A Fidesz már az egyházakat is ellenőrzése alá vonja?

2013-11-12 20:08:40

Másfél évvel ezelőtt nyílt vitám volt a Naplóban az alsóőrsi református lelkésszel, Rásky Miklóssal. Elsősorban azért, mert nem hagytam szó nélkül, hogy itt Veszprém megyében is tömegesen veszik át a közoktatási intézményeket az egyházak. Világos volt a számomra már akkor is, hogy az államosítás elől menekítik -ezzel a lépéssel is jobb feltételeket remélve- az önkormányzatok az oktatási intézményeiket.

Menedék? címmel megírt gondolataimat az érintettek nem vették jó néven. Ezen egyáltalán nem csodálkozom. Akkoriban is így gondoltam és most is úgy látom: „A közoktatás működtetése és irányítása állami feladat. Odafenn arról döntöttek, hogy állami fenntartásúvá teszik és elveszik az önkormányzatoktól a lehetőséget, ahelyett hogy a működtetéshez adóinkból elegendő pénzt adnának. Idelenn pedig ugyanazok a döntéshozók más szerepkörben sorra adják át az egyházaknak intézményeiket, így a szabad iskolaválasztás jogát, alkotmányos jogunkat is veszélybe sodorva.”

Nem gondoltam volna, hogy másfél év kell körülbelül ahhoz, hogy ebből az új állapotból belső háború keveredjék. Úgy sejtem a Fideszes önkormányzatok egy percig sem gondolták komolyan, hogy a feladatot átvevő egyházat ne ők irányítsák majd a közoktatási feladatokat ellátó tevékenységükben. Az Alsóőrsön kirobban belháború megérzésem szerint arról szól, hogy valójában az önkormányzat folyamatosan balhézik a fenntartást végző egyház képviselőjével (a lelkésszel) , mert az nem hajlandó végrehajtani az utasításaikat. Nem tudom kiderül-e valaha, mi a vita valódi oka. A Napló online-on tegnap megjelent írásból talán az kevésbé látszik, az iskola működtetése miatti belviszály fajult odáig, hogy a Fidesz azt szorgalmazza, az alsóőrsi református lelkészt megpróbálják a településről is elüldözni. A lelkész urat még diákkorából ismerem. Tanítványom volt. S bár politikai álláspontja a közünk zajló másfél évvel ezelőtti vita alapján is jól érzékelhető, hogy igencsak eltérő, abban biztos vagyok, hogy komoly és a feladatának elkötelezett, küldetéstudattal rendelkező ember. S most őszintén aggódom is érte. A laikusoknak sem érdemes szem elől téveszteni azt a tényt, hogy az almádi kéttannyelvű gimnáziumban enyhén szólva is zűrös körülmények között intézményt vezető igazgatónő is fontos szereplője lehet ennek a történetnek. Igen, arról az intézményvezetőről van szó, akit a református egyház a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma igazgatói posztjára azok után talált alkalmasnak, hogy Balatonalmádiban látványosan vallott kudarcot. Talán hamarosan többet is megtudhatunk erről a rejtélyes történetről.

Vissza...