A válasz elodázása

2013-10-16 15:39:59

A szociális temetkezéssel már többször is foglalkoztam testületi üléseken. Az előzmények itt olvashatóak el. Töredelmesen bevallom, akkoriban is kevertem a köztemetés és a szociális temetés fogalmát. (Amint azt tapasztaltam is, az eddigiek során nem csak én használtam a kétféle fogalmat némileg pontatlanul.)

Akkoriban a polgármester nem erre az indokra hivatkozva kerülte meg Varju László országgyűlési képviselőnek a hozzá intézett és általam is közvetített kérdéseire a választ. Jobb érv nem lévén ezúttal így hárította el a polgármester, hogy személyes véleményét kifejtse erről az igencsak embertelen (országgyűlési) döntésről.

Mindez nem akadályoz meg abban, hogy amikor majd megjelenik a végrehajtási utasítás, akkor ismét megkérdezzem, miként éli ezt meg Porga Gyula személyesen. A polgármester nem hivatalnok. A polgármester a város első embere, akinek bizonyos döntésekről kell legyen személyes véleménye is. Ha nem meri vállalni, az bizony kellemetlen.

Íme a szeptember közepén feltett kérdéseim és itt olvashatja el a polgármesteri választ.

Tisztelt Polgármester úr!  A 2013. szeptember 12-i közgyűlésen jeleztem, hogy miután a törvényalkotó az őszi ülésszak kezdetén elfogadta a temetkezésről szóló törvény módosítását, ismét fel fogom tenni azt a kérdésemet, hogy: „Kivitelezhetőnek tartja-e azt az elgondolást, hogy köztemetés esetén az elhunyt Ptk. szerinti hozzátartozóit a temetési előkészületek egyes fázisaiban (a halott mosdatása, öltöztetése, a sír megásása, stb.) való közreműködésre kötelezzék?” Mivel időközben olyan információ is a tudomásomra jutott, hogy Veszprém városában az az elképzelés, hogy a köztemetések helyszínéül a Kádártai temetőt jelölik ki, kérem arra is válaszoljon, valóban igaz-e ez az értesülés? Amennyiben igen, kérem indokolja meg, mi az oka annak, hogy ez az elképzelés szóba került és egyetért-e Ön azzal, hogy Veszprémben csak egy temető álljon rendelkezésére azoknak, akik anyagi okok miatt hozzátartozóik köztemetését kénytelenek igényelni? Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel: Katanics Sándor (képviselő)

Vissza...