A DK meg a Ku Klux Klan

2013-09-29 18:15:29

PĂ©nteken egy bĂĄtor monogramos ember cikket Ă­rt, TarlĂłs IstvĂĄn kimerĂ­ti a bunkĂłsĂĄg fogalmĂĄt cĂ­mmel. A cikk a VĂ­gszĂ­nhĂĄz igazgatĂłi pĂĄlyĂĄzatĂĄrĂłl szĂłl, ĂĄm a felvezetĂ©sĂ©ben, TarlĂłs ĂŒrĂŒgyĂ©n, a szerzƑ kissĂ© elkalandozik.

Bemos nĂ©hĂĄnyat Demszkynek, aki szerinte annak idejĂ©n Gy. NĂ©meth ErzsĂ©bettel szemben HagyĂł MiklĂłs „ĂștjĂĄt kĂ­vĂĄnta egyengetni”, Ă­gy aztĂĄn „egyik fƑ okozĂłja lett” a kĂ©tharmadnak, majd Gy. NĂ©meth ErzsĂ©bet ĂŒrĂŒgyĂ©n futja le a kötelezƑ DK-ellenes kƱrt. Így: „Ƒ ma a Demokratikus KoalĂ­ciĂł oszlopos tagja, mely szervezet rokonszenvindexemen valahol a Ku Klux Klan Ă©s FerencvĂĄrosi SzurkolĂłk SzövetsĂ©ge között foglal helyet”.

A szerzƑ bizonyĂĄra egyike azoknak a sokaknak, akik lassan egy Ă©vtizede önmagukat ismĂ©tlik. Egy kĂŒlönbsĂ©ggel: hogy 2010 elƑtt OrbĂĄnt tĂĄmogattĂĄk GyurcsĂĄnnyal meg az MSZP–SZDSZ-szel szemben, de ha nem is tĂĄmogattĂĄk, OrbĂĄn sokĂ©ves GyurcsĂĄny-lejĂĄratĂł stratĂ©giĂĄjĂĄba bĂĄtran, nagy hangon Ă©s erƑteljesen beleĂĄlltak. Most viszont OrbĂĄnt nem szeretik, de mĂ©g az MSZP-t is inkĂĄbb elviselik, mint a DK-t. Ɛk azok, akik mindig is a sajĂĄt zsigereikkel voltak azonosak, Ă©s e tekintetben semmiben sem kĂŒlönböznek az ĂĄltaluk megvetett Fidesz-plebsztƑl.

ÉpeszƱ ember ugyanis mĂ©g a stilĂĄris bravĂșr kedvĂ©Ă©rt sem Ă­r le olyasmit, hogy a Demokratikus KoalĂ­ciĂł rokonszenvindexe nĂĄla egy fajgyƱlölƑ Ă©s embergyilkos, a fehĂ©r felsƑbbrendƱsĂ©gre alapozott bƱnszövetkezet meg egy agresszĂ­v Ă©s szerencsĂ©tlen csĂŒrhe között van (mĂĄrmint ha a szerzƑ Ășgy kĂ©pzelte, hogy Ă­gy nĂ©z ki a stilĂĄris bravĂșr). Ha leĂ­rja, akkor viszont meg kell indokolnia, a Demokratikus KoalĂ­ciĂłnak melyik ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsa, programja, a vilĂĄglĂĄtĂĄsĂĄnak melyik eleme rokonĂ­totta az Ƒ Ă©rzĂ©keny lelkĂ©ben a pĂĄrtot ezekkel a sötĂ©t Ă©s embertelen erƑkkel.

ArrĂłl nem beszĂ©lve, hogy nĂ©mi önreflexiĂł is rĂĄfĂ©rne az ilyen szerzƑkre. Amit ugyanis vĂ©gĂŒl, amikor eljut vĂ©gre cikke igazi tĂĄrgyĂĄhoz, a monogramos ember kifogĂĄsol, az pontosan ugyanaz, amit Ƒ maga is mƱvel. Ezek ott a fƑvĂĄrosban pontosan olyan zsigeri alapon ĂĄllĂ­tjĂĄk össze a vĂ­gszĂ­nhĂĄzi pĂĄlyĂĄzatokat elbĂ­rĂĄlĂł bizottsĂĄgukat, ahogyan Ƒ maga mond vĂ©lemĂ©nyt bĂĄrkirƑl, akit Ă­zlĂ©se szerint egy kanĂĄl vĂ­zben megfojtana. UgyanĂșgy bĂĄnnak Eszenyi EnikƑvel, ahogyan Ƒ bĂĄnik a Demokratikus KoalĂ­ciĂł politikusaival Ă©s szimpatizĂĄnsaival. UgyanĂșgy gyƱlölik azokat, akik meghunyĂĄszkodĂĄsra kĂ©ptelenek, ahogy Ƒ is gyƱlöli (kukluxklĂĄnozza) azokat, akik az ĂłriĂĄsi nyomĂĄs ellenĂ©re ki merik nyitni a szĂĄjukat a DK mellett. Pontosan ugyanĂșgy nem Ă©rdekli Ƒket a pĂĄlyĂĄzatok tartalma Ă©s minƑsĂ©ge, ahogyan Ƒt sem a DK politikĂĄjĂĄnak tartalma Ă©s minƑsĂ©ge. UgyanĂșgy negatĂ­vum a szemĂŒkben Eszenyi kiĂĄllĂĄsa – azaz hogy a hatalom ĂĄltal kiutĂĄlt Alföldi darabjĂĄt befogadta volna a VĂ­gbe –, ahogy az Ƒ szemĂ©ben is negatĂ­vum az, ha nĂ©mely embereknek-embercsoportoknak van kĂ©pĂŒk szembemenni a kötelezƑ „baloldali” vĂ©lemĂ©nydiktatĂșrĂĄval.

MondhatnĂĄm Ă©n is, vele egyĂŒtt, hogy amĂșgy egyĂ©bkĂ©nt Ƒ is azt Ă­r, amit akar, „megkĂ©rdƑjelezhetetlen” joga van a vĂ©lemĂ©nyĂ©hez. De azt mĂĄr nem tehetnĂ©m hozzĂĄ, hogy „a felelƑssĂ©g is az övĂ©â€. Mert azĂ©rt a pusztĂ­tĂĄsĂ©rt, amit a nyegle, cinikus, ĂĄm annĂĄl akarnokabb vĂ©lemĂ©nymondĂłk Ă©veken ĂĄt elkövettek a magyar közvĂ©lemĂ©ny hĂŒlyĂ­tĂ©se Ă©s deformĂĄlĂĄsa Ă©rdekĂ©ben (OrbĂĄnnal uniszĂłnĂłban), mĂĄig nem kellett semmifĂ©le felelƑssĂ©get vĂĄllalniuk. Ma is abbĂłl Ă©lnek, hogy a vilĂĄgot „értelmezik”. Holott ha valakik „egyik fƑ okozĂłi” voltak OrbĂĄn kĂ©tharmadĂĄnak, azok biztosan, akiknek „az Ă©rtelmezĂ©s” a zsigereikben szĂŒletik.

Mihancsik ZsĂłfia

ForrĂĄs: Galamus.hu

Vissza...