtt, se név szerint felsorolva; nyilván elvesztek az irdatlan tömegben.

Itt meg kell állnunk egy pillanatra. Amikor mi egyfajta kéjutazásról beszélünk tanulmányút helyett, egyáltalán nem gondolunk semmi rosszra. Szó sincs arról, hogy a tizenöt debreceni vezető swingerpartin vett volna részt, netán elszívott egy-egy dzsointot; semmi liberális elhajlás, további csibészségek, de még egy rúdtáncosnő se.

A mi vezetőinket már önmagában az bőséggel kielégíti, ha tetszőleges méretű jacht korlátjának dőlve videóra vetethetik, amint koktélt hörpölnek, sőt szürcsölnek, de olyan erővel, hogy a parti őrség is hallja, a koktél erőteljes szürcsölése ugyanis jó dolgunk kifejezésének netovábbja, s még akkor velünk se jött Kósa Lajos. Hogy miért kell ehhez Floridába menni?

Egyrészt azért, mert Kirgizisztán, Kazahsztán s a többi keleti ország, ahová pedig a magyar városvezető leginkább vágyik, nem rendezett konferenciát épp, másrészt a nyírlugosi polgármester szintén tanulmányút céljából Rómába vitte a teljes képviselőtestületet. Márpedig ha a nyírlugosiak ilyen messze mennek, akkor Debrecennek legalább hatszoros távolság dukál. Ha az olvasó esetleg nem tudná, az elmúlt hetekben Nyírlugos képviselő-testülete is útra kelt, a polgármester szerint a tizenhat fős úttal a képviselők munkáját köszönték meg, akik egyébként ingyen látják el a feladatukat.

Mintha ez bármit is számítana. Magyarország erkölcsös ország, ahol az elmúlt évtizedekben bárminemű hivatalos út bárminemű céllal az eltévelyedés félreérthetetlen bizonyítékává vált. Egy vezető maradjon a seggén, legfeljebb a közeli erdőig merészkedjen, de akkor is csak közügyekben, az pedig, ha a szabadsága alatt magánpénzből a napon sütteti magát, ráadásul nyár közepén, plusz idegen ország pázsitján fekve, már a szoci időkből tudjuk, a hazaárulás minősített esete, hát még ha mindezt csoportosan, a kollégáival teszi; idevezetett a sok csalás és hazudozás.

A kollektív bűn azonban szerencsére a debreceniekre nem vonatkozik. A városházi magyarázat szerint ugyanis a tizenöt debreceni vezető voltaképpen nem is együtt utazott Floridába, hanem külön-külön, egyenként, magánemberként, az már aztán csakis a véletlen számlájára írható, hogy Floridában, esetleg már előtte, a gép fedélzetén, netán már a becsekkolásnál összefutottak; s csakugyan, mit lehet ilyenkor tenni? Nyírlugoson legalább volt kellő indok az ingyenes tanulmányútra: nem sokkal előtte már tudni lehetett, hogy az állam átvállalja a község egymilliárd forintos adósságát.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Forrás: Nol.hu

Vissza...