Több értelmiségi szembefordult az Együtt-PM-el

2013-10-28 19:44:49

Több, korábban Bajnai Gordonnal szimpatizáló balliberális értelmiségi jelentette be az utóbbi napokban, hogy törölteti magát az Együtt-PM támogatói közül.

Ludassy Mária filozófus ezt írta a Facebook-on: "Egy évvel ezelőtt aláírtam egy ívet, mely Bajnai Gordon politikai szerepvállalását üdvözli. Ezért vártam mostanáig, hogy valami erkölcsi elítélés-félét hallhatok Juhász Péter minősíthetetlen megnyilvánulásáról a Kuncze hazugság kapcsán /mely elhatárolódás oly hamar megszületett szobor ügyben, ami max. esztétikai problémát jelent/. Mivel semmi ilyen nem történt - a képmutató bocsánatkérést meg nem tartom hitelesnek - kérem, hogy nevemet és címemet töröljék az Együtt 2014 szimpatizánsai közül, mert egy rágalmazó moral insanityvel nem kívánok együtt szerepelni."

Ara-Kovács Attila, erdélyi származású filozófus pedig így fogalmazott: "Nem akartam nagydobra verni, mert magánügyemnek tartottam, hogy két nappal ezelőtt otthagytam az Együtt 2014 mozgalmat. Tagjuk ugyan sosem voltam, de szakértői támogatásomra számíthattak. A szakítás közvetlen oka Juhász Péter Együtt-alelnök botrányos szereplése volt az Egyenes beszédben. Ma azonban már más a helyzet. Most kaptam egy sajtó-meghívót, amiben bejelentik: az Együtt-PM Szövetség támogatja a nagy székely menetelést. A helyük tehát ott van a CÖF mellett. Úgy teszik magukévá a Fidesz nacionalizmusát, amiként a Fidesz a Jobbik rasszizmusát. Forog a gyomrom. Azért írtam e sorokat, nehogy valaki azt higgye, bármi közöm is lenne Bajnai Gordonhoz a jövőben. És szégyellem, hogy a múltban volt valamilyen szinten közöm."

Úgy tűnik tehát, hogy a Felcsúti Péter által elindított kilépési hullám folytatódott.

Nem csak az Együtt-PM október 23-a utáni kommunikációja verte ki a biztosítékot, hanem az is, hogy támogatja a Székely Menetet, amelynek politikai gazdája a Fidesz és a Jobbik. Sőt, közleményük szerint a pártszövetség képviselői részt is vesznek az Árpád-sávos zászlók alatt is menetelők rendezvényén. Parászka Boróka erdélyi publicista így kommentálta a hírt: "elmentek ti a jó édes demagóg sötét semmibe."

Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció nevében Niedermüller Péter alelnök közleménye arról szólt, hogy a DK "azt vallja, az autonómia szerves része az Európai Unió politikájának. Éppen ezért támogatják a minél szélesebb körű autonómiát, mivel annak megvalósulása hozzájárulhat a nemzeti kisebbségek kulturális és politikai jogainak erősítéséhez. "Ebben a szellemben utasítjuk el a kettős állampolgárságot és az azzal járó szavazati jogot" - fogalmaz a politikus. Mint írja, a DK olyan magyarságpolitika mellett kötelezte el magát, amely a jószomszédi kapcsolatokon, a határon túli magyarok és a szomszéd országok érdekeinek figyelembevételén alapul. Ezért felszólítják a magyarországi tüntetések résztvevőit, ne veszélyeztessék a székely autonómia ügyét felelőtlen magatartásukkal, nacionalista szónoklatokkal és szimbólumokkal.

Az Együtt-PM ezzel újabb gesztust tett a Fidesznek. Korábban az őszödi beszéd, a 2006-os őszi események és a határon túli magyarok állampolgárságáról is kiírt népszavazás kapcsán vették át Orbán Viktor és pártja álláspontját.

pe

Forrás: Hírhatár

Vissza...