Alig pår méterre beszélt egymåstól Gyurcsåny és Orbån

2013-10-22 19:14:48

Baja kapcsĂĄn senki ne mutogasson senkire, senki ne gyĂĄrtson összeeskĂŒvĂ©s-elmĂ©leteket, Ă©s legalĂĄbb a baloldal szereplƑi legyenek egymĂĄssal szolidĂĄrisak – mondta a DK elnöke.

A gyƑztes vĂĄlasztĂĄs utĂĄn a szabadabb joghoz elĂ©g pĂĄr hĂłnap, a gazdasĂĄgot nem veszĂ©lyeztetƑ könnyebb Ă©letre Ă©veket kell vĂĄrni; a baloldali sajtĂł ne jĂĄtsszon a Fidesz kottĂĄjĂĄbĂłl; BajĂĄn a bĂ­rĂłsĂĄg csak egy, a Fideszhez köthetƑ csalĂłt talĂĄlt; OrbĂĄn nem a politikusi gĂĄzsibĂłl szedte meg magĂĄt; nem zavarja, hogy oktĂłber 23.-ĂĄn egy liberĂĄlis szendvicsben kell szĂłnokolnia – GyurcsĂĄny Ferenc a HĂ©t Olajfa EgyesĂŒlet rendezvĂ©nyĂ©n beszĂ©lgetett NĂ©meth PĂ©terrel.

Megugrott az egy nĂ©gyzetmĂ©terre jutĂł titkosszolgĂĄk szĂĄma a KirĂĄly utcĂĄban – OrbĂĄn Viktor a rohamtempĂłban kisuvickolt zeneakadĂ©miĂĄt nyitotta meg. Alig pĂĄr mĂ©terrel arrĂ©bb a demokratikus ellenzĂ©k törzsközönsĂ©gĂ©t GyurcsĂĄny Ferenc „tartja szĂłval” – a Demokratikus KoalĂ­ciĂł elsƑ emberĂ©t a HĂ©t Olajfa EgyesĂŒlet invitĂĄlta. „Ha kapott volna meghĂ­vĂłt a zeneakadĂ©miĂĄra, akkor azt vĂĄlasztja, vagy idejön”, ironizĂĄl a kĂ©rdezƑ, NĂ©meth PĂ©ter. GyurcsĂĄny azonnal lecsapta a magas labdĂĄt, Ă©s mondta, hogy a zeneakadĂ©miĂĄt mĂ©g a szocialista kormĂĄnyok kezdtĂ©k felĂșjĂ­tani, az OrbĂĄn-kormĂĄny tagjai most csak pĂĄvĂĄskodnak benne. Persze ha kultĂșremberek lennĂ©nek, akkor meghĂ­vnĂĄk az elƑzƑ, jobbĂ­tĂł kormĂĄnyok tagjait is, de hĂĄt nem kultĂșremberek, summĂĄzott GyurcsĂĄny. NĂ©meth PĂ©ter azt tudakolta, mikor lesznek olyan ĂĄllapotok-e hazĂĄban, amikor egyĂŒtt ĂŒnnepelnek majd az egymĂĄst vĂĄltĂł politikai erƑk. „Akkor, ha levĂĄltjuk a Fideszt”, jelzi GyurcsĂĄny, hogy nincs kompromisszum, ugyanis a Fidesz nem vĂĄltozik.

És ha mĂĄr közössĂ©g, NĂ©meth PĂ©ter felidĂ©zte, hogy Bajnai Gordon Ă©s MesterhĂĄzy Attila alĂĄĂ­rt egy egyĂŒttmƱködĂ©st, Ășgyhogy a NĂ©pszava fƑszerkesztƑje arra kĂ­vĂĄncsi, nem Ă©rzi-e magĂĄt pĂĄriĂĄnak GyurcsĂĄny. A jobboldalon meg akarnak ölni, a baloldalon csak deportĂĄlni akarnak, riposztozik a DK elnöke. Aki szerint azok, akik nem fogadjĂĄk el Ƒt, azok többek között az elƑzƑ balos kormĂĄnyok teljesĂ­tmĂ©nyĂ©t nem akarjĂĄk megvĂ©deni. És arra a felvetĂ©sre, hogy Ƒ erƑs mondatokat monda, amelyek sokszor borĂ­tjĂĄk a bilit, GyurcsĂĄny annyit mondott, hogy igen. És mivel szerinte azt, aki menekĂŒl, hĂĄtulrĂłl szĂșrjĂĄk le, nyomban beszĂ©lni kezdett a kampĂĄnyfinanszĂ­rozĂĄsrĂłl, ami egyrĂ©szt a korrupciĂł melegĂĄgya, mĂĄsrĂ©szt a baloldal ne irtĂłzzon az igazsĂĄgtĂłl. Ugyanis a Fidesz nagy hazugsĂĄgait, magyarĂĄzza GyurcsĂĄny, kis hazugsĂĄgokkal nem lehet megverni, csakis az igazsĂĄggal – hiszen az ördögöket is csak az angyalok gyƑzhetik le. És Ășgy Ă©rzi, ezt bizonyĂ­tja, hogy egyre több embernek tetszik a DK megalkuvĂĄs nĂ©lkĂŒli hangneme – ami nem finomodik, mert egy ilyen hatalommal szemben alulmarad, aki nem mutat erƑt. Az ellenzĂ©k tĂĄmogatottsĂĄga pedig azĂ©rt nem nƑ, mert bizony nincs erƑs hangja. A DK nem alkuszik, Ă©s benn is lesz a parlamentben – GyurcsĂĄny biztosan 7-8 szĂĄzalĂ©kra szĂĄmĂ­t, de azt sem zĂĄrja ki, hogy 10 szĂĄzalĂ©knĂĄl is többet tud majd a formĂĄciĂłja.

Ami pedig az ellenzĂ©ki szövetsĂ©get illeti, a volt miniszterelnök szerint nem vĂ©letlenĂŒl apad azok szĂĄma nyĂĄr Ăłta, akik kormĂĄnyvĂĄltĂĄst akarnak, ugyanis nem jött lĂ©tre, egy minden erƑt tömörĂ­tƑ ellenzĂ©ki blokk – egy arccal. Mert olyan nincs, hogy a pĂĄstra egyik oldalrĂłl egy ember megy fel, a mĂĄsikon pedig egyszerre hĂĄrom ĂĄll ki. Ám az egysĂ©g nem mindenek fölött, figyelmeztetett GyurcsĂĄny, ugyanis amilyen tƱrhetetlen, hogy OrbĂĄn Viktor kisajĂĄtĂ­tja az orszĂĄgot, ugyanolyan baj, ha valaki kisajĂĄtĂ­tja, vagy legalĂĄbbis megprĂłbĂĄlja kisajĂĄtĂ­tani az ellenzĂ©ket. Az viszont nem baj, ha az ellenzĂ©k osztott, Ă©s erƑi kĂŒlönbözƑkĂ©pp gondolkodnak. A homogenitĂĄs ugyanis a „nagypĂĄrti logika”, Ă©rvelt a DK elsƑ embere. Aki Ă©pphogy nem örĂŒl annak, hogy az MSZP stagnĂĄl, az EgyĂŒtt-PM pedig zsugorodik.

Ami a jövƑ szövetsĂ©gi politikĂĄjĂĄt illeti, GyurcsĂĄny Ășgy Ă©rzi, hogy Ƒ egy ĂĄllati erƑs fickĂł, de senkit nem tud visszakĂ©nyszerĂ­teni a tĂĄrgyalĂłasztalhoz, de ezĂ©rt nem aggĂłdik, szerinte az Ă©let visszakĂ©nyszerĂ­ti a többieket az emlĂ­tett tĂĄrgyalĂłasztalhoz. Ha mĂ©gsem, akkor vesztĂŒnk, prĂłfĂ©tĂĄlt a volt miniszterelnök. Aki nem hiszi, hogy Ƒ egy veszĂ©lyes fickĂł lenne, Ă©s ezt közvĂ©lemĂ©ny-kutatĂĄsokkal argumentĂĄlja, hogy a kormĂĄnyvĂĄltĂĄst akarĂłk 70 szĂĄzalĂ©ka Ƒt akarja a DK Ă©lĂ©n lĂĄtni. És egyĂ©bkĂ©nt is, az Ƒszödi beszĂ©d az remek, az egyetlen baja, hogy nem vĂ©dte meg a baloldal. AmĂșgy meg a kampĂĄnyfinanszĂ­rozĂĄsrĂłl mondott mondatok is jĂłk, csak a többiek nem mernek szembe nĂ©zni az igazsĂĄgĂĄval. HibĂĄzni persze hibĂĄzott, többet is, gyakorol nĂ©mi önkritikĂĄt a volt miniszterelnök.

Annak pedig, hogy a baloldal kevĂ©sbĂ© kĂ©pes mozgĂłsĂ­tani rĂ©szben az ĂĄllampĂĄrti hagyomĂĄny az oka, ha Ășgy tetszik az apparĂĄtusi tradĂ­ciĂł – magyarĂĄn a baloldalon az elintĂ©zĂ©s mikĂ©ntje a fontos. Ezzel szemben a jobboldal megĂ©lt, emocionĂĄlis kötƑdĂ©sre alkalmat adĂł kampĂĄnyokat fojtatott, Ă©s behĂĄlĂłzta az orszĂĄgot. Nem vĂ©letlen, hogy most egyedĂŒl a DK kĂ©pes több ezer fƑs tömeget spontĂĄn mozgĂłsĂ­tani, mĂ­g az MSZP legfeljebb zĂĄrtkörƱ rendezvĂ©nyeket tart. E pontnĂĄl NĂ©meth PĂ©ter arrĂłl Ă©rdeklƑdött, nem tĂ©vedĂ©s-e azt hinni, hogy mert elmegy nyolcezer ember, az egĂ©sz orszĂĄg szereti. GyurcsĂĄny gyors fejszĂĄmolĂĄs utĂĄn arra jutott, hogy 300-400 ezer szavazĂłja biztos van, ami több mint a vĂĄlasztĂłk 5 szĂĄzalĂ©ka, mĂĄrpedig a Fidesznek 1990-ben Ă©pphogy volt ennyije. Az pedig csöppet sem zavarja GyurcsĂĄnyt, hogy az oktĂłber 23.-ai rendezvĂ©nyen Ƒ ötödikkĂ©nt szĂłl – egy liberĂĄlis szendvicsben, Kuncze GĂĄbor Ă©s Fodor GĂĄbor között.

Az embereket pedig akkor lehet mozgĂłsĂ­tani, ha baloldal egysĂ©get mutat, Ă©s csĂ­njĂĄn bĂĄnik a pĂ©nzben mĂ©rhetƑ Ă­gĂ©retekkel. Mert ahhoz, hogy Ășjra elinduljon a gazdasĂĄg, hogy az emberek ne vigyĂ©k ki a pĂ©nzĂŒket a burgenlandi spaarkassĂ©ba, ahhoz legalĂĄbb 2 Ă©v kell. Úgyhogy senki ne Ă­gĂ©rjen ingyenes felsƑoktatĂĄst, mert ezt az Ă­gĂ©retet kĂ©ptelensĂ©g tartani. MĂĄr csak azĂ©rt is, mert a költsĂ©gvetĂ©s komoly bajban van, elszĂĄll majd – a vĂĄlasztĂĄsi kiadĂĄsok okĂĄn. MĂĄrpedig GyurcsĂĄny szerint az orszĂĄg nem csalĂłdhat mĂ©g egyszer a baloldalban – rĂĄadĂĄsul Ășgy, hogy egy gyƑztes vĂĄlasztĂĄs utĂĄn itt marad egy erƑs ellenzĂ©ki pĂĄrt kƑkemĂ©ny gazdasĂĄgi- Ă©s mĂ©diabirodalommal. Úgyhogy, vonta le a következtetĂ©st GyurcsĂĄny, ha a vĂĄlasztĂłk is kiĂĄbrĂĄndulnak a balbĂłl, akkor az Ășj kormĂĄny nem Ă©li tĂșl 2016-ot sem.

NĂ©meth PĂ©ter szerint mindenkĂ©pp kemĂ©ny meccs lesz, hiszen az ellenzĂ©k – a tapasztalatok legalĂĄbbis ezt mutatjĂĄk – folyamatosan az utcĂĄn lesz, mĂĄrpedig ezt a helyzetet a balos kormĂĄnyok 2006 utĂĄn sem tudtak mit kezdeni. GyurcsĂĄny nem vitatja, hogy a 2006-os csalĂłdĂĄs kutyagumi lesz ahhoz kĂ©pest, amit akkor Ă©reznek majd, ha 2014-ben vesztenek – Ă­gy biztos benne, hogy forrni fognak az indulatok, Ășgyhogy nincs mese, kĂ©szĂŒlni kell az utcai jelenlĂ©tre. EgyelƑre azonban mĂĄs fenyegetĂ©ssel kell szĂĄmolni, mutat rĂĄ NĂ©meth PĂ©ter, hiszen a jelenlegi rezsim szĂ­vesen lĂĄtta volna rĂĄcs mögött – kĂ©rdĂ©s, hogy Ă©lte meg e kĂ­sĂ©rleteket a DK elnöke. Noha az ĂŒgyĂ©szsĂ©g egy rĂ©sze vĂ­gan egyĂŒttmƱködik a hatalommal, GyurcsĂĄnynak volt egy elƑnye, miszerint „nem követtem el bƱnt”. És volt egy mĂĄsik elƑnye: a koncepciĂłs perekbƑl Ășgy könnyebb szabadulni, ha valaki mögött politikai erƑ ĂĄll. AzĂ©rt nem emeltek vĂĄdat ellenem, mert nem talĂĄltak ĂŒgyĂ©szt, aki alĂĄ merte volna Ă­rni a vonatkozĂł papĂ­rt – hiszen azzal kellett volna szĂĄmolnia, hogy hatalomvĂĄltĂĄs esetĂ©n felelƑssĂ©gre vonjĂĄk. Ami a Fidesz embereit illeti, lesz, akit el lehet tĂĄvolĂ­tani, lesz, akit nem, mondta lakonikusan GyurcsĂĄny, de többet nem ĂĄrult el, hisz sajĂĄt szavai szerint „marha lenne“, ha felfednĂ© a mĂłdszereit. De az biztos, hogy a kĂŒlönbözƑ intĂ©zmĂ©nyek fĂŒggetlensĂ©gĂ©nek helyreĂĄllĂ­tĂĄsa szĂĄmos esetben szemĂ©lyi vĂĄltĂĄst igĂ©nyelnek.

A gyƑzelem utĂĄn egyĂ©bkĂ©nt a legfontosabb, hogy ƑrĂŒlt destabilizĂĄciĂłs szĂĄndĂ©k mellett sikerĂŒljön megƑrizni a nyugalmat – ez nem rendfenntartĂłi, hanem politikai kĂ©rdĂ©s. A köztĂĄrsasĂĄg ĂșjraĂ©pĂ­tĂ©se pedig azt jelenti, hogy a kormĂĄny megszĂŒnteti az orszĂĄg ideolĂłgiai ĂĄtnevelƑ-tĂĄbor jellegĂ©t, ugyanis ez a jobboldaliak hazĂĄja is, akkor is, ha a baloldal kormĂĄnyoz. Mert senkit ne köpjenek le, ha Magyar Nemzetet olvas a villamoson – Ășgy, ahogy most azoknak szĂłlnak be, akik NĂ©pszavĂĄt böngĂ©sznek a buszon. És persze nagyon fontos, hogy felĂŒlrƑl milyen pĂ©lda szivĂĄrog le a tĂĄrsadalomba – hisz az alaptörvĂ©ny szerint szinte csak a keresztĂ©ny-konzervatĂ­v ember a hazafi, sƑt egyĂĄltalĂĄn az ember. De ugyanez a szellem köszön vissza az erkölcstan könyvekbƑl, ahol olyan kitĂ©telek szerepelnek, hogy a farmer hordĂĄsa a szabadossĂĄgot jelzi. Amit pedig az abortuszrĂłl Ă­r, az egyĂ©rtelmƱen jelzi, hogy nem egy erkölcstan tankönyvrƑl van szĂł, hanem egy szoft katolikus hittanrĂłl. A mindennapok viszont tĂ©nyleg nem lesznek gyorsan jobbak, mert a szabadabb joghoz elĂ©g pĂĄr hĂłnap, a gazdasĂĄgot nem veszĂ©lyeztetƑ könnyebb Ă©let mĂ©g Ă©vek kĂ©rdĂ©se – nagyjĂĄbĂłl a ciklus vĂ©gĂ©re lehet Ă©rdemi lĂ©pĂ©seket hozni, akkora baj.

A legfontosabb aktuĂĄlpolitikai ĂŒgyrƑl GyurcsĂĄny Ferenc annyit mondott: a DK mindent megtett, amit kellett, hiszen kitette a pĂĄrtbĂłl a videĂłbotrĂĄnyban Ă©rintett, megtĂ©vedt tagjĂĄt. Azt viszont egyĂ©rtelmƱnek tartja, hogy a Fidesz malmĂĄra hajtja a vizet az egĂ©sz ĂŒgy. RĂĄadĂĄsul a DK elnöke semmilyen politikai szĂĄlat nem vĂ©l felfedezni, szerinte arrĂłl van szĂł, hogy nehĂ©z helyzetƱ emberek segĂ­teni akartak vagy pĂ©nzt szerettek volna keresni. Úgyhogy senki ne mutogasson senkire, senki ne gyĂĄrtson összeeskĂŒvĂ©s-elmĂ©leteket, Ă©s legalĂĄbb a baloldal szereplƑi legyenek egymĂĄssal szolidĂĄrisak, illetve a baloldali sajtĂł ne tartsa napirenden az ĂŒgyet zĂĄrta rövidre GyurcsĂĄny. Majd mĂ©g annyit hozzĂĄtett: hĂĄnyszor kĂ©rdezte meg a HĂ­rTV, hogy OrbĂĄn Ășr, a maga veje tĂ©nyleg törvĂ©nytelenĂŒl vĂĄgatott ki Ă©s lopott fĂĄkat. A baloldali sajtĂł ne jĂĄtsszon a Fidesz kottĂĄjĂĄbĂłl, hanem azt hangsĂșlyozza, hogy BajĂĄn a bĂ­rĂłsĂĄg egyetlen csalĂłt talĂĄlt, Ă©s az a Fideszhez köthetƑ. No Ă©s persze arrĂłl is beszĂ©lni kell, hogy az az OrbĂĄn Viktor az orszĂĄg egyik leggazdagabb elnöke, aki az egyetem Ăłta csak politikĂĄval foglalkozott – csakhogy a miniszterelnöki fizetĂ©sbƑl bizony nem futnĂĄ budai villĂĄra, felcsĂști portĂĄra Ă©s mĂ©g sok-sok mĂĄs vagyontĂĄrgyra.

És a mĂ©diafölĂ©ny ellenĂ©re igenis meg lehet talĂĄlni a csatornĂĄkat, bizonykodott GyurcsĂĄny, a KĂĄdĂĄr-rendszer is bukott, noha sokkal jobban uralta a sajtĂłt. A lĂ©nyeg a volt miniszterelnök szerint az, hogy nem szabad rutinbĂłl nyomni az ĂŒgyeket, vĂ©gig kell kopogtatni a lakĂĄsokat, lĂĄtvĂĄnyos akciĂłk kellenek, mert a közlemĂ©nypolitizĂĄlĂĄs lejĂĄrt. És pĂ©ldĂĄul politikai botrĂĄnyt kell csinĂĄlni, ha a köztĂ©vĂ© a demokratikus ellenzĂ©k oktĂłber 23.-ai nem hajlandĂł beharangozni, mikĂ©pp a Fidesz-közeli bĂ©kemenetre rohamtempĂłban mozgĂłsĂ­t. Sokkal több eszköz ĂĄll a baloldal rendelkezĂ©sĂ©re, mint annak szereplƑi hinnĂ©k, vĂ©lekedett GyurcsĂĄny – pĂ©ldĂĄul egy ilyen szituĂĄciĂłban a balos lapoknak egyszerre kell fellĂ©pni, szĂłrĂłlapokkal kell elĂĄrasztani a vĂĄrost, fĂłrumok tömegeit kell tartani Ă©s Ă­gy tovĂĄbb.

nepszava.hu

Vissza...