Hegedűs provokál, a református egyház hallgat?

2013-11-04 19:06:05

Horthy-szobrot avattak az ifjabb Hegedűs Lóránt vezette Hazatérés templomában, amire az Atv.hu szerint a református egyháznak reagálnia kellene. A gyűlölködő szónoklatairól hírhedtté vált ifjabb Hegedűs Lóránt ismét provokatív akció élére állt: az általa vezetett Hazatérés templomában vasárnap felavatták Horthy Miklós bronzszobrát.

Az Atv.hu emlékeztet rá: ifjabb Hegedűs évek óta ismert provokatív akcióiról, a református egyház azonban mindeddig nem mozdította el pozíciójából, sőt, érdemben nem is szankcionálta.

A lelkészt 2002-ben közösség elleni izgatás vádja miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert 2001 nyarán – még országgyűlési képviselőként, a MIÉP alelnökeként – a párt Ébresztő című lapjában írt cikkében a többi között a „galíciai jöttmentek hada” fordulatot használta, továbbá úgy fogalmazott: „Rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!” Másodfokon, 2003-ben végül felmentették Hegedűst. 

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége a református hitvallással összeegyeztethetetlennek és az egyházhoz méltatlannak minősítette az írást, a lelkész azonban tovább folytathatta egyházi munkáját – írja az Atv.hu.

A MIÉP bukása és szétesése után, 2007-ben ifjabb Hegedűs megalapította a Hazafias Magyarok Szövetségét, melynek rövidítése, a HAMASZ, megegyezik a palesztin terrorszervezet nevével. Az azonosság okait firtató kérdésre Hegedűs leszögezte: nem tartja terrorszervezetnek a palesztin HAMASZ-t, saját szervezetének nevét pedig mindenki úgy rövidít, ahogy akarja.

Az egyházi bíróság 2008-ban lényegében ifjabb Hegedűs pártjára állva megszüntette azt az eljárást, amely a holokauszttagadó történész, David Irving fellépése miatt indult a lelkész ellen. Irving a Hazatérés temploma alagsorában tartott előadást. 

Az egyházi bíróság végül a panaszosokat, Bölcskei Gusztáv püspököt és Nagy Sándor főgondnokot kötelezte 345 ezer forint eljárási költség megfizetésére.

Hegedűs 2008-2009 fordulóján a Jobbik szolgálatába állt, ő lett a párt ideológusa. Úgy tudjuk, ő javasolta, hogy a támadási felületet jelentő antiszemitizmus helyett a „szalonképesebb” anticionizmussal szólítsák meg a zsidóellenességre fogékony szavazókat. Ifjabb Hegedűs tevékenyen ki is vette részét a párt kampányából, feltehetően ezzel áll összefüggésben, hogy felesége parlamenti mandátumhoz jutott a Jobbik listájáról.

A Hazatérés temploma a Jobbik egyik bázisa lett, képviselői az ott rendezett hálaadó istentiszteletről vonultak be a parlamentbe. 

A lelkész idén májusban a Budapesten rendezett Zsidó Világkongresszussal egy időben anticionista nagygyűlést hirdetett. Az újabb nyilvánvaló provokációt végül egyháza tiltása miatt nem ő, hanem a felesége vezényelte le. A pár száz fős rendezvény kudarcáról maga Vona Gábor tett tanúbizonyságot, amikor a színpadról szónokolva megfeddte a távolmaradtakat.

A nemzetközi botrányt okozó gyűlés kapcsán a református egyház ismét szankciókkal fenyegette meg ifjabb Hegedűst. Az „ostoba és kártékony” tüntetés kihirdetése miatt a Magyarországi Református Egyház esperes-gondnoki értekezlete fegyelmi eljárást kezdeményezett Hegedűs ellen. Tavasszal még úgy tűnt, akár lelkészi rangjától is megfoszthatják. Az Atv.hu-nak egy névtelenséget kérő református vezető még a nyáron azt mondta, „kemény ítélet várható”, de erre mindmáig nem került sor.

Forrás: Nol.hu

Nyilatkozat

A 2013. november 3-án vasárnap délelőtt a Szabadság téri református templomban történtek kapcsán.

Alulírott, mint a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a 2013. november 3-án vasárnap délelőtt a Szabadság téri református templomban történtek kapcsán az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kértem fel, különös tekintettel arra, hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e a lelkészekről szóló törvény 91.§-a 1)a, h; i; j; pontjainak, vagyis megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét.

A vizsgálat lefolytatásáig csak megütközésemet tudom kifejezni, hogy egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek, amelynek politikai hasznát máris ki-ki maga láthatja, ám egyházunk tisztességének és a lelkipásztori szolgálat becsületének okozott kára beláthatatlan.

Dr. Szabó István
püspök

Megjelent: http://www.parokia.hu/lap/raday28/hir/mutat/5036/

 

 

Vissza...