FelnyĂ­lhat az MSZP-EgyĂĽtt-PM paktum?

2013-11-11 20:58:55

Úgy tűnik, élesedik a küzdelem az MSZP és az Együtt-PM között. Az utóbbi napokban hiába mutatta be a két párt az egyéni jelöltjeit, a színfalak mögött mintha komoly harc indult volna el.

A múlt héten, a hétfői frakcióülésen - a távollétében - többek által bírált Mesterházy Attila tanácsadó testületet hozott létre, amelyben régi emberek kerültek újra pozícióba. Közülük Kovács László, de különösen Lendvai Ildikó alapvetően más hangot ütött meg, mint amilyen az MSZP kommunikációja volt az utóbbi hónapokban. A csapatot Mesterházy hívta össze saját megerősítésére. Ezt kifelé úgy kommunikálja a párt, hogy lám, senkit nem toltak a pálya szélére, de nehezen magyarázható, hogy korábban éppen ezekre a politikusokra gondolt Mesterházy, amikor azt kérte tőlük, a megújulás érdekében lépjenek hátra.

Lendvai, aki hat éven keresztül frakcióvezető, majd egy éven át pártelnök volt, odáig elment, hogy elismerte: megváltoztak az erőviszonyok, a Demokratikus Koalíció nélkül nem lehet leváltani Orbán Viktor rendszerét. A hvg.hu-nak adott interjúban pedig újabb tabut döntött le: nem tartotta kizártnak, hogy az MSZP-nek rendkívüli kongresszust kell összehívni az ellenzéki együttműködés kiszélesítése érdekében.

Korábban ez elképzelhetetlen volt, hiszen Mesterházy, Szanyi Tibor, Gúr Nándor, Tóbiás József és Harangozó Tamás úgy nyilatkozott, hogy befejezték az ellenzéki tárgyalásokat, a DK-val már nem kívánnak szóba állni. Ha az MSZP kénytelen lesz új kongresszust összehívni, az minden hatalmi kérdést újra pozicionálhat, például az országos listát is.

Új fejlemény, hogy egészen a múlt hétig soha nem került elő nyilvánosan, hogy Mesterházy Attila alkalmas-e a miniszterelnök-jelöltségre. Az utóbbi napokban több olyan írás és elemzés született, amely nyíltan megkérdőjelezi az MSZP-elnök vezetési és politikusi karizmatikus képességeit

A történtek értékelhetőek úgy is, hogy a Gyurcsányt erős tényezőként elismerő Lendvai Ildikó nyíltan vitatni kezdte az október 22-ei, kétpárti paktum létjogosultságát. Akár erre lehetett válasz Bajnai Gordon nyilatkozata, miszerint egy év múlva ő lesz a miniszterelnök. Ez is értékelhető az MSZP-Együtt-PM megállapodás felrúgásaként, hiszen a két pártnak nincs miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője, ráadásul a mai támogatottsági szint ismeretében Bajnai mondatát a szocialisták egyféle provokációként is értékelhetik. Az sem mellékes, hogy az MSZP-kongresszusán éppen Mesterházyt konferálták be úgy, mint Magyarország következő miniszterelnökét.

Eközben a 106 egyéni képviselőjelölt megnevezése után a DK a párt Országos Tanácsát is megújította. Az elnök Arató Gergely, soraiban ott van a korábban szocialista Csiha Judit, Csontos János, Tompa Sándor, Vojnik Mária, Katanics Sándor, Deák Istvánné, Gedei József és mások, de szerepet vállalt Eörsi Mátyás is, az SZDSZ korábbi frakcióvezetője is. Úgy tudjuk, a DK a fejlemények hatására nem vált stratégiát. Változatlanul a teljes ellenzéki összefogást képviselik. Közös miniszterelnök-jelölt, közös lista és közös egyéni jelöltek kellenek - mondja a DK. Ugyanakkor előbb-utóbb válaszra vár az a felvetés is a DK elnökétől, hogy lehet, hogy új, eddig ismeretlen jelöltet kell felkérni a reménybeli közös lista élére.

pe

Forrás: Hírhatár.hu

Vissza...