DK-kongresszus – GyurcsĂĄny: a DK radikĂĄlisan elutasĂ­tja OrbĂĄn Viktor rendszerĂ©t

2013-10-13 13:09:39

GyurcsĂĄny Ferenc a Demokratikus KoalĂ­ciĂł budapesti tisztĂșjĂ­tĂł kongresszusĂĄn beszĂ©lt, ahol egyetlen jelöltkĂ©nt vĂĄlasztottĂĄk meg Ășjra a pĂĄrt elnökĂ©nek. A szervezƑk szerint a szavazĂłlapot 1046-an vettĂ©k fel, GyurcsĂĄny Ferencre 1024 Ă©rvĂ©nyes voksot adtak le.

A kongresszus öt alelnököt is vĂĄlasztott, a posztot eddig is betöltƑ MolnĂĄr Csaba (1019 szavazat), Bauer TamĂĄs (1002), NiedermĂŒller PĂ©ter (1012) Ă©s Debreczeni JĂłzsef (1009) mellett Vadai Ágnes (998) kapott bizalmat. A rendezvĂ©ny vĂ©gĂ©n egyenkĂ©nt a szĂ­npad elĂ© szĂłlĂ­tottĂĄk a pĂĄrt 106 kĂ©pviselƑjelöltjĂ©t is, akiket GyurcsĂĄny Ă©s az alelnökök köszöntöttek. GyurcsĂĄny beszĂ©de (az MTI tudĂłsĂ­tĂĄsa alapjĂĄn):

– A DK OrbĂĄn Viktor rendszerĂ©nek legĂĄdĂĄzabb ellenfele. OrbĂĄn Viktor önkĂ©nyĂ©nek elutasĂ­tĂĄsĂĄban radikĂĄlisnak tartjĂĄk magukat, a kormĂĄny levĂĄltĂĄsa utĂĄn azonban mĂ©rsĂ©kelt balközĂ©p, polgĂĄri politikĂĄt szeretnĂ©nek folytatni.

– A Fideszt könnyebb lesz legyƑzniĂŒk a jövƑ Ă©vi vĂĄlasztĂĄson, mint utĂĄna a „köztĂĄrsasĂĄg ĂșjraalapĂ­tĂĄsĂĄval” szabadsĂĄgot, nyugalmat Ă©s prosperitĂĄst hozni az orszĂĄgnak.

– „Mi az, hogy nyolc Ă©v! Nyolc gĂłl!” „Ami megtörtĂ©nik a futballban, ugyanaz fog törtĂ©nni ezzel a kormĂĄnnyal is”, mert „akarni nem elĂ©g, tudni is kell”.

– „HĂĄborĂș, vagy bĂ©ke”, ez a jövƑ Ă©vi vĂĄlasztĂĄs egyik fƑ kĂ©rdĂ©se, mert OrbĂĄn Viktor folyamatosan hadban ĂĄll az orszĂĄg mĂșltjĂĄval, BrĂŒsszellel, a befektetƑkkel Ă©s a mĂĄskĂ©pp gondolkodĂł demokratĂĄkkal. EzĂ©rt nem csak a miniszterelnök szemĂ©lyĂ©vel, hanem az „orbĂĄnizmus” jelensĂ©gĂ©vel ĂĄllnak szemben, amely nem megoldani akarja a problĂ©mĂĄkat, csak „eltakarĂ­tani” az egyet nem Ă©rtƑket. „EzĂ©rt nem csinĂĄlhatjuk ugyanazt, mint Ƒk”, mert az orbĂĄnizmussal nem Ă©pĂŒl, hanem tönkremegy az orszĂĄg

– A vĂĄlasztĂĄs utĂĄn nem nyerhet az orszĂĄg egyik fele, ezĂ©rt kormĂĄnyra kerĂŒlve mindenkire tekintettel lesznek, hiszen mindenkit magyarnak tartanak majd, aki annak vallja magĂĄt.

– MĂ­g OrbĂĄn Viktor keresztĂ©ny, addig Ƒk szabad MagyarorszĂĄgot akarnak. Ugyanis a szabad MagyarorszĂĄgon keresztĂ©nynek is lehet lenni, a keresztĂ©ny MagyarorszĂĄgon azonban nincs szabadsĂĄg.

– A DK-nak nincs problĂ©mĂĄja az istenhittel. „Csak nincs hozzĂĄ közöm”, mert a vallĂĄsos kötƑdĂ©st a legszentebb magĂĄnĂŒgynek tekinti. A „politikai klerikalizmus” azonban elĂ­tĂ©lendƑ, hiszen ennek Ferenc pĂĄpa szerint sincs semmi köze a keresztĂ©nysĂ©ghez. A vallĂĄsra hivatkozĂł politizĂĄlĂĄs milliĂłk Ƒszinte hitĂ©vel törtĂ©nƑ „ócska jĂĄtszadozĂĄs”, a „hit Ă©s a lĂ©lek elĂĄrulĂĄsa”.

– Össze kell törni a „szervezett felvilĂĄg rendszerĂ©t”, mert bĂĄr eddig a lopĂĄs bƱnnek szĂĄmĂ­tott, mostanra mĂĄr „törvĂ©nyhozĂĄsi normĂĄvá” vĂĄltozott. A kormĂĄnyon lĂ©vƑk annak Ă©rdekĂ©ben hoznak tudatosan törvĂ©nyeket, hogy egyes gazdasĂĄgi csoportoknak vagy szereplƑknek elƑnyöket teremtsenek.

– Az orszĂĄg erkölcsileg, szociĂĄlisan, kulturĂĄlisan, gazdasĂĄgilag Ă©s politikailag is meggyötört ĂĄllapotban van. MagyarorszĂĄgon a lakossĂĄg 44 szĂĄzalĂ©ka a szegĂ©nysĂ©gi kĂŒszöb alatt Ă©l, ami utoljĂĄra Horthy MiklĂłs kormĂĄnyzĂĄsa alatt törtĂ©nt meg. A Medgyessy-, GyurcsĂĄny- Ă©s Bajnai-kormĂĄnyok alatt – hĂșsz Ă©v utĂĄn elƑször – csökkentek a kĂŒlönbsĂ©gek a leggazdagabbak Ă©s a legszegĂ©nyebbek között. Most is olyan vilĂĄgot szeretnĂ©nek, ahol a szegĂ©nysĂ©g nem bƱn, ugyanis ma a kormĂĄny bƱnözƑkĂ©nt kezeli a szegĂ©nyeket.

– „FelszabadĂ­tjĂĄk” a közkultĂșrĂĄt Ă©s szabaddĂĄ teszik a mƱvĂ©szeti Ă©letet.

– A rĂ©giĂłban sehol nem fektetnek be olyan kevĂ©s mƱködƑ tƑkĂ©t, sehol sem olyan alacsony a beruhĂĄzĂĄsi hĂĄnyad, mint MagyarorszĂĄgon. „OrbĂĄn olyan orszĂĄgot fog örökĂŒl hagyni”, amelyben mĂ©g 2016-ban is legfeljebb csak szerĂ©ny gazdasĂĄgi növekedĂ©sre lehet szĂĄmĂ­tani. MuszĂĄj megmondani a vĂĄlasztĂłknak, hogy sajnos mĂ©g jĂł ideig „cudar Ă©vek jönnek”.

– A DK a kampĂĄnyban nem több pĂ©nzt, hanem „egy jobb vilĂĄgot” szeretne Ă­gĂ©rni a vĂĄlasztĂłknak, egy olyan vilĂĄgot, ahol a sajĂĄt teljesĂ­tmĂ©ny Ă©s a közös teljesĂ­tmĂ©ny alapjĂĄn bĂĄrki jobban Ă©lhet.

– Olyan orszĂĄgot kĂ©pzelnek el, ahol „bĂĄtran lehet nƑnek lenni”, ahol sokfajta nƑi szerep van, Ă©s mindenki eldöntheti, hogy közĂŒlĂŒk melyiket vĂĄlasztja. „A miniszterelnök Ășr meg a pĂĄrtja tƱnjön el errƑl a terĂŒletrƑl.”

– A jövƑ Ă©vi vĂĄlasztĂĄs elƑtt a DK önbizalma Ă©s a tĂĄmogatottsĂĄga is növekszik. „Van ugyan nĂ©mi rivalizĂĄlĂĄs” az ellenzĂ©ki oldalon, de sajĂĄt Ă©rdekĂŒk, hogy az MSZP Ă©s az EgyĂŒtt–PM szövetsĂ©g is erƑs legyen. Mert ha bĂĄrmelyikĂŒk elbukik, akkor az elveszĂ­tett szavazatok hiĂĄnyozni fognak a közösbƑl. „EgyelƑre mĂ©g” kĂŒlön listĂĄkon fognak indulni, azt hasznĂĄljĂĄk ki, hogy a vĂĄlasztĂłk sokfajta ellenzĂ©ki karaktert lĂĄttak. Ám a legjobb lehetƑsĂ©g mĂ©gis az lenne, ha nemcsak egy szĂ­npadon tudnĂĄnak egyĂŒtt ĂĄllni, hanem közösen tudnĂĄnak megkĂŒzdeni „nem OrbĂĄn ellen, neki elƑbb utĂłbb vĂ©ge lesz, hanem MagyarorszĂĄgĂ©rt”.

(A DK kongresszusa nyilvĂĄnos rĂ©szĂ©n vendĂ©gkĂ©nt mĂĄs pĂĄrtok Ă©s szervezetek kĂ©pviselƑi is megjelentek. Az MSZP-t HorvĂĄth Csaba Ă©s Kunhalmi Ágnes elnöksĂ©gi tagok, az EgyĂŒtt–PM-et KĂłnya PĂ©ter tĂĄrselnök, a Magyar LiberĂĄlis PĂĄrtot a szervezet budapesti vezetƑje, Szabadai Viktor, a KözmunkĂĄsok SzakszervezetĂ©t pedig KordĂĄs LĂĄszlĂł fƑtitkĂĄr kĂ©pviselte.)

(A kongresszus krédója itt olvasható.)

ForrĂĄs: Galamus.hu

Vissza...