Megfélemlíti a Fidesz az újságírókat

2013-10-31 16:30:43

Budapest – Megszólalt a MÚOSZ a Btk. tervezett szigorítása ügyében. Arról a hétfőn beterjesztett törvényjavaslatról van szó, amely állítólag a hamisított bajai videó kapcsán pattant ki a Fidesz főnökeinek koponyájából. Pedig, kilóg a lóláb, és a vak is látja, hogy a törvénytervezetnek a Fidesz által elcsalt bajai választáshoz semmi köze: kizárólag az újságírók – elsősorban az oknyomozásra szakosodott sajtómunkások – megfélemlítéséről van szó.

A MÚOSZ Elnöksége elutasítja a Btk. szigorítását — írja közleményében az újságíró-szövetség Elnöksége. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Elnöksége a tényfeltáró újságírás, így a magyar sajtószabadság elleni támadásnak tekinti “az emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvénymódosítás” tervezetét.

A választási csalás miatt, a Bíróság döntésével megismételtetett időközi bajai választás, a választási kampány során tanúsított, vélhetően a választópolgárokat megfélemlítő magatartás, majd a “bajai videó” hamisításának még nem teljes körűen megismert körülményei, a törvényalkotó szándékával szemben épp a nyilvánossághoz jutás és a tényfeltáró újságírás feltételeinek javítását tenné szükségessé.

Bűncselekmény esetén a jelenlegi jogszabályok megfelelően biztosítják az eljárás lefolytatását és a szankciók alkalmazását. A tervezett törvénymódosítás a magyar állampolgárok jogát csorbítja azon tények megismerésében, amely a választások során a választói bizalom elnyerése érdekében történik. Ezt a tervezetet a magyar állampolgárok érdekében és a sajtószabadság védelmében elutasítja a MÚOSZ.

Igaza van a MÚOSZ-nak, és jó, hogy megszólalt. Ennél csak az lett volna jobb, ha ezt korábban is megteszi. És nem csupán ebben az ügyben, hanem minden más alkalommal, amikor sérült a sajtószabadság. Amikor hamisított, vagy éppen kiretusált a köztévé, vagy például, a szakmához méltatlan színvonalú, alákérdezéses interjúnak álcázott benyalások kerülnek a képernyőre.

Akkor a MÚOSZ szava a mostaninál erőteljesebben hallatszana. Nem csupán bajusz alatti kis motyogásként fogná fel a hatalom, mint ezt a mostani megszólalást, hanem olyan dörgedelemként, amelyre oda kell figyelni.

Forrás: Amerikai Népszava

Vissza...