KamerĂĄk, mikrofonok helyett egy glossza

2013-09-30 18:34:42

SajnĂĄlatomra nem ismerhettem SzilĂĄgyi LĂĄszlĂłt (a LackĂłt!) szemĂ©lyesen. Arra emlĂ©kszem csupĂĄn, hogy egyszer-mĂĄsszor a macskaköves veszprĂ©mi utcĂĄn szemben haladva kerestĂŒk egymĂĄs tekintetĂ©t. Az övĂ©ben Ă©n a megfoghatatlan, a tisztĂĄn szellemi utĂĄn kutatĂł mƱvĂ©sz rebbenĂ©seit pillantottam meg. Az arcĂĄra nem emlĂ©kszem. Csak a nĂ©zĂ©sĂ©t lĂĄttam.

A kĂ©sƑbbiekben pedig nĂ©hĂĄny festmĂ©nyĂ©t: azokon semmi fölösleges ecsetvonĂĄst, annĂĄl inkĂĄbb a kifinomult komponĂĄlĂĄst, kontraszthatĂĄsokat. Az Ășj-expresszionista lĂĄtĂĄsmĂłd szĂ­nvarĂĄzslatĂĄt, sugalmazĂĄsainak Ă©rzĂ©ki megjelenĂ©sĂ©t fedeztem fel kĂ©pein.

Azt hiszem, mindez eszembe jutott, amikor vĂĄllaltam, hogy a VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalom tagjakĂ©nt Nagy Lizetta Ă©s Nagy MĂĄria tĂĄrsasĂĄgĂĄban – 2013. szeptember 27-Ă©n, pĂ©nteken dĂ©lutĂĄn – rĂ©szt veszek nehĂ©z sorsĂș özvegyĂ©nek, SzilĂĄgyi ZoĂ©nak sajtĂłnyilvĂĄnos megsegĂ­tĂ©sĂ©ben. Megvallom, arra szĂĄmĂ­tottam, hogy legalĂĄbb a helyi mĂ©dia (ĂșjsĂĄgok Ă©s tĂ©vĂ©) nĂ©mi Ă©rdeklƑdĂ©se kĂ­sĂ©ri eme köztĂ©ri esemĂ©nyt. NetĂĄn szĂĄmottevƑ sokasĂĄg közepette nĂ©hĂĄny szĂłban elmondhatjuk szĂĄndĂ©kunkat: miĂ©rt is gondoltuk, hogy Ă©ppen a Jutasi-Budapest utak keresztezƑdĂ©se alatti aluljĂĄrĂłban szervezĂŒnk egyszeri gyƱjtĂ©st a mƱvĂ©sz özvegye javĂĄra. Mit mondtam volna, ha elĂ©m toljĂĄk a mikrofonokat? TalĂĄn a következƑket.

Mi, a VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalom tagjai, pĂĄrtolĂłi abban bizakodtunk, hovatovĂĄbb bizakodunk, hogy VeszprĂ©m mƱvĂ©szet-kedvelƑ tĂĄrsadalma, közössĂ©gei, polgĂĄrai, a helyi Ă©s környĂ©kbeli kĂ©pzƑmƱvĂ©sz tĂĄrsadalom, valamint a mƱpĂĄrtolĂłk is meghalljĂĄk azt a nĂ©ma segĂ©lykiĂĄltĂĄst, amely egy jelentƑs mƱvĂ©sz özvegyĂ©nek hangja, aki maga is alkot.

ArrĂłl a SzilĂĄgyi LĂĄszlĂłrĂłl – Ă©s özvegyĂ©rƑl – van szĂł, akinek nevĂ©t ez a köztĂ©ri utcagalĂ©ria viseli, amely – tudjuk – az EurĂłpai UniĂł tĂĄmogatĂĄsĂĄval lĂ©tesĂŒlt, amelyet nemrĂ©giben a vĂĄros vezetĂ©se adott ĂĄt a köznek. ArrĂłl a SzilĂĄgyi LĂĄszlĂłrĂłl, akinek szemlĂ©letĂ©ben, lĂĄtĂĄsĂĄban a forradalmasult lĂ©lek kĂ­mĂ©letlen szemtelensĂ©ge jelent meg: az addig bĂ­rĂĄlni se mert tabuk (erkölcsi, mƱvĂ©szeti tĂ©telek, vĂ©lemĂ©nyek, tĂĄrsadalmi konvenciĂłk) összetörĂ©se. AkirƑl vĂ©gĂŒl is elmondhatĂł, hogy zseniĂĄlis Ă©letet Ă©lt, mert habozĂĄs nĂ©lkĂŒl megfelelt az Ƒt lĂ©trehozĂł gĂ©niusz ösztönzĂ©seinek. (A latinok „genius”-nak hĂ­vtĂĄk azt az istent, akire az ember szĂŒletĂ©se pillanatĂĄban bĂ­zatik.)

SzilĂĄgyi LĂĄszlĂł özvegye, a hasonlĂłkĂ©ppen extrĂ©m megjelenĂ©sƱ SzilĂĄgyi ZoĂ© közmƱvek nĂ©lkĂŒli, csatĂĄrhegyi otthonĂĄban viszontagsĂĄgos körĂŒlmĂ©nyek között Ă©l Ă©s alkot. Rendszeres jövedelme nincs. KĂ©pei Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©bƑl mĂ©g alapvetƑ kiadĂĄsai is alig fedezhetƑk. ÁramdĂ­j-hĂĄtralĂ©ka kiegyenlĂ­tĂ©sĂ©hez, tĂ©li tĂŒzelƑje beszerzĂ©sĂ©hez a vĂĄros Ă©s mƱvĂ©sztĂĄrsadalma, valamint a mƱvĂ©szetpĂĄrtolĂłk segĂ­tsĂ©gĂ©re szorul.

Ezt lĂĄtva, felmĂ©rve, mi, a VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalom tagjai, Ășgy vĂ©ljĂŒk, hogy eme közvetlen, stresszhatĂĄsokat is kivĂĄltĂł gondjai enyhĂ­thetƑk, amennyiben ez a megsegĂ­tĂ©sĂ©t szolgĂĄlĂł egyszeri gyƱjtĂ©s eredmĂ©nyesen zĂĄrul. Úgy vĂ©ljĂŒk, hogy a legtöbbĂŒnktƑl elvĂĄrhatĂł emberiessĂ©gtƑl vezĂ©relve, a mƱvĂ©szetek szeretetĂ©tƑl ĂĄthatva cselekszĂŒnk, amikor ehelyĂŒtt mĂłdot adunk, lehetƑsĂ©get biztosĂ­tunk az adomĂĄnyozĂĄsra, az adomĂĄnyozott mƱvek megtekintĂ©sĂ©re, vĂ©teli szĂĄndĂ©kok kijelentĂ©sĂ©re a kĂ©sƑbb teljesedĂ©sbe menƑ adĂĄsvĂ©teli ĂŒgyletkötĂ©sek elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez.

Úgy vĂ©ljĂŒk: lesznek mƱvĂ©szek, akik alkotĂĄsaik felajĂĄnlĂĄsĂĄval, Ă©s lesznek mĂĄsok, mƱpĂĄrtolĂł vevƑk, akik utĂłbb e fölajĂĄnlott mƱvek megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄval segĂ­tik SzilĂĄgyi ZoĂ© szemĂ©lyes gondjai enyhĂ­tĂ©sĂ©t.

Igen, talĂĄn ezeket mondtam volna. De nem mondtam. Mert minden elƑzetes hĂ­rverĂ©s ellenĂ©re a helyi mĂ©dia kamerĂĄi, mikrofonjai tĂĄvol maradtak. KörĂŒltekintve, tĂ©blĂĄbolva a kevĂ©sszĂĄmĂș Ă©rdeklƑdƑ között, mĂ©gis Ă©reztem, Ă©reztĂŒk: a jĂłakaratĂș segĂ­tƑkĂ©szsĂ©g szelleme lengi be az özvegy fĂ©rjĂ©rƑl elnevezett utcagalĂ©riĂĄt. Az aluljĂĄrĂłban közlekedƑk – siettĂŒkben – meg-megĂĄlltak, rokonszenvvel tekintgettĂ©k, megĂ©rtƑen vagy kedvtelve vizslattĂĄk a betonfal alĂĄ helyezett tucatnyi festmĂ©nyt. NĂ©melyikĂŒk vĂ©lemĂ©nyt mondott, kezet rĂĄzott az adomĂĄnyozĂłkkal. Ám ki tudja, lesz-e mƱértƑ, mƱpĂĄrtolĂł, aki – manapsĂĄg? – eme festmĂ©nyek közĂŒl vĂĄlasztva vĂĄsĂĄrlĂĄsra adja a fejĂ©t. Avagy csupĂĄn egy glosszĂĄt Ă©r ez az egĂ©sz?

BĂșzĂĄs Huba

MegjegyzĂ©s: EgyrĂ©szt, a Vehir.hu tudĂłsĂ­tĂłja ott volt az esemĂ©nyen Ă©s Ă­rt tudĂłsĂ­tĂĄst a jĂłtĂ©konysĂĄgi akciĂłrĂłl, amit ezĂșton is köszönĂŒnk.

MĂĄsrĂ©szt a VilĂĄgos VeszprĂ©mĂ©rt Mozgalom ezĂșttal tudatosan nem hĂ­vta meghĂ­vĂłval a mĂ©dia munkatĂĄrsait. Abban remĂ©nykedtĂŒnk, hozzĂĄjuk is eljut a szĂĄmos megosztĂĄs segĂ­tsĂ©gĂ©vel a hĂ­r a Facebookon keresztĂŒl Ă©s Ƒk is felfigyelnek az esemĂ©nyre. Nem Ă­gy törtĂ©nt. S ez talĂĄn nem csak a ViVe hibĂĄja.

Vissza...