Most akkor sértődjünk meg?

2013-11-13 20:26:30

Gyurcsány a Facebookon üzent vissza Bajnainak. Nincs harag, de nem kér a burkolt vádakból, egy pohár bort viszont meginna riválisával.

"Kedves Gordon!' megszólítással válaszolt a Facebookon Gyurcsány Ferenc az E14-PM szövetséget vezető Bajnai Gordonnak, aki előzőleg feltételeket szabott a Demokratikus Koalícióval való együttműködéshez.

"Olvasom a tegnapi nyilatkozatodról szóló beszámolókat. Eszerint két feltételed van, hogy együttműködj velünk a 2014-es parlamenti választásokon. Ha így gondolod, akkor beszéljünk ezekről. Első feltételed, hogy állítsuk helyre az október 23-i tüntetés után elveszett bizalmat. Bennünk nincs bántottság, sértettség. Bár azt olvasom, hogy szerintetek meghekkeltük a rendezvényt, sőt, mondtatok ennél cifrábbat is, de nem vagyunk túlérzékenyek. Vádoltak már engem, bennünket súlyosabb és igazságtalanabb vádakkal is. De ez a vita nem vezet sehova - írta bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy mást gondolunk a Műegyetem előtt történtekről - tette hozzá. "Gyanítom, nem fogod megváltoztatni eddig hangoztatott véleményedet, mi tagadás, én sem kecsegtethetlek ezzel. Most akkor sértődjünk meg? Minek? El kell döntenünk, hogy mi a fontosabb. Jogos vagy vitatható múltbeli sérelmeink, vagy Orbán legyőzése érdekében kiszélesített demokratikus ellenzéki összefogás?"

Bajnai második feltételét, miszerint Orbán leváltása fontosabb legyen, mint a parlamenti bejutás, Gyurcsány burkolt vádként értelmezte, miszerint nekik fontosabb saját pártjuk jövője, mint a demokratikus ellenzék győzelme. "De hova vezet ez a vád? Magyarországon időnként magyarságunkat kell igazolni, máskor nemzeti elkötelezettségünket vagy éppen demokratikus meggyőződésünket".

A DK elnöke szerint Bajnai valami megfoghatatlan bizonyítékot vár a DK-tól, azt, hogy bizonyítsák, érdemesek valamire, ez esetben az E14-PM-mel való együttműködésre. "És mondd, mi a mérce? Az, hogy elfogadjuk az MSZP-vel kötött megállapodásotokat? Ez lenne a kormányváltást őszintén akarók igazi próbatétele? Ugye nem azt akarod mondani, hogy akinek nem elég az MSZP-E14-PM megállapodás, aki ennél többet szeretne, az nem akarja leváltani Orbánt? Hiszen ha ezt gondolnád, akkor ezzel azt üzennéd, hogy Ti magatok vagytok az őszinte kormányváltási szándék etalonja. Ismerve Téged, képtelen vagyok azt hinni, hogy tényleg ezt gondolod. Tudod, szerintem meg egyszerűen csak jóhiszeműnek kell lenni egymás iránt. Hiszen nincs több joga a választók felhatalmazásért küzdeni sem nektek, sem az MSZP-nek, mint a Demokratikus Koalíciónak. Egyikőnk sem fedi le a demokratikus ellenzéket. Sőt, még mi hárman együtt sem. És hogy érdemben válaszoljak nyilatkozatodra, a Demokratikus Koalíciónak egyetlen különleges feltétele sincs. Nincs harag".

Végül Gyurcsány egyértelműsítette, hogy indulnak a választásokon, képviselik politikájukat, szavazóikat. "Ugyanakkor ismerve a jelenlegi választási rendszert, együtt kell működjünk. Mi erre előfeltétel nélkül méltányos módon, arányos képviselettel bármikor készen állunk. Akár holnap is. És hidd el, ha végre le lehetne zárni az ellenzéki oldal megformálásáról folyó vitát, akkor és csak akkor lesz elég erőnk megmutatni, hogy mit ajánlunk az Orbán utáni Magyarországnak. Addig csak a vitáink fognak eljutni a nyilvánossághoz. De hát nincs mit csodálkoznunk, ez a politika természete. Ha úgy gondolod, igyunk meg egy kávét, vagy egy pohár bort".

Forrás: Nol.hu

Vissza...