Vidéken is odafigyelnek a problémákra (no és a Fidesz?)

2013-10-19 13:35:33

„Azért büszke vagyok a veszprémiekre és a Veszprém megyeiekre. Miközben a Veszprémi 7 Nap pénteki számában meglehetősen negatív beállításban foglalkoznak a hajléktalanproblémákkal, a Napló voks rovatából az derül ki, hogy a józan többség elutasítja a hajléktalanok "üldözését".

Arra a kérdésre, hogy "Mit szól, hogy börtön is járhat az utcán lakásért?", 59 % azt mondja, " Nem így képzelem a rendet, oldja meg a szociális ellátás a lakhatásukat!" Szerintem is elég adót fizetünk arra, hogy jusson a hajléktalanok ellátására belőle. Ti mernétek egy éjszakát eltölteni az utcán, akár a társaságomban? Ha van bátorságotok hozzá, október 17-én kipróbálhatjuk!”

Mindezt október 6-án írtam bejegyzésként a közösségi oldalamra. S végül is október 18-án, egy éjszakára több barátommal együtt hajléktalanná váltam.

2013. október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja. Ma, amikor az országunkban bűn szegénynek lenni, amikor lenézik és megvetik a szegényeket, amikor börtönnel fenyegetik a hajléktalanokat, kötelességemnek érzem kifejezni, nem értek egyet ezzel a kormányzati szinten is osztott nézettel.

Alig egy héttel ezelőtt ezzel a felhívással kerestem partnereket az akcióhoz.

2013. október 18-án pénteken éjszaka 22.00-től szombaton reggel 06 óráig a Jutasi -Budapesti útnál épült körforgalom aluljárójában, a Szilágyi László utcagalériában jelenlétemmel kívánok tiltakozni a hajléktalanok és a szegények üldözése ellen. (Azért ekkor, mert talán ezen a napon többen tudnak eljönni, hisz másnap reggel nem kell munkába állniuk.) Szeretném ezzel a demonstrációval arra felhívni a figyelmet, hogy azonnali lépések megtételére van szükség az egész magyar társadalom számára beláthatatlan mértékű katasztrófa megelőzése érdekében.

Mint a Világos Veszprémért Mozgalom tagja, tudom, hogy pár barátom velem kíván tartani ezen az éjszakán. Amennyiben Te is szeretnéd ezt tenni, kérlek jelezd a számomra a lehető legrövidebb időn belül. Nem kell az egész éjszakát ott töltened. Annak is örülnék, ha egy-két órára az éjszaka folyamán oda tudnál jönni és segítenél jelenléteddel abban, hogy kitarthassak, barátaimmal együtt kitarthassunk az eredeti szándékunk mellett.

Nem kellett csalódom. Egyre több a „világos” veszprémi, Veszprém megyei. Nem csak a ViVe tagjai (akikkel együtt már bizonyítottunk tavaly szeptember 8-án, vagy idén februárban is), hanem egyéb civil szervezetek tagjai és a helyi ellenzéki pártok szimpatizánsai is csatlakoztak az akcióhoz. ( Itt voltak megint a Józan Ész Társaság, a Lokálpatrióták tagjai, a Demokratikus Koalíció, a Szolidaritás, a Szociáldemokraták legaktívabb tagjai is.)

S ennél sokkal fontosabb, a rendezvényen ott voltak a leginkább érintettek is. Volt hajléktalanok többen is. Hornák Zoltán Endre, aki a veszprémi hajléktalan élet ikonikus alakja.

Gyakran ír a megyei napilapnak olvasói leveleket és írásai rendszeresen jelennek meg a hajléktalanok kiadványában a Flaszterban. Ott volt egy Veszprémben 8 évig az utcán élő házaspár, akik sikeresen tértek vissza saját otthonba az utcáról. Ma van munkájuk, igaz hitelük is, amivel küzdenek. Szótlanul, szinte tátott szájjal hallgatták az aluljáróban tiltakozásként éjszakázók az életük történetét. Megismerhettük egy névtelenséget kérő református lelkész levelét, aki fontos üzenetet küldött a számunkra. A Regina Mundi Római Katolikus Plébánia világi elnöke, Demény Anna igazán tanulságos intelmeket, szemelvényeket osztott meg a jelenlévőkkel. A Hit gyülekezetének tagjai is hoztak lelket melengető gondolatokat. Sok fiatal is meglátogatott minket, szolidaritásukat így kifejezve az éjszaka folyamán.

Elhangzott lelkes amatőrök közvetítésében több költemény, írás József Attilától és Erdős Virágtól is.

S éjfélkor megemlékeztünk Szilágyi Lászlóról, az utcagaléria névadójáról, akinek a születésnapja érdekes módon egybeesik a szegénység elleni küzdelem világnapjával. A veszprémi utcaszolgálat még csak telefonos ügyeletet tart, hiszen még nem gyakoriak az éjszakai fagyok. S bár hívtuk előadónak az utcai szolgálat és a hajléktalanellátás szakembereit is, személyesen ők nem tudtak eljönni, de segítésül küldtek olyan anyagokat, ami a helyi ellátás formáiról adott számunkra fontos információkat. Veszprém polgármesterét is hívtam. Szinte baráti módon. Sajnos nem válaszolt a meghívásra és végül el sem jött közünk. Őszintén sajnálom. Lett volna mit megbeszélni vele.

Most azon törhetjük a fejünket, hogyan segítünk Szilágyi Laci elhanyagolt sírját a figyelem középpontjába állítani, s így elérni annak rendbehozatalát. Ha már hasznot próbál húzni a város az önmaga ellen forduló művész halálából, legalább erre fordíthat még kellő figyelmet. Na, de erről majd legközelebb!

Itt olvashat az éjszaka történtekről a Várpalotablog percről-percre rovatában.

Demény Anna közvetítésével az aluljáróban éjszakázók számára: az első olvasmány a Bibliából volt, Szent Lukács apostol evangéliumából A dúsgazdag és a szegény Lázár története (Lk 16,19-31). A hozzá tartozó elmélkedést Dr. Kocsis Imrétől, a Pázmány egyetem biblikus professzorától hozta el számunkra a világi elnök, amelynek címe: Szegényekkel és gazdagokkal kapcsolatos példabeszédek. (Megjelent: Jeromos füzetek, 2013, 93. szám) A második szemelvény Kunszabó Zoltán diakónustól származik: A hit útja: Megtérés a szegényekhez. (Ez a cikk az Új Ember hetilap legújabb számában jelent meg). A Szent Máté apostoltól vett idézet köré épül: "Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, nekem tettétek." (Mt 25,40).

S két részlet a református lelkész leveléből: „Jelen céljaiddal maximálisan egyetértek és azt támogatom a magam módján, ezzel az e-maillel. Sajnálom, hogy nem tarthatok Veled, Veletek, de jelen feszült politikai és társadalmi helyzetben van néhány olyan szitokszó, amellyel riogatni lehet az embereket és ezt én nem tartom helyesnek. Nem tartom üdvösnek azt sem, hogy politikai nézetkülönbségek miatt egyikünk nyíltan, nyilvánosan nem képviselheti a másik oldalon álló embert a közös társadalmi problémák megoldásában, mint amilyen a szegénység, vagy a hajléktalankérdés; mert rögtön megbélyegeznék.

„Nem a nélkülözés mondatja ezt velem, mert én megtanultam, hogy körülményeim között elégedett legyek. Tudok szűkölködni és tudok bővölködni is. Egészen be vagyok avatva mindenbe,jóllakásba és éhezésbe, a bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem. Mégis jól tettétek, hogy közösséget vállaltatok velem nyomorúságomban.” (Pál apostol Filippi levele 4. részének 11 versétől kezdődő és 14. versig tartó szakasza)

Barátsággal és tisztelettel: egy református lelkész

A Hit gyülekezetének üzenete az volt a számunkra: "Nyisd meg a te szádat, ítélj igazságot; forgasd ügyét a szegénynek és a szűkölködőnek!" (Pédabeszédek: 31.-9.)

S végül egy mai bejegyzésem a Facebookon a tegnap történtek újabb tanulságául:

Nagyon remélem, hogy ebben a városban nem az a szellemiség van éppen eluralkodóban, hogy "a halott művész a jó művész". Tegnap éjjel a szegények elleni küzdelem erősítése érdekében virrasztottunk a Szilágyi László utcagalériában. Nagy garral, Eu-s pénzből és az adófizetők adóforintjaiból létrehozva a helyszínt, adta át a Fideszes városvezetés nemrég a galériát. Tegnap éjjel nem ért rá a polgármester a szegények és a hajléktalanok kirekesztése miatt megszervezett tiltakozásunkon megjelenni. Pedig Lackó is szegény volt, akár a templom egere. S egész életében csak nélkülözött. S még a sírjának a látványa is ezt sugallja. A halottak napjához közeledve, talán megszólal a döntéshozókban a lelkiismeret és lesz arra is némi aprópénz, hogy a művész sírját rendbe tegyék. Ha nem megy, majd mi megint szervezkedünk. Így írt tegnap erről az özvegy a Facén."Lackó sírja, ma. Ideje volna már körbekeríteni, kicsit kipofozni...sajnos nekem nincs lehetőségem csak ha valaki kocsival odavinne szerszámokkal, virágfölddel, sír körbekerítésére alkalmas kis fakerítéskével.....Szerencsére azért a lila virág széppé varázsolta ,de többet érdemelne! Néha kigazolom mikor arra járok de nem jutok el elégszer ahhoz hogy szép is maradjon.
Tegnap volt szülinapja- lett volna- hát nem tolongott ott a város....az látszana."

 

Vissza...