DK: Itt a vatikáni mutyi?

2013-11-06 18:34:57

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a vatikáni szerződés októberben aláírt módosításának szövegét – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a párt szóvivője. Gréczy Zsolt hozzátette: a DK kormányra kerülve felmondja a megállapodást és a nulláról kezdi újra a tárgyalásokat.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy a kormány "titkos körülmények között" módosította szerződést, és elfogadhatatlannak tartják, hogy annak tartalmát nem ismeri az ország.
Erős a gyanú, hogy "itt a vatikáni mutyi", és a DK nem szeretné, ha a "vatileaks-iratokból" derülne ki, hogy mit művelt a kormány - mondta.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc kérdést tesz fel Orbán Viktor kormányfőnek, arra kérve, hogy azonnali hatállyal küldje meg számára a teljes dokumentumot – közölte Gréczy Zsolt.

A vatikáni megállapodás módosítását október 21-én írta alá az Országházban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius.

A Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti korábbi, 1997-es megállapodásának módosítása szerint az államival azonos módon biztosítják a katolikus egyházi intézmények finanszírozását. Semjén Zsolt az ünnepélyes aláírás után kiemelte: a megállapodás kitér az adó egy százalékának a kérdésére, a katolikus felsőoktatás és a közgyűjtemények helyzetére. Emellett rendezik a római Pápai Magyar Intézet régóta húzódó ügyét is - közölte.

Az egyházi diplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes az eseményen jelezte: a nemzetközi megállapodást törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek, teljes egészében akkor lesz megismerhető.

Forrás: Népszava

Vissza...