Mégis, ki fizeti a számlát?

2013-11-09 17:48:10

Ugyan hivatalosan még nincs itt a kampány ideje, hiszen még csak véletlenül kottyantotta el egy Fidesz-KDNP-s képviselő a Parlamentben, hogy mikor is lesz 2014-ben pontosan az országgyűlési választás, de ahogy közeledünk az időponthoz, egyre gyakoribbak lesznek a kampányízű rendezvények. Ilyen volt a múlt héten itt Veszprémben a Várban egy emléktábla avatás.

Ennek az emlékjelnek az állítását egyébként fontosnak tartottam jómagam is. Azért nem vettem részt mégsem az eseményen, mert nem bírja a gyomrom, amit ilyenkor a Fidesz művel.

A gátlástalan nyomulásuk gyomorforgató.

Még 2013 júniusának végén a veszprémi testületi ülésen fogadtunk el egy határozatot, mely szerint Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése egyetért azzal, hogy az 1956-os veszprémi deportáltak emlékét megörökítendő Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata emléktáblát helyezzen el a Veszprém, Vár u. 19. sz. alatti ház utcai homlokzatára.

Már akkor is feltűnt az előterjesztésben, hogy az emléktábla tervezésének, kivitelezésének szerzői díjára, ami bruttó 400.000 Ft, a város által közpénzből biztosított összeg mellett 200.000 forintot „dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Veszprém MJV országgyűlési képviselője” ajánlott fel erre a nemes célra. (Itt jegyzem meg, több mint vicces, hogy a miniszter urat az előterjesztésekben rendszeresen Veszprém képviselőjeként emlegetik. Úgy csinálnak mintha Veszprémnek ő lenne a csupa nagybetűs képviselője. Pedig időnként még egy pár veszprémi lakhellyel rendelkező képviselő most is ott ücsörög a Tisztelt Házban. Az, hogy a Veszprém-megyei 7-es számú választókerületben 2010-ben ő lett az egyéni választókerületi képviselő, az egy dolog. Persze nemcsak Veszprémnek hanem több környező kistelepülésnek és ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor nem Veszprém egészének, csupán egy részének. Miért is nem sértődik meg ezen például Dr. Horváth Zsolt a Veszprém-megye 6. számú választókerületének egyéni választókerületi képviselője?)

Vajon a kétszázezer forint amit felajánlott, saját adózott jövedelméből ajánlotta fel? Nagyon érdekelne. Mert ha igen, meghajolok előtte, mint jeles adakozó előtt. Ha viszont közpénzből tette, akkor nem kellene ezzel kérkedni sem neki, sem a veszprémi önkormányzatnak. Rendszeresen írnak úgy ezekről a szervilis sajtómunkatársak, mintha a képviselők adnának különböző célokra komoly összegeket. Aztán a legtöbb esetről kiderül, közpénzből adták és elképesztően nagy gátlástalanságukban még a dicsőséget is bezsebelik. S elvárják persze azt is, hogy avathassanak „cserében”.

Most október végén is döntöttünk a testületi ülésen egy emléktábla elhelyezéséről. „Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése egyetért azzal, hogy Mondolat című nyelvújítás-kori vitairat veszprémi megjelentetésének 200. évfordulóján közadakozásból emléktábla kerüljön elhelyezésre a Veszprém, Óváros tér 9. „B” épület Vár utcai homlokzatára.” A miniszter úr neve és a következő szöveg ezúttal is szerepelt az előterjesztésben. Az emléktábla állítás költségeihez „100.000 forinttal dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Veszprém MJV országgyűlési képviselője (is) hozzájárult”. Vajon a saját zsebéből? Vagy ez is közpénz és az általa irányított minisztérium költségvetéséből jut erre a célra is?

Hamarosan itt a szeretet ünnepe. Egészen biztosan megkapjuk idén is (akár legutóbb: Húsvétkor) -nem csak én, hanem mindenki, aki a 7. számú választókerületben él a postaládájába- miniszterelnök helyettes úr „bélyegzővel” aláírt jókívánságokat tartalmazó képeslapját. Azokról a küldeményekről már kiderült, hogy nem a miniszter úr fizeti a számlát, a képeslapok tízezreit bizony közpénzből finanszírozzák.

Ha olvassa országgyűlési képviselő ezeket a sorokat, vagy olyan médiamunkás, aki mer még ilyesmit kideríteni, ugyan tegyék már meg, hogy utánajárnak, kinek a pénzéből örülhetünk végül is ezeknek az emléktábláknak?

Rákeresve a google.hu-n, sok-sok emléktáblát avat a miniszter úr mostanában nemcsak az országban, hanem külföldön is. Vajon ezeknél az eseményeknél is a ”zsebébe” nyúl? Vagy csak a „közösből” állják azokban az esetekben is a számlát? (Miközben az előterjesztésekben és a híradásokban meg azt írják a szükséges összegből ennyit és ennyit dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Veszprém MJV országgyűlési képviselője ajánlott fel”.)

Vissza...