Közpénzek egyházi zsebekeben

2013-10-29 15:40:28

Huszár Ágnes kitűnő írásában ismerteti a magyar állam és a Vatikán közötti korábbi megállapodás módosításának legújabb fejleményeit. Cikkét azzal zárja, hogy „2014 január elsejétől az egyházaknak már számlamásolatok beszerzésével sem kell fáradniuk: senki sem szólhat bele, mit csinálnak a (köz)pénzzel.”

A magam részéről nem értek egyet ezzel a meglehetősen borús összegzéssel. Mert tény, hogy a mai kormányzat orvul beleírta az ún. vallásszabadságról szóló törvényébe, hogy „az egyházi jogi személy hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti”, és hát hitéleti célú bevételnek minősül a személyi jövedelemadó 1 százalékának a felajánlása, ennek költségvetési kiegészítése, illetve a helyébe lépő juttatás, valamint az ingatlanjáradék és ennek kiegészítése. Az is tény, hogy a július végén elfogadott és januártól hatályos kormányrendelettel felülírják a számviteli törvényt, és ezután az egyházakra nem vonatkoznak a számviteli szabályok. Sőt, az is előfordulhat, hogy még az Állami Számvevőszékről, a legfőbb közpénzügyi ellenőrző szervről szóló törvényt is módosítják, hogy a jövőben az egyházak által felhasznált közpénzek ellenőrzésétől el legyen eltiltva. Mondom, mindez tény vagy elképzelhető. Főjön azonban emiatt a Számvevőszék feje.

Ezek a fejlemények azonban minket, állampolgárokat, oknyomozó és közönséges újságírókat, civil szervezeteket nem kell hogy  nyugtalanítsanak. Hiszen van nekünk egy kitűnő és gránitszilárdságú alaptörvényünk! Abban pedig fehéren-feketén ez áll: „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.” Úgyhogy aggodalomra semmi ok.

Kerekes Zsuzsa

Forrás: Galamus.hu

Vissza...