Kiemelt projekt lesz a felcsĂști vasĂșt

2013-10-03 19:19:59

A kormĂĄny felhĂ­vja a MiniszterelnöksĂ©get vezetƑ ĂĄllamtitkĂĄrt, hogy a Nemzeti FejlesztĂ©si ÜgynöksĂ©g ĂștjĂĄn tegye kiemelt projekttĂ© a felcsĂști vasĂștfejlesztĂ©st, „600 milliĂł forint elszĂĄmolhatĂł közkiadĂĄsi keretösszeggel”.

Az errƑl szĂłlĂł hatĂĄrozat a legutĂłbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A beruhĂĄzĂĄs a KözĂ©p-dunĂĄntĂșli OperatĂ­v Program rĂ©sze, a Kiemelt Ă©s integrĂĄlt vonzerƑ-, termĂ©k- Ă©s infrastruktĂșra-fejlesztĂ©sek tĂĄmogatĂĄsa cĂ­mƱ konstrukciĂł keretĂ©ben.

MĂĄr mĂĄjusban lehetett tudni, hogy a felcsĂști fociakadĂ©miĂĄt is Ă©rintƑ turisztikai kisvasutat nyitna a PuskĂĄs AkadĂ©mia. Az OrbĂĄn Viktor ĂĄltal alapĂ­tott felcsĂști fociközpont vasĂștĂ©pĂ­tĂ©sĂ©nek engedĂ©lyezĂ©si eljĂĄrĂĄsa tavasszal indult. Azt akkor mĂ©g nem lehetett tudni, hogy mennyiĂ©rt Ă©s milyen forrĂĄsbĂłl Ă©pĂŒlhet Ășjra a vasĂșt, de mĂĄr akkor is elkĂ©pzelhetƑ volt, hogy turisztikai tĂĄmogatĂĄsra pĂĄlyĂĄznak majd.

A 2007-ben alapĂ­tott futballakadĂ©mia mĂ©g 2009-ben vĂĄsĂĄrolta meg a MÁV-tĂłl az 1898-ban megnyitott, de 1980 Ăłta lĂ©nyegĂ©ben nem hasznĂĄlt vasĂștvonal egy nagyjĂĄbĂłl hĂșsz kilomĂ©teres, Bicske Ă©s VĂ©rtesboglĂĄr közötti szakaszĂĄt. Ezen a vonalon a mĂĄjusban beadott Ășgynevezett vasĂștilĂ©tesĂ­tmĂ©ny-engedĂ©lyezĂ©si eljĂĄrĂĄs szerint Bicske Ă©s AlcsĂștdoboz között tervezik a vonatközlekedĂ©s ĂșjraindĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges Ășgynevezett rehabilitĂĄciĂłs munkĂĄt.

Az alapĂ­tvĂĄny tervei szerint legfeljebb 25 kilomĂ©ter/ĂłrĂĄs sebessĂ©ggel közlekedƑ, turisztikai cĂ©lĂș, motorvonattal közlekedƑ nosztalgiavonat jĂĄrna az ĂșjjĂĄĂ©pĂ­tett sĂ­neken. A felcsĂști fociakadĂ©mia „a tĂ©rsĂ©gben kiĂ©pĂŒlt, illetve kiĂ©pĂŒlƑ turisztikai- Ă©s sportcentrumok, szĂłrakoztatĂł központok összekötĂ©sĂ©vel” indokolta a beruhĂĄzĂĄst.

„Pontos idƑpontot nem tudok mondani, de a tervek szerint 2-4 Ă©ven belĂŒl Ă©pĂ­tenĂ©nk meg a vonalat, Ă©s indĂ­tanĂĄnk el a turisztikai cĂ©lĂș vasĂști közlekedĂ©st” – mondta akkori kĂ©rdĂ©sĂŒnkre SzöllƑsi György, a PuskĂĄs AkadĂ©mia kommunikĂĄciĂłs igazgatĂłja mĂĄjusban.

ForrĂĄs: Index.hu

Vissza...