Minek nevezzelek...

2013-11-14 18:25:19

Bizonyára megkoptak már az emlékei a honlapom olvasóinak is arról, hogy még a nyár elején milyen javaslatokat fogalmaztam meg a veszprémi Utcanév Munkacsoport felhívására válaszolva a Világos Veszprémért Mozgalom tagjai és azt támogató szervezetek egyetértésével és nevében.

A belvárosi rehabilitáció részeként megújult közterületek elnevezésére komoly és átgondolt javaslatokat fogalmaztunk meg. Mégis elutasították mindkettőt. Itt olvashat az előzményekről: Klikk ide!

Most érkezett válasz a levelünkre. Most csak a mi elképzeléseink bírálatát ismertetem. Hamarosan hírt adok arról is, milyen javaslatok születtek még és a munkacsoport melyik elnevezési ötlet mellett miként foglalt állást. S elárulom majd azt is, ők mit szeretnének elfogadtatni a veszprémi testülettel. Íme a javaslatainkról megfogalmazott vélemény.

Az Utcanévi Munkacsoport 2013. 09. 24-i ülésén megfogalmazott javaslatok.

A posta előtti tér elnevezése. (1.sz. térképmellékleten ’A’ jelű tér az elnevezni kívánt terület egy ingatlan nyilvántartási földrészlethez nem köthető, az elnevezés meglévő házszámozást nem érint)

Indítvány: Szabad Európa tér, Indítványozó: Katanics Sándor, Világos Veszprémért Mozgalom.

A Munkacsoport észrevételei és javaslata: Elmés és többszörösen is értelmezhető név; leginkább a rendszerváltás előtti nyugati rádióadóra emlékeztet. Már létezik azonban a város déli részén egy Európa utca, mely tény tévedésre adhat okot. A javaslatnak erénye mégis, hogy ki tudott lépni a személyekről történő elnevezések kissé egysíkú köréből. A Munkacsoport az indítványt nem támogatja.

A másik terület, azaz a volt pártház (Zöld ház) mögötti terület elnevezési javaslatáról:

Indítvány: Testvérvárosok tere. Indítványozó: Katanics Sándor, Világos Veszprémért Mozgalom.

A Munkacsoport észrevételei és javaslata: Funkció és azonosító megnevezés keveredése! A testvérvárosi kapcsolatok megörökítése városunkban eléggé problémásan alakult és alakul, lásd: felhagyott faültetés a Jutasi útnál (Barátság park), a munkacsoportunk szakvéleménye ellenére kierőltetett városnév-bokor (részben nehezen kiejhető-leírható nevekkel) a város déli szélén, legfrissebben pedig a Rovaniemi lépcső, ismét más helyen. A rendezetlenség nem jó üzenet az ide látogatóknak. Az eset mégis hozadékkal jár, ugyanis rávilágít arra a tényre, hogy bizonyos kisebb területrészek elnevezése elképzelhető lenne valamely területileg alárendelt szerepben is, Pl. amint létezik a Rózsakert a Haszkovo u. 16-tal szembeni zöldterület egy foltján, vagy az Elnökök ligete a Színházkerten belül. Úgy tudjuk, hogy a belvárosi rekonstrukciónak része egy testvérvárosi kapcsolatokat demonstráló térrész, de az (mint egy színpad, játszótér, pihenőpark vagy akár gépjárműparkoló) beletartozhat valamelyik tér elméleti "tartományába". Ilyen értelemben lehetne használható a javaslat, esetleg a tér szótól különböző utótaggal(!). Hagyományos értelemben vett közterületnévként a javaslat azonban nem támogatható.

Vissza...