Elutasították Sepelevék menedékkérelmét

2013-10-11 18:32:12

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pénteken kihirdetett határozatával elutasította Olekszandr Sepelev és felesége menedékkérelmét. A Budapesten kiadatási letartóztatásban lévő ukrán ellenzéki politikus beadványát érdemben nem is vizsgálták: a verdikt szerint a házaspár kanadai állampolgársággal is rendelkezik, ami kizárja, hogy Magyarországon menekültstátuszt kapjanak. Sepelevék bírósághoz fordulnak.

A kiadatási letartóztatásban lévő Sepelevéknek pénteken a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársa olvasta fel a börtönben az első fokú határozatot, amely szerint a BÁH elutasította az ukrán ellenzéki politikus és felesége menedékjogi kérelmét. A döntéshozók nem vizsgálták részletesen a kérelemben foglaltakat, az elutasítás indokaként azt fogalmazták meg, hogy a házaspár kanadai állampolgársággal is rendelkezik, márpedig ilyen esetekben a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé a menekültstátusz megadását.

Mint ismert, Sepelevet és feleségét egy Interpol-körözés alapján július 4-én egy budapesti étteremben fogták el. Sepelev politikai menedékjogot kért Magyarországtól, az ukrán hatóságok ugyanakkor kiadatási kérelemmel fordultak a Fővárosi Törvényszékhez azzal az indokkal, hogy Sepelevék súlyos bűncselekményeket (gyilkossági kísérlet, sikkasztás, pénzmosás) követtek el Ukrajnában. A házaspár tagadja a vádakat, szerintük az ukrán hatóságok politikai okokból koncepciós eljárásra készülnek ellenük.

Bősze Ferenc, Sepelevék magyarországi jogi képviselője kérdésünkre közölte: a BÁH elutasító határozatával szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a bírósághoz. Mint mondta, a BÁH anélkül hozta meg a döntését, hogy meggyőződött volna arról, Sepelevék valóban kanadai állampolgárok-e. Tény - tette hozzá -, hogy a budapesti kanadai nagykövetség idén júliusban a letartóztatásban lévő házaspártól bekérte a kanadai útlevelüket, ugyanakkor annak nincs nyoma, hogy a magyar hatóság nyilatkoztatta volna a kanadai külképviseletet Sepelevék állampolgárságáról.

Bősze Ferenc elmondta, mivel a menekültstátuszról ezek után csak a bíróság dönthet jogerősen, így a Fővárosi Törvényszéken zajló kiadatási eljárásban október 18-ára kiírt tárgyalást minden bizonnyal el fogják halasztani.

Az ukrán politikus környezetéből származó információink szerint a BÁH formai hibát is vétett az eljárás során, amikor határidőn túl adta postára a részletes vizsgálati eljárásról szóló határozatát, ami - egyes szakértők szerint - akár azt is jelentheti, hogy megadottnak kell tekinteni a menekültstátuszt.

Forrsá: Nol.hu

Vissza...