Szállodaépítéshez vásárolja az ingatlanokat az Orbán-család?

2013-10-04 15:00:27

Orbán Viktor kormányfő házat vásárolt Felcsúton – értesült a Népszabadság. Lapunk úgy tudja, a vételár 18 millió forint volt. A miniszterelnök tulajdonjog-bejegyzési kérelmét szeptember 17-én nyújtották be a Bicskei Járási Földhivatalhoz.

A 2079 négyzetméter kivett lakóház, udvar besorolású ingatlan jobb oldali szomszédja az édesapa, Orbán Győző háza, aki ezt 2010 nyarán, a választások után vásárolta. Ehhez az öreg házhoz hozzá sem nyúlt az elmúlt három évben. Orbán Viktor új házának bal oldali szomszédja a felesége ingatlana, amit még az első Orbán-kormány idején vett. A házat lebontották, újat építettek rá. Ehhez Lévai Anikó a szüleitől kapott 2 millió 439 ezer forint kölcsönt, továbbá ötmillió forint svájcifrank-alapú hitelt vett föl.

A három ingatlantól karnyújtásnyira épül 2,8 milliárd forintos tao-támogatással a felcsúti stadion. Ezen még azok is csodálkoznak, akik tisztában vannak a magyar kormányfő fociimádatával, hiszen felcsúti házára szinte „rátapad” a stadionmonstrum. Az pedig túlzás, hogy Orbán Viktor a saját ablakából szeretné nézni a meccseket – a stadion zárt betonrengetegébe egyetlen ablakukból sem lehet belátni.

A talányra azonban feloldást adhat Orbán Viktor egy korábbi nyilatkozata. A miniszterelnök kevesellte a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport Hotelének befogadóképességét, hiszen az önmagában nem képes megfelelni a megnövekedett igényeknek. E welness-szálloda a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kezelésébe vett alcsúti arborétum mellett található. A stadiont és az arborétumot az újra indított felcsúti kisvasút köti majd össze. Ezt az Orbán-kormány egy mostani döntésével tette kiemelt projektté, a felújítást 600 millió forinttal támogatja.

A miniszterelnök a nyilatkozatában azt mondta, hogy – idézzük – „egy kis háromcsillagos panziónk már van, most éppen a Békéscsaba készül nálunk, de valahol itt, a pályák végén, ahol a természet kezdődik, kellene egy komolyabb szállodát is építenünk, hogy a legnagyobb klubok is el tudjanak jönni, és edzőtáborként használni a Puskás akadémiát. Ha üzletileg is ki akarjuk hozni az egyébként nonprofit alapítványból a létesítményekben rejlő lehetőségeket, még sokat kell dolgoznunk. De már közel vagyunk ahhoz, hogy büszkék lehessünk arra, amit létrehoztunk.”

Ezt 2012 júliusában nyilatkozta az akadémia honlapjának a Futball a mi játékunk címmel közölt „évértékelő” interjúban. Nos, egy komolyabb szálloda kialakításához megvan a kellő terület. A miniszterelnök felesége már korábban, több lépcsőben megszerezte a ház alatt lévő apró nádasokat-szántókat, s júniusban két, háromhektáros területben egyesítette azokat. Ezeken, tehát „valahol itt, a pályák végén, ahol a természet kezdődik”, megépíthető a hotel, ha Orbánékat akár Orbán alapítványa, akár valaki más kivásárolná.

A három ház és Lévai Anikó szomszédos termőföldje együtt 37 ezer négyzetméter, egy esetleges későbbi bővítésre még ott van az addig mezőgazdasági műveléssel hasznosítható további háromhektárnyi terület. Vannak, akik az események ilyen alakulásának tulajdonítják azt is, hogy a Székesfehérváron élő, agárdi családi nyaralóval rendelkező Orbán Győző ingatlanforgalmazó cége, a CzG Ingatlanforgalmazó Kft. megvette a CIB Ingatlanlízing Zrt.-től 2011-ben József főherceg egykori majorságát 13 hektáron, öt műemléki épülettel Alcsútdobozon. A helyiek ezt valójában Orbán és Lévai ingatlanjának vélik, akik gyakran megfordultak az építkezésen.

Ennek egyik épületébe tucatnyi tetőtéri ablakot építettek be, a másikban méretre csináltatott nyílászárókat halmoztak fel, olyanokat, mint amilyenek a miniszterelnök kútvölgyi villájában vannak. Az épületekkel kapcsolatban Mészáros Lőrinc polgármester, a felcsúti akadémia kuratóriumának elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy ott nem folyik semmilyen építkezés, legfeljebb állagmegóvás („Szarok rá, hogy más mit mond”, atlatszo.hu). A kimagasított tetőtér hasonló borítást kapott, mint a Puskás akadémia épületei – szakértőnk szerint az kivételesen értékes, La Coruna-i kőzsindely.

Az építkezés azt sugallja, hogy az Orbán család ide teszi át a székhelyét Felcsútról. A Puskás akadémia szóvivőjét nem értük el, az intézmény titkárságvezetője a Népszabadsággal azt közölte: „Egyelőre megépítjük a stadiont, húsvétra lesz az átadás, s még annyira nem terveztük meg a hotelprojektet, hogy azt is tudnánk, hogy hol lesz.” Mészáros László, Felcsút alpolgármestere, a Felcsút FC ügyvezető igazgatója, az akadémia műszaki vezetője a hotel tervére irányuló kérdésünkre nem kívánt válaszolni.

Ferenczi Krisztina

Forrás: Nol.hu

Vissza...